Bazalka Allnature

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je vznešená královna mezi léčivými bylinami, má pronikavou vůni i chuť a lze ji snadno vypěstovat i v domách podmínkách. Bazalka je posvátnou rostlinou, či symbolem ochrany a Bazalkalásky. Bazalka se pěstuje přo čestvé lísty, které se používají jako koření v kuchyni ale také pro semínka, kterou jsou u nás téměř neznámá (pro konzumaci). Bazalka je zdrojem vitamínů A, C, B9 a K, omega 3 kyselin, silic, tříslovin, flavonoidů, glykosidů, elektrolytů, minerálů (vápník, železo, draslík, hořčík) a fytoživin. Jak můžete jednoduše konzumovat a využívat tak účinky bazalky je např. pít čaj z listů nebo žvýkat čerstvé listy. Bazalku je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Sušením mizí aroma, ale chuť zůstává.

Bazalka a její účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje imunitní systém (antimikrobiálním účinky)
  • protizánětlivé  a mírné antibiotické  účinky (bazalka v kombinaci s meduňkou)
  • na špatně hojící se rány a hnisavá zranění (antiseptické a antimikrobiální účinky) - odvar
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj betakarotenu (provitaminu A), vitamínu C a chlorofylu
  • prospívá zdraví mozku a nerového systému
  • vhodná i při bolestech hlavy, vyčerpanosti či některých formách depresí a stresu (lze kombinovat s kozlíkem lékařským)
  • zlepšuje chuť k jídlu
  • zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a plynatosti (zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně)
  • přírodní antidepresivum, působí blahodárně na nervy (obsažené silice)
  • močopudné účinky
  • používá při zánětech močových cest a močového měchýře
  • podporuje tvorbu mateřského mléka (čerstvé listy s obsahem kyseliny lisdtové)
  • vhodná pro vegany, vegetariány a sportovce - zdroj proteinů (semínka)
  • působí rovněž proti křečím při průduškových a trávících problémech
  • při zánětech dásní a mandlí (kloktadlo)
  • při rýmě, chřipce, nachlazení a virózách, (můžeme dát do nosní dírky rozmělněný list bazalky nebo rýmovníku)
  • při příznacích kocoviny (nápoj z čerstvých listů bazalky nebo čaj)

Bazalka pravá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Zklidnění - relaxace - spánek
  • Normální trávení
  • Vylučování vody z organizmu

Upozornění: čerstvá bazalka není vhodná pro tepelné zpracování, přidává se až k hotovým jídlům.

Použití: čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů, sušená na přípravu čaje

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Vůně: specificky aromatická

Stanoviště: na slunných zahrádkách, nemá ráda stím - chřadne

Barva květů: bílá

Sběr: nať, červen

Lodyha: větvená

Plod: červeno - hnědá tvrdka

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Množení: semeny, řízkováním, postrannými výhonky

Lidové názvy: bazalika, bazilika, bazalička, bazilikum, indická bazalka 

Magie bylinky: věřilo se, že pokud kdokoliv rozetře bazalku mezi dvěma kameny a přiklopí na ně nádobu, tostou v ní potom štíři

Historie: již ve starých egyptských pyramidách byly nalezeny věnce z bazalky

  • dodnes je bazalka oblíbená u jižních a východních Slovanů

Signatura:

Permakultura: bazalka má ráda stejné podmínky jako rajčata, proto se dají pěstovat společně

Jak připravit odvar ze semen bazalky?

2-3 lžičky semen bazalky rozdrtíme a zalijeme 500 ml vařící vody a vaříme cca 10 min, po té necháme cca 15 min. louhovat a scedíme. Vhodný při horečce, při potížích s močeníma problémech s ledvinami.

Jak připravit odvar ze sušené bazalky?

polévkovou lžíci bazalky zalijeme 250ml vřelé vody a vaříme 10 min, necháme louhovat 15 min., pijeme 2-3x denně

Pesto nejenom s bazalkou

Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou, medvědím česnekem nebo jinými bylinkami.Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.

Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.

Pesto se hodí k těstovinám, do salátů, na gnocch.

Potřebné ingredience:

  • 30g čerstvých listů bazalky 
  • 30g piniových semínek (kešu ořechů, mandlových plátků) 
  • 1 stroužek česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • 50ml panenského olivového oleje
  • 30-50g lahůdkového droždí (kdo jí mléčné výrobky, může dát parmezán, nebo tuto ingredience lze úplně vynechat)
  • himalájská sůl a trochu pepře

Postup: Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkového droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím Dochutit solí a pepřem je lepší až na závěr.

Jak připravit bazalkové máslo:

třeme čerstvé listy bazalky se solí a pepřem a poté necháme změknout máslo a přidáme bazalku a smícháme např. v mixeru

Bazalka a její pěstování:

semena potřebují teplo, vodu, světlo, snadno, klíčí a rostou poměrně rychle ve vyzrálém kompostu a písku nebo perlitu  Za příznivého počasí můžete bazalku vysévat rovnou do venku umístěných nádob. Není nutné ji předpěstovávat a poté přesazovat – jednodušší výsev přímo do truhlíků a květináčů, ve kterých ji budete pěstovat po celé léto. Pokud však hrozí mrazíky, schovejte nádoby domů – bazalka nesmí zmrznout. V průběhu léta vyžaduje i přihnojování (zákvasy, výluhy). Bazalkám pěstovaným pro listy je výhodné kvetení nedovolit a výhony včas zaštipovat. 
  • skořicová bazalka
  • citrónová bazalka 
  • anýzová bazalka
  • vínová bazalka

 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Zobrazit více Zabalit
Řadit dle:1 produkt
Allnature Bazalka drcená BIO 15g
-22 %
Skladem > 5 ks
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je oblíbené koření zejména v italské kuchyni.
Běžná cena 32,0 Kč25,0 Kč