Bylinky si od nepaměti (už Homér psal o léčivých kořenech) udržovaly klíčové místo při léčbě nemocí a bylinné přípravky jsou přesto v oblibě dodnes. Dnes jde výzkum na celém světě kupředu stále rychleji a při hledání nových léčiv využívá nejnovější vědecké poznatky, právě tak jako polozapomenuté tradice. Byliny byly podle barvy pooužívány, např. žluté byliny na žloutenku, červené na na nemoci krve, nebo např. Paracelsus používal signaturu bylin i ve spojitosti s planetami, místem, dobou sběru (měsíc a rok) a měsičními cykly. Na novoluní se sbírá podzemní část bylin a při úplňku nadzemní část bylin. Abychom byliny využili zcela, můžeme je napřed macerovat za studena (výluh), pak louhovat (odvar) a nakonec je můžeme ještě naložit do alkoholu. Bylinkářství se v dnešní době nazývá fytoterapie. Mezi zakladatele fytoterapie ve středověku patřila Hildegarga z Bringenu, Ibn síná (Avicena) a Paracelsus.


Byliny, několik zajimávých informací:

  • Paracelsus - rozdíl mezi lékem a jedem je pouze v dávce
  • v porovnání se syntetickými léky se působení bylin může jevit velmi mírně, ale s časem působí efektivně a účinně
  • na přechodnou dobu mohou léčivé rostliny vyvolat zhoršení stavu, což je způsobeno vyplavováním toxických látek z těla
  • princip rovnováhy v přírodě - vždy, když se bylina (plevel) v nějaké lokalitě rozmnoží, znamená to, ""přirozenou regulaci"" - je to nabídka přírody k ozdravení těla a duše od přírody: ""Utrhni si bylinku, ona tě má uzdravit""
  • proto naši předci konzumovali byliny, které se vyskytovaly v jejich nejbližším okolí - příroda jim nabízela přirozeně to, co potřebovali pro svoje zdraví (soužití s přírodou)
  • silice z různých bylin mohou být uchovávány pouze v roztoku s vysokou koncentrací alkoholu
  • hořčiny obsažené v hořkých bylinkách hlavně podporují vylučování žluči, tím výrazně podporují trávení (neplatí ale pravidlo, čím více hořká bylina, tím lépe)
  • v syrové stavu dostaneme z bylinky hodně vitamínů a chlorofylu (kopřiva patří mezi nejvýznamější zdroje), který podporuje krvetvorbu
  • v sušeném stavu jsou účinky bylin podobné, ale přelitím horkou vodou či varem snížíme množství vitamínů
  • macerací ve studené vodě se dobře uvolňují slizovité látky, které hojí sliznice např. dýchacích cest
  • macerací v alkoholu můžeme dobře vytáhnout z bylinky například hořčiny (důležitý je obsah alkoholu 40-90%, ve vztahu k různým bylinám a délka macerace- 3 týdny až několik roků)
  • pokud používáme pro maceraci bylin líh, je díky skupině OH v jakémkoli poměru mísitelný s vodou, macerát lze ředit, naopak to nejde

Do promyšleně uspořádané bylinkové zahrádky se hodí na pěstování především trvalky (levandule, dobromysl, yzop, saturejka horská, šalvěj, svatolina, šanta, máta), jednoletky pak na okraje (kopr, bazalka, koriandr). Při vaření oceníme, když bylinky nebudou příliš daleko od domu.

Fytoterapie

fytoterapie používala k léčbě člověka léčivé rostliny mezi které patří:

  • byliny
  • polokeře a keře
  • stromy

Bylinné čaje a jejich historie

  • první zmínky o čaji najdeme na území Číny a sahají až do 3 tisíciletí př. n. l.
  • v Evropě se čaj pravděpodobně objevuje v 16 století díky mořeplavcům z Portugalska

Bylinky a jejich použití:

byliny používáme nejčastěji na přípravu čaje (odvarů), výluhu, na obklady, koupele, na přípravu macerátů, tinktur, mastí, sirupů, koupelí a pokrmů.

  • hojení ran (heřmánek, květ hluchavky, měsíček, třezalka, šalvěj, kořen kostivalu, podběl)
  • na prokrvení a průchodnost i malých kapilár (jahodník, maliník, benedikt, rozmarýna, zeměžluč, jalovec, jmelí, šalvěj, přeslička, řebříček, arnika, ginkgo, skořice, barevný pepř, hřebíček, fenykl, koriandr, majoránka nebo kmín)
  • při menopauze - klimakterium (kopretina řimbaba, jetel luční, hloh obecný květ a list)
  • pro podporu trávení (černobýl, třezalka, zeměžluč, komonice lékařská, majoránka, kořen anděliky, čekanka, fenykl, listy kopřivy, jako koření rozmarýn, tymián, pelyněk, estragon, galgán lékařský a bedrník anýz)
  • pro podporu srdce (listy rozmarýnu, yzop, květ a list hlohu, srdečník obecný, ginkgo biloba)
  • na zvýšení krevního tlaku (rozmarýn lékařský, černý pepř, lékořice lysá), pokud máte přirozeně nízký tlak
  • na čištění krve a cév (přeslička rolní, kopřiva dvoudomá, květ černého bezu, plody trnky obecné, brutnák lékařský, svízel)
  • na snížení krevního tlaku (saturejka, hloh, routa, plavuň vidlačka, jmelí, klikva, list barvínku, srdečník, semínka kopru)
  • na ředění krve (rba bílá, tužebník jilmový) zdroj kyseliny salicylové
  • na revmatismus (listy břízy, černý rybíz, semena černuchy, bez černý, andělika lékařská, tužebník jilmový)
  • proti zánětům (měsíček, květ heřmánku, třezalka tečkovaná, chrpa, list jitrocele - vnější užití, arnika)
  • na podporu zdravého spánku (list meduňky, kořen kozlíku, hloh obecný, třezalka, květ levandule, nať mateřídoušky)
  • při zánětech prostaty a močového měchýře (vrbovka malokvětá, komonice lékařská, hluchavka bílá)
  • dezinfekce ústní dutiny (šalvěj, heřmánek)
  • na uvolnění hlenů z nosních dutin (odvar z anýzu a přesličky rolní)
  • úleva od kašle (květ divizny velkokvěté, podbělu obecného, slézu lesní a maurského, list jitrocele kopinatého, kořen proskurníku lékařského)
  • na podporu vykašlávání (květ divizny velkokvěté, podbělu obecného, slézu lesní a maurského, list jitrocele kopinatého, kořen proskurníku lékařského) - jsou zdrojem slizu, který je nadmíru prospěšný - obalí zanícenou sliznici i s odumřelými buňkami a s choroboplodnými zárodky a poté je snadno vykašlete. Sliz sliznici zároveň hojí, zvlhčuje a uklidňuje podráždění - a to nejen u sliznic dýchacího, ale i trávicícho traktu. U slézu, jitrocele i proskurníku je ještě účinnější macerát,  vložte bylinky do studené a nechejte při pokojové teplotě macerovat několik hodin (přes noc) a nakonec ohřejte na teplotu těla.
  • na zvýšení a podporu pocení (rozmarýn, heřmánek, tužebník jilmový, černý pepř) 
  • proti plynatosti a nadýmání (anýz vonný, černucha setá, medvědí česnek, heřmánek, kontryhel, máta peprná, šalvěj, yzop lékařský)
  • prevence a léčba nachlazení a chřipky (medvědí česnek, heřmánek, jetel červený, tužebník jilmový)
  • pro zlepšení paměti (ginkgo biloba, rozmarýn, galgán lékařský, lecitin)
  • podpora růstu svalové hmoty (maca peruánská, kotvičník zemní, konopný prášek)
  • přírodní antidepresivum (třezalka tečkovaná)
  • přírodní antibiotika (tymián obecný, česnek, medvědí česnek, kurkuma, zázvor, skořice, dračí krev - Sangre de Drago)
  • přírodní tonikum (gotu kola - pupečník asijský, tymián obecný, maralí kořen)
  • přírodní analgetikum - bolesti hlavy a migrémy  (kopretina řimbaba)
  • přírodní afrodisiakum (maca peruánská, ženšen pravý, rozchodnice růžová, maralí kořen, škornice, kotvičník zemní, yzop lékařský, černý pepř, galgán lékařský)
  • byliny na podporu dlouhověkosti (ženšen, gotu kola, eleuterokok ostnitý, indický ženšen - ašvaganda)
  • detoxikace organismu (kopřiva, jetel luční červený, pampeliška, koriandr, chlorella, medvědí česnek), koupele v epsomské soli
  • detoxitace těžkých kovů (směs modrý květ)
  • detoxikace mozku - kombinace chlorella, medvědí česnek a koriandru (pokud jedna složka chybí nefunguje to) uvolňuje vysoké množství rtuti přes dýchací cesty, kůží, stolici a moč
  • detoxikace a dezinfekce plic (tymián obecný)
  • podpora očisty žlučníku a jater - kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky
  • pro podporu a čištění ledvin (nať přesličky, jahodník, pelyněk, mateřídouška, zlatobýl, kopřiva, bazalka, lékořice, rozrazil, plicník lékařský, medvědí česnek)
  • na podporu a očistu jater (ostropestřec mariánský, pampeliška kořen, maralí kořen)
  • při stresu a depresích a poruchách psychiky (třezalka tečkovaná, meduňka s dobromyslí, řimbaba, tymián obecný, rakytnik řešetlákový)

Aktivní látky v bylinách:

  • glykosidy, působí proti zánětům močových cest
  • polysacharidy, antimikrobiálními, antivirovými a protizánětlivými účinky
  • flavonoidy s antioxidačními a regeneračními vlastnostmi, působí proti volným radikálům a proti stárnutí buněk, umožňují předcházet kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním
  • saponiny, jsou známy svou schopností snižovat cholesterol, posilovat obranyschopnost, a tím pádem i čelit rakovině
  • slizovité látky, které hojí sliznice např. dýchacích cest - od úst přes průdušky až po tlusté střevo (uvolňují se macerací ve studené vodě) - kostival lékařský
  • fytoestrogeny (rostlinné hormony) pro harmonizaci funkcí tělesných orgánů
  • ekdysteroidy - zvyšují odolnost organizmu, mají adaptogenní aktivitu (maralí kořen)
  • enzymy pro zlepšení trávicích pochodů
  • aminokyseliny (čerstvé byliny)
  • pryskyřice - kadidlo, myrha a dračí krev
  • silice na dezinfekci organismu (získáme macerací v alkoholu)
  • éterické oleje
  • třísloviny, působí proti průjmu
  • taniny
  • hořčiny, pro povzbuzení žláz s vnitřním vyměšováním, podporují vylučování žluči (získáme je z bylin macerací v alkoholu)
  • fytoncidy s antibiotickým účinkem
  • v syrovém stavu jsou byliny zdrojem chlorofylu, který podporuje krvetvorbu
  • vitamíny
  • minerály

Byliny, které se používají jako vykuřovadla?

  • anýz bedrník, badyán, bazalka pravá
  • šalvěj lékařská, černucha setá, divizna velkokvětá
  • eukalyptus list i plod, rozmarýn
  • jalovec - jalovčinky
  • máta peprná, meduňka,
  • měsíček, pelyněk pravý, galgán, koriandr
  • myrta, hřebíček, kozlík lékařský
  • levandule, heřmánek, jasmín
  • kurkuma-kousky kořene, yzop
  • citronová tráva (lemongrass)
  • více

Jak připravovovat bylinné čaje?

  • důkladně si prostudujeme přípravu čaje (důležitá je také doba louhování) a také je důležité znát jejich původ, kvalitu suroviny (sypané čaje jsou obecně kvalitnější), skladování a stáří
  • čaj si připravujeme sami v klidu, vpohodě a s úctou, je to obřad (můžeme i komunikovat s bylinou), aby bylina mohla předat svoji sílů a energii
  • důležitá je zejména kvalita vody (voda je skvělý nosič energie a informací)
  • provádíme tzv. dietování bylin, na bylinu se nacítíme a popíjíme po douškách (malé množství) v průběhu celého dne (můžeme i týden a déle)
  • byliny se znažíme takzvaně maximálně využit (výluh, odvar, macerát v alkoholu)
  • důležité je také znát účinky, kontraindikace a způsob použití bylin (výluh, macerát, odvar, sirup atd.)

Bylinkové sirupy, čtyři způsoby přípravy:

1. Čerstvé byliny vrstvíme v nádobě do vrstev a jednotlivé vrstvy zasypeme cukrem (vrstva bylin se zasype cukrem a tak znovu) až se nádoba zaplní. Nádobu uzavřeme a odložíme na cca 40 dní do stabilní teploty

2. Ve 350ml vody rozvaříme cca 650 g třtinového cukru a v této směsi rozpouštíme bylinné extrakty v poměru 1 : 5

3. Směs 5 dílů bylinné šťávy a 8 dílů třtinového cukru povaříme

4. Bylinky, cukr, voda, kyselina citronová a je hotovo (sirupy z květů, listů, natí, nebo míchané)

Sirupy užíváme nejčastěji např.  3 x denně v dávce jedna polévkové lžíce

  • sirup z černého bezu
  • smrkový sirup
  • sirup z jitrocele
  • mátový sirup
  • zázvorový sirup, rakytnikový sirup
  • podbělový sirup z listů na odkašlávání
  • sirup z meduňky, máty, tymiánu, levandule

Seznam bylin a jejich účinky

  • podběl lékařský - pomáhá při kašli, onemocněních horních cest dýchacích, má protizánětlivé účinky (sbíráme polo rozevřené květy od března do dubna)
  • šalvěj lékařská - zabíjí bakterie, vhodný při angíně, chřipce, při nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, aktibiotické a antibakteriální účinky
  • ostropestřec mariánský - má schopnost obnovovat játra (semena)
  • bazalka pravá - tlumí křeče, zlepšuje trávení, harmonizuje peristaltiku střev, působí proti nadýmání, je protizánětlivá
  • heřmánek pravý - uklidní rýmu, kašel i zažívání, podporuje spánek
  • třezalka tečkovaná - lék na deprese, na zklidnění nervů, hojení popálenin a zranění
  • kotvičník zemní - přírodní afrodisiakum
  • levandule lékařská - uklidňuje lidský organismus, snižuje krevní tlak, navozuje duševní pohodu a pomáhá k lepšímu usínání
  • jetel luční červený - pro detoxikaci organismu, dezinfikuje střeva, ovlivňuje cholesterol v krvi, působí na hormonální nestabilitu u žen, zejména harmonizuje výkyvy při menopauze 
  • kopřiva dvoudomá - na detoxikaci, podporuje metabolismus a hubnutí, stimuluje slinivku
  • pampeliška lékařská - vhodná pro detoxikaci zažívacího traktu, podporuje trávení, při zánětech močových cest a ledvin
  • vrbolka malokvětá - při zánětech prostaty, problémech s močením a zánětech močových cest
  • jinan dvoulaločný - podporuje roztažení cév (vazodilatátor), zvyšuje odolnost vůči stresu, schopnost snášet fyzický a psychický výkon

Možnosti využívání a zpracování bylin:

  • Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
  • Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
  • Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
  • Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
  • Bylinné sirupy - čerstvé byliny vstvíme do nádoby a jednotlivé vrstvy zasypáváme třtinovým cukrem a povrch nádoby, zakryjeme ji a necháme 40-90 dní odležet

Macerování bylin v alkoholu, důležité je znát délku macerace a množství alkoholu (40-90%), vyrábějí se tak bylinné kapky a bylinné likéry

  • v alkoholu,  vytáhne se z bylinek více účinných látek než odvarem ve vodě
  • macerovaný čerstvý česnek ve vodce je vhodný při nachlazení
  • macerovaná semena lichořeřišnice (3 týdny) v meruňkovici je pomocí při nachlazení
  • macerovaná lichořeřišnice a hořec žlutý jsou vhodné na posílení těla a dobré trávení
  • macerorovaný kořen kožlíku (1 rok) se používá na nervové problémy

Zásady, jak správně připravovat bylinné čaje:

  • pokud používáte čajovou směs je dobré ji vždy důkladně promíchat, aby jste měli v dávce všechny složky (některé složky jsou těžší a některé lehčí)
  • jednotlivé léčivé čaje nemíchejte do sebe, ale připravujte každý zvlášť
  • je dobré znát přesně postup přípravy, při dávkování a nezaměňovat kávovou lžičku a lžíci a případné zarovnání, případně je vhodné dávku odvážit
  • odvar nebo nebo výluh se rychle kazí, vydrží cca 1 den, skladujte v lednici a pak ohřejte (nejvhodnější jsou vlažné), některé čaje se pojí v malých dávkách a proto čaj dáváme do termosky
  • byliny nejlépe učinkují ve slabé koncentraci, v silné koncentraci mohou vyvolat nežádoucí účinky
  • léčivé bylinné čaje se nesladí, pokud nepoužíváte bylinné čaje je vhodné je doslatit tmavým včelím medem (případně se skořicí)
  • nekombinujte bylinné čaje se syntetickými léky, konzultujte s odborníkem
  • bylinné čaje nejsou vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy, pokud v návodu není uvedeno jinak

Skladování  a uchovávání bylin:

  • tmavé sklenice, nádoby ze světlého plechu nebo čiré sklenice, ale skladujeme je v temnu
  • před umístěním do sklenic usušené byliny jemně rozmělníme v ruce
  • suché místo, aby nedocházelo k plísni
  • nevystavujeme přímému slunci (snižuje účinek bylin)
  • skadovací nádoby důkladně označíme názvem byliny, dobou sběru a dávkováním

Sběr bylin (řídíme se dle kalendáře sběru bylin)

Nadzemní části rostlin sbíráme nejlépe v poledne, kdy jsou v plném rozkvětu, ale lze také sbírat po opadnutí ranní rosy až do pozdního odpoledne (důležité je řídit se instrukcemi pro konkrétní rostlinu). Nikdy však nesbíráme byliny za deště.

Podzemní části sbíráme za vlhka, nejlépe zjara nebo na podzim, kvůli maximu uložených účinných látek. Pro nejlepší výsledky je dobré řídit se Kalendářem sběru rostlin.

Významní bylinkáři (fytoterapeuti) v Evropě:

  • řecký lékař Galenos (2. st. n. l.)
  • abatyše Hildegarda z Bringenu (1098-1179)
  • Paracelsus, vlastním jménem Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493 Einsiedeln – 24. září 1541)
  • italský lékař a přírodovědec Pietro Andrea Mattioli (1501 -1577)
  • italský lékař Prosper Alpinus (1553-1617)
  • Marie Treben, původem ze Žatce (1907 - 1991), běžně používala 40 základních bylin, byli to zejména tymián, vlaštovičník větší, česnek medvědí, rozrazil, puškvorec, heřmánek, kopřivu a kontryhel
  • ruska Elena zajceva, pokud chcete být zdravý, vykopte si tri kořeny plevele – kořen lopuchu, pýru a pampelišky. připravte z nich čajovou směs a pite. Ja sbírám 25 kořenú, ale pro vás budou stačiť tri
  • Wolf-Dieter Storl (1942 - ...)
  • v Česku Janča, Zentrich
Zobrazit více Zabalit

Byliny AWA herbs

Nejprodávanější
AWA superfoods Ostropestřec mariánský mletý plod 500g
-47 %
Skladem > 5 ks
Ostropestřec mariánský podporuje regeneraci jaterních buněk a pomáhá chránit játra.
Běžná cena 149 Kč79,0 Kč
AWA superfoods Kurkuma BIO 100g
-37 %
Skladem > 5 ks
Kurkuma – koření původem z Indie, superpotravina, antioxidant, pomáhá při depresích, podporuje imunitu.
Běžná cena 99,0 Kč62,0 Kč
AWA superfoods černý rybíz  sušený 100g
-37 %
Skladem > 5 ks
Černý rybíz je zdrojem vitaminů řady B, A, E a minerálů – vápníku, železa, manganu, draslíku, zinku.
Běžná cena 89,0 Kč56,0 Kč
Řadit dle:84 produktů
AWA herbs  plicník nať 100g
-21 %
Skladem > 5 ks
Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je vytrvalá bylina, je zdrojem saponinů, tříslovin, flavonoidů (kvercetin, alantoin a kyselina taninová), slizu, pryskyřice, minerálních látek a kyseliny křemičité
Běžná cena 120 Kč95,0 Kč
AWA herbs Anýz plod 100g
Skladem > 5 ks
Anýz vonný (Pimpinella anisum) je jednoletá bylina dorůstající výšky až 60 cm. Celá rostlina má silnou vůni.
49,0 Kč
AWA herbs Anýz plod 50g
Skladem > 5 ks
Anýz vonný (Pimpinella anisum) je jednoletá bylina dorůstající výšky až 60 cm. Celá rostlina má silnou vůni.
35,0 Kč
AWA herbs Čekanka kořen 100g
-21 %
Vyprodáno
Čekanka obecná (Cichorium intybus), trvalá bylina, pro léčebné účely se používá kořen, nať a květ.
Běžná cena 70,0 Kč55,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
AWA herbs Česnek medvědí list 100g
Skladem > 5 ks
Zelené šťavnaté listy mednědího česneku se sbírají ještě před rozkvětem, jsou charakteristické vůní česneku.
79,0 Kč
AWA herbs Česnek medvědí list 50g
Skladem > 5 ks
Zelené šťavnaté listy mednědího česneku se sbírají ještě před rozkvětem, jsou charakteristické vůní česneku.
52,0 Kč
AWA herbs Divizna velkokvětá květ 50g
-20 %
Skladem > 5 ks
Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) se používá se na přípravu čaje, macerátu, tinktury či sirupu.
Běžná cena 99,0 Kč79,0 Kč
AWA herbs Echinacea kořen 100g
Skladem > 5 ks
Třapatka nachová nebo také echinacea (Echinacea purpurea) je vytrvalá bylina, má původ v Severní Americe, je zdrojem silic, tříslovin, flavonoidů, polysacharidů, mastných kyselin, fenolických látek či isobutylamidů.
99,0 Kč
AWA herbs Echinacea květ 100g
-14 %
Skladem > 5 ks
Třapatka nachová nebo také echinacea (Echinacea purpurea) je vytrvalá bylina, má původ v Severní Americe, je zdrojem silic, tříslovin, flavonoidů, polysacharidů, fenolických sloučenin (kyselina kávová, kyselina chinová, kyselina vinná).
Běžná cena 72,0 Kč62,0 Kč
AWA herbs Echinacea nat 100g
-20 %
Skladem > 5 ks
Třapatka nachová nebo také echinacea (Echinacea purpurea) je vytrvalá bylina, má původ v Severní Americe, je zdrojem silic, tříslovin, flavonoidů, polysacharidů, fenolických sloučenin (kyselina kávová, kyselina chinová.
Běžná cena 49,0 Kč39,0 Kč
AWA herbs Eukalyptus list 100g
-26 %
Skladem > 5 ks
Eukalyptus je známý svými účinky na dýchací ústrojí, a to hlavně díky vonným silicím cineolu, vyznačuje se svou vůní.
Běžná cena 70,0 Kč52,0 Kč
AWA herbs Eukalyptus list 50g
-22 %
Skladem > 5 ks
Eukalyptus je známý svými účinky na dýchací ústrojí, a to hlavně díky vonným silicím cineolu, vyznačuje se svou vůní.
Běžná cena 49,0 Kč38,0 Kč

     Kešu ořechy