Byliny v kuchyni

Bylinky a koření, které nám udrží a také navrátí zdraví. Ano, bylinky a koření jsou plné živin a pokud je konzumujeme společně s ovocem, či zeleninou, například v salátech a zelených smoothies, dodáme našemu tělu dvojitou dávku energie a zdraví. Byliny působí v našem těle jako přirozený filtr a jsou také přírodní čističe. Začněte experimentovat po troškách přidaných čerstvých bylinek do koktejlu a zjistěte, která z nich, či jaká kombinace dělá vašemu tělu nejlépe. Dovedou podpořit imunitní systém, pomáhají nám být psychicky fit a léčí řadu nemocí, včetně rakoviny.

Koření a byliny v kuchyni

Bazalka

Bazalka má příjemně hřejivou chuť a posílí naše ledviny. Ledviny hrají důležitou roli při odstraňování odpadních produktů a toxinů z krevního oběhu. Nejlepší na tom je, že bazalka se snadno pěstuje doma, buď její výsadbou na zahradě, nebo v květináči na kuchyňské lince.

Koriandr

Pokud hledáte osvěžující citrusovou chuť, zkuste lístky koriandru. Tato rostlina je známa pro různé léčivé vlastnosti, ale jeho schopnost vázat na sebe zbytky těžkých toxických kovů a odstranit je z našeho těla, je vlastností nejsilnější.

Máta

Mocná máta zase pomáhá s toxiny nahromaděnými v žaludku a tlustém střevě a upravuje trávení. Máta může uklidnit bolesti v krku. Z tohoto důvodu je také užívána ke zmírnění bolestivosti vředů v ústech, které mohou vzniknout z chemoterapie a ozařování. Když hledáte úlevu od křečí, nadýmání, nebo zácpy, máta je bylina, kterou je třeba přidat do jídelníčku.

Petržel

Petržel je další bylina s výraznou chutí. Existují tři hlavní filtry v našem těle. Jsou to močový měchýř, ledviny a játra. A právě petržel zde všem třem filtrům pomáhá při detoxikačním procesu a zaměřuje se na vyplavení veškerých škodlivin s těla ven.

Zázvor

Tento léčivý kořen má výraznou chuť, takže je lepší začít ho přidávat v menším množství. Zázvor pomáhá s nevolností, plynatostí a při zánětech. Doporučujeme používat vždy čerstvý zázvor, který je pro naše tělo přínosnější, než sušený.

Skořice

Skořice je skvělá na podporu imunity. Obsahuje jak vápník, tak i železo. Její hřejivá vůně dokáže pozitivně naladit naši mysl.

Chilli papričky

Chilli papričky zvyšují krevní oběh, podpoří silně náš metabolismus a dodají chuť k jídlu.

Rozmarýna

Rozmarýna je vydatná, dřevitá středomořská bylina, která je dobrým zdrojem antioxidantů. Rozmarýna může pomoci s detoxikací, při poruchách trávení, nadýmání a napomáhá při ztrátě chuti.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin a tato sloučenina prokázala antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a napomáhá jako ochrana proti vzniku rakoviny.
Kurkuma a její složky se v současnosti zkoumají, aby se zjistilo, zda mají roli v prevenci a léčbě některých druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu a rakoviny kůže. Přestože výsledky vypadají slibně, jedná se zatím o testy na laboratorních zvířatech. Proto se teprve čeká, jak se nakonec budou výsledky těchto testů aplikovat na člověka.  Více...

Česnek

Česnek patří do třídy s aktivní látkou zvanou Allium. Patří sem například šalotka, cibule, pórek či pažitka. Česnek má vysoký obsah síry a je také dobrým zdrojem látky arginin, oligosacharidů, flavonoidů a selenu. Všechny jsou prospěšné našemu zdraví. Účinná látka, kterou česnek obsahuje, nazvaná allicin, mu dává jeho charakteristickou vůni. Několik studií naznačuje, že zvýšený příjem česneku snižuje riziko rakoviny žaludku, tlustého střeva, jícnu, slinivky břišní, a prsu. Zdá se, že česnek může chránit proti rakovině prostřednictvím mnoha mechanismů, včetně tím, že ničí bakteriální infekce a formování rakovinotvorných látek. Česnek podporuje detoxikaci, podporuje imunitní systém a pomáhají snižovat krevní tlak.

Heřmánek

Heřmánek se po staletí předkládá jako léčivá bylina na různé druhy obtíží. Heřmánek může pomoci při problému se spánkem. Pokud je pro vás usínání a kvalitní spánek problém, zkuste pít silný heřmánkový čaj těsně před spaním. Heřmánek jako ústní voda byl zkoumán také pro prevenci a léčbu vředů v ústech v důsledku chemoterapie a radiační terapie. Ačkoli výsledky jsou smíšené, není nic špatného v tom to zkusit, pokud váš onkolog není proti. Prostě si udělejte čaj, nechte ho vychladnout, a vyplachujte a kloktejte tak často, jak potřebujete. Heřmánkový čaj může být další způsob, jak bojovat se zažívacími problémy, včetně žaludečních křečí. Heřmánek pomáhá uvolnit svalové kontrakce, zejména hladké svalstvo střev.

Zázvor

 

Přírodní oleje a tuky do kuchyně

  • Ghí, přepuštěné máslo

  • kokosový olej

  • konopný olej

  • avokádový olej

  • sezamový olej

  • kouřový bod

VýrobceČlánky
Byliny v kuchyni
Vytvořeno08.06.2016
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo