Čerstvé klíčky prospívají zdraví, jsou zdrojem výživných látek. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčící miska na klíčení, nebo mělká miska s vatou. Semínka je vhodné před klíčením nechat přes noc nabobtnat a pak je dáme na misku.Vhodné je semínka cca 2 × denně proplachovat, aby nevznikaly plísně. Klíčky a čerstvé výhonky jsou vhodné do salátů, polévek, pomazánek, smoothie i jako příloha k masu. Nejčastěji se používají na klíčení fazolky mungo, adzuki, řeřicha, alfalfa neboli vojtěška, pískavice, slunečnice, hořčice, brokolice, červené zelí, řepa, sója, cizrna a čočka. Semínka zpravidla klíčí po 2–3 dnech.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Semena nejprve důkladně propláchneme a propereme. Vložíme je do studené vody v poměru 3 : 1 (3 díly vody) a necháme nabobtnat. Plavoucí semena ponoříme do vody. Semena různě dlouho klíčí, záleží na druhu. Většinu semen necháme ve vodě přes noc, ale třeba pohanku namáčíme jen 30 minut, oves se slunečnicí jednu hodinu, sezam maximálně osm hodin.
![]() |
BLACK FRIDAY ! LIMITOVANÁ NABÍDKA |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |