LDL škodlivý CH AWA superfoods

Cena a štítky
Zaměření
(0)
(0)
(2)
(5)
(1)
(4)
(1)
(7)
(0)
(1)
(2)
(4)
(0)
(2)
(1)
(1)
(6)
(3)
(0)
(0)
(0)
(0)
(5)
(3)
(1)
(0)
(4)
(5)
(1)
Zobrazit vybrané
Výpis je omezen filtrem
7 produktů
AWA superfoods psyllium 500g
Kód:awa3387

AWA superfoods psyllium 500g

189 Kč199 Kč
Skladem > 5 ks
Jitrocel indický, latinsky označovaný Plantago ovata je rostlina s nenápadnými květy, krátkými listy...
-5 %
AWA superfoods Kmín celý 500g
Kód:awa2981

AWA superfoods Kmín celý 500g

55,0 Kč99,0 Kč
Skladem > 5 ks
Kmín kořenný (kmín luční, Carum carvi) patří mezi nejstarší koření světa
-44 %
Semínková směs 300g
Kód:awa3123

Semínková směs 300g

69,0 Kč
Skladem > 5 ks
Semínková směs je tvořená sedmi druhy pečlivě vybraných a zdravých semínek.
AWA superfoods sezam černý 1000g
Kód:awa3119

AWA superfoods sezam černý 1000g

149 Kč199 Kč
Skladem > 5 ks
Sezam černý je u nás málo známé semínko. Černý sezam obsahuje 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů , ...
-25 %
AWA superfoods Quinoa BIO 500g
Kód:awa3078

AWA superfoods Quinoa BIO 500g

65,0 Kč99,0 Kč
Skladem > 5 ks
Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je ve...
-34 %
AWA superfoods vlašské ořechy půlky 80% 1000g
Kód:awa2996

AWA superfoods vlašské ořechy půlky 80% 1000g

289 Kč349 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Sušená výběrová jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Jsou zdrojem tuků až 70 % – nen...
-17 %
AWA superfoods Mák modrý 1000g
Kód:awa3142

AWA superfoods Mák modrý 1000g

109 Kč219 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Mák modrý je rekordmanem v obsahu vápníku. Vhodný pro přípravu makového mléka.
-50 %

Škodlivý LDL CH je steroidní látka přítomná v lidském těle i v těle mnoha dalších živočichů, výjiměčně i u dalších organizmů. CH pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán a stavební látkou nervů, hormonů a vitaminu D (sluneční vitamín). Pro snížení hladiny škodlivého cholesterolu je také důležitý dostatečný pohyb a eliminace stresového prostředí, zamezení kouření a pití alkoholu. CH (LDL) a jeho vysoká hladina má za následek ukládání tuku na stěnách tepen, což vede k jejich zužování a zvyšování rizika vzniku aterosklerózy a dalších komplikací.

  • CH je přirozenou součástí všech živočišných, je také nutná látka pro správnou funkci řady orgánů a systémů, např. tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin, říka doc. Lukáš Zlatohlávek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
  • cholesterol je důležitý při tvorbě buněčných membrán, některých hormonů a je potřebný při tvorbě vitamíu D
  • zvýšená hladina ch je jednou z příčin onemocnění srdce a cév: mozkové mrtvice, srdečního infarktu a ischemické choroby dolních končetin - tyto 3 nemoci stojí za úmrtím téměř poloviny lidí v České republice
  • při léčbě vysoké hladiny ch účinně pomáhají léky statiny (diskutabilní přínos, vedlejší účinky)
  • hladinu LDL ch zvyšujeme konzumací ve večerních hodinách před spánkem, pokud toto jídlo konzumujeme třeba v poledne místo večer, je to naopak

CH a jeho základní dělení:

steroid cholestrol, látka která se podílí na tvorbě hormonů a na dalších důležitých procesech v těle, dynamická rovnováha mezi LDL a HDL ch podporuje zdravé procesy v organismu a zdraví životní styl, které můžeme ovlivnit např. stravou, pitným režimem a pohybem.

  • lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL neboli „zlý cholesterol") - transportují ch z jater do periferí a způsobují usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách (zejména tukové lipoproteiny) - působí negativně na srdce a kardiovaskulární soustavu
  • lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL neboli „hodný cholesterol") - transportují ch z tkání do jater
  • VLDL – přenáší tuky v krvi. Jeho hladina nezávisí na příjmu potravou, ale tvoří se v játrech (převažují bílkovinové lipoproteiny)
  • Chylomikrony – tyto lipoproteiny transportují triglyceridy a ch přijatý potravou
  • pravidelné aerobní cvičení je účinnou prevenci před srdečními onemocněním
  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)

Důsledkem nerovhováhy ch mohou být:

ch a jeho složky LDL a HDL fungují na principu Jin a Jang (dynamická rovnováha), podobně jako další procesy v těle, pokud tělo není v rovnováze, přichází důsledky v podobě nemocí:

  • ateroskleróza (kornatění tepen), příčinou je ukládání tukových látek, zejména ch do cévní stěny, kde vytvářejí zůžení v podobě plaků a tím brání průtoku krve a tím vzniku srdečního infarktu a mrtvice
  • infarkt myokardu
  • kardiovaskulárních choroby a potíže

Co změnit při nerovnováze (zvýšené hladině) cholesterolu? můžeme změnit jídelníček (vyřadíme tučná jídla, uzeniny, omezíme maso a mléčné výrobky), omezíme pití kávy, alkoholu, sladkých limonád, vyrazíme do přírody pěšky nebo na kole, snížíme nadváhu (omezíme sladké), omezíme kouření a upravými spánkový režim, můžeme zařadit také meditace na zklidnění organismu a uvolnění vnějšího tlaku a emocí

Potraviny a bylinky podporující snižování LDL ch.:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • ovesné vločky
  • potraviny s obsahem omega 3 mastných kyselin
  • potraviny s obsahem vitamínu D příznivě působí na snižování hladinyLDL
  • jablka, zpomalují oxidaci LDL ch., brání vzniku usazenin v cévách (protioxidanty)
  • oříšky (vlašské řechy, lískové ořechy, mandle) a semínka (chia, dýně, slunečnice, len, sezam)
  • semínka, zelenina a luštěniny (fazole mungo a adzuki)
  • houby (hlíva ústřičná, shitake atd.)
  • pupečník asijský, snižuje usazování ch. v cévách a rovněž zlepšuje prokrvení mozku
  • eleuterokok ostnitý, snižuje hladinu LDL ch. v krvi
  • lipový květ, snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • fenykl obecný, močopudný účinek (flavonoidy), podporuje funkci jater, a díky tomu nepřímo i zdraví srdce, snižuje hladinu LDL ch
  • jetel luční červený, čistí krev a snižuje hladinu LDL ch
  • inulin, snižuje hladinu škodlivého LDL ch a podporuje obranyschopnost organismu
  • rozrazil rezekvítek, harmonizuje hladinu ch
  • medvědí česnek, stimuluje metabolismus a pozitivně ovlivňuje hladinu ch.
  • potraviny s vyšším podílem vlákniny (listová zelenina, ovoce, ořechy, semínka atd.)

 Potraviny podporující hladinu LDL ch.:

  • nasycené tuky
  • nadměrné množství soli a cukru
  • průmyslově zpracované potraviny, barviva, chemické látky, konzervanty
  • červené maso

 Důsledkem zvýšené hladiny LDL ch je onemocnění srdce a cév

Léky používané pro snížení hladiny LDL ch:

  • statiny, díky nim v určité míře přerušíme tvorbu ch uvnitř buňky (snižují hladinu LDL ch)
  • ezetimib, zabraňuje vstřebávání cholesterolu ze střeva
  • statiny nejčastěji používají pacienti po srdečním infarktu, cévní mozkové příhodě či s aterosklerózou

Jaké účinky má v těle ch?

  • látka nutná pro správnou funkci některých orgánů a systémů (např. tvorbu některých hormonů nebo žlučových kyselin)
  • jaterní buňka si ch jednak sama vyrábí a jednak jej přijímá z krve, protože ch potřebuje pro svou správnou funkci
  • pokud máme hodně LDL ch dochází k onemocnění srdce a cév

Více

 

 

Zobrazit více Zabalit
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma!