Cizrna BIO 500g

-5 %
Cizrna BIO 500g
Ušetříte3,0 Kč 5 %
Vaše cena s DPH s DPH55,0 Kč
Vaše cena bez DPH bez DPH47,8 Kč
Skladem > 5 ks
Osobně v Brně:do pěti pracovních dnů
Osobně v Praze:úterý 18. prosince
Výdejní místo:úterý 18. prosince
Přepravní spol.:úterý 18. prosince
Kódawa2726
VýrobceCOUNTRY LIFE s.r.o.
Popis

Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek. Vychutnejte si ji v biokvalitě. Cizrna je Po hrachu a fazolích je jednou z nejvýznamnějších luštěnin na světě, je zdrojem vlákniny, proteinů, vápníku, hořčíku, draslík, sodíku,  manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A,  C,  E, K, vitaminu B9 (kyseliny listové) , kyseliny panthotenové a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu a omega mastných nenasycených kyselin (omega 3 a 6). Více zde.

Cizrna a její použití:

  • kaše – klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
  • polévka – rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
  • karbanátky – rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
  • omáčky – cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
  • zahuštění – rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
  • saláty – uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
  • pražení – smažte cizrnu na oleji do křupava (10–20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
  • cizrnová moussaka
  • cizrnová karobela

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 403 kJ / 336 kcal
Tuky: 5,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g
Sacharidy: 44,0 g
z toho cukry: 3,1 g
Vláknina: 15,0 g
Bílkoviny: 19,0 g
Sůl: 0,06 g

Příprava: Cizrnu namočte na 8–12 hodin, propláchněte a vařte do měkka 1–1,5 hodiny.

Skladování: sucho, temno, do teploty 25 °C

Sloření: BIO Cizrna (římský hrách)

Hmotnost: 500 g

 

VýrobceCOUNTRY LIFE s.r.o.
SuperPotraviny, potravinyBIO superpotraviny, Luštěniny a obiloviny
Superpotraviny seznamCizna
Hmotnost0.5 kg
ZaměřeníBezlepkové potraviny
Bezlepkové potravinyAno
Související kategorie:
Zaměrení:
Léčivé látky: