Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků (nejvíce obsahují nenasycené mastné kyseliny). Tuky obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Jáhly jsou bohaté na draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a kyselinu křemičitou. Z vitaminů vitamíny B1, B2 a PP.
Jáhly a jejich vlastnosti, účinky:
- bezlepkové
- lehce stravitelné a výživné
- podporují růst vlasů
- zdroj proteinů a vlákniny
- pro vegany
- brainfood
Příprava: Jáhly důkladně properte v horké vodě a nechte je na sítku osušit. Potom je na sucho opražte a zalijte vařící vodou. Ochuťte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste asi 20 min. Po chvíli stání pod peřinou je opatrně promíchejte vidličkou. Jáhly se mohou vařit, vločkovat, dělají se z nich pukance nebo mouka, která se využívá při výrobě bezlepkových těstovin (jáhly neobsahují lepek).
Jáhly – nutriční hodnoty na 100 g:
- Energetická hodnota: 1582 kJ / 378 kcal
- Bílkoviny: 11,0 g
- Sacharidy: 72,9 g
- Tuky: 4,2 g
- Vláknina: 8,5 g
- Minerální látky: sodík 0,005 g, thiamin 0,42 mg (30,1 % DDD), riboflavin 0,29 mg (18,1 % DDD), niacin 4,72 mg (26,2 % DDD), hořčík 114 mg (38,0 % DDD), železo 3,0 mg (21,5 % DDD).
Skladování: při pokojové teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Země původu: Ukrajina
Složení: 100% BIO jáhly
Hmotnost: 500 g
Výrobce | COUNTRY LIFE s.r.o. |