Goji a její přínosy pro zdraví

Exotické červené bobule goji berry (Lycium chinensis) mají spoustu zdravotních benefitů, které např. zahrnují kontrolu diabetu, snížení hladiny cholesterolu, působení proti volným radikálům, podporu kardiovaskulárního systému, podpora prevence rakoviny, ochranu mozkových buněk, ochranu jater a ochranu kůže před UV zářením. Pomáhá také při zlepšování zraku (lutein a zeaxantin), celkové pohody a posílení imunitního systému.

Goji, nebo wolfberry, byla používána již v tradiční čínskou medicínou a je běžně používána při přípravě jídla v Číně. Šťáva z plodů goji a sušené bobule jsou klíčové a nejprodávanější výrobky, které se prodávají na trhu pro různé zdravotní přínosy, které nabízí. Největším producentem goji na světě je Čína a oblast Ningxia patří nejkvalitnější producenty goji. Keř kustovnice čínské roste až do výšky asi 3 metry a bobule Goji mají délku 2 -3 cm, jsou podlouhlého tvaru jako olivy (nebo jako naše šípky a dřínky), mají tmavě červenou nebo oranžovou barvu. Čerstvé zralé plody mají chuť od hořké až po sladkou.

Goji se používá nejen jako potravina, ale i jako lék v Číně, ale také v jiných asijských zemích (Korea, Japonsko a Vietnam). Goji je unikátní z pohledu TCM tím, že je celá rostlina využitelná (bobule, listy, kořeny a kořenová kůry), pro léčebné účely. V tradiční medicíně (TCM) byly bobule goji k léčbě onemocnění jater, neplodnosti, bolesti břicha, suchého kašle, únavy a bolesti hlavy. Byla také považována za tonikum a elixír mládí.

Goji, kustovnice čínská a obsah výživných látek:

Goji kustovnice čínská obsahuje vitamíny (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E), karoteny, lutein, lykopen, zeaxanthin, stopové prvky, 21 základních minerálů (např. sodík, draslík, vápník, železo, zinek, selen), 18 aminokyselin a unikátní látky Lycium barbarum polysacharidy (LBP)

  • Sušené goji bobule obsahují kalorie, sacharidy, tuky, vlákniny, cukr a proteiny

Kustovnice čínská, goji a její přínosy:

  • prevence diabetu (cukrovka může vést k rozvoji dalších onemocnění, např. obezita, onemocnění srdce, kardiovaskulární onemocnění, mrtvice a nemoci očí (šeroslepost, makulární degenerace atd.)
  • hypoglykemické účinky
  • zlepšuje krvetvorbu, pomáhá udržet správný krevní tlak
  • snižuje LDL tzv, špatný cholesterol (jedním z hlavních důvodů vzniku srdečních chorob a kardiovaskulárních onemocnění)
  • zdroj antioxidantů, neutralizují působení volných radikálů
  • posilují imunitní systém
  • chrání srdce před volnými radikály
  • zvyšuje a zlepšuje gastrointestinální funkce a snižuje stres a únavu
  • zlepšuje také neurologický a psychologický výkon
  • k léčbě rakoviny (TCM) – proti rakovinové účinky (snižuje růst rakovinných buněk)
  • prevence neuro - degenerativních onemocněních (neuro protektivní aktivita)
  • prevence proti stárnutí (elixír mládí a dlouhověkosti)
  • chrání játra, ledviny a působí proti onemocnění jater
  • chrání tělo před UV zářením
  • snižují zánět kůže a podporuje imunitu
  • podporuje zdravý spánek a snižuje stres
  • přírodní afrodisiakum (poskytuje ochranu proti oxidativnímu stresu peroxidem vodíku)
  • prospívá zraku (lutein, zeaxantin) - zlepšuje ostrost vidění a uklidňuje podrážděné oči
  • pozitivně působí na pleť a její pružnost
  • v kombinaci s chia semínky podporuje proces hubnutí
  • podporuje kvalitu vlasů, nehtů a kostí
  • podporuje trávení (díky obsahu vlákniny) a chuť k jídlu
  • vhodné pro těhotné ženy, zdroj kyseliny listové B9
  • přírodní adaptogen
  • ulevuje od závratí
  • zvlhčuje plíce, tím působí proti astmatu a alergií
  • pomáhá při bolestech kloubů 
  • více

Goji, kustovnice čínská - schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • neznámé

Kontraindikace: warfarin, léky na ředění krve, hormonální léky, antibiotika, antivirotika, proti léky proti rakovině, antidepresiva 

Doporučené dávkování goji: cca 10-30g za den

Před konzumací doporučujeme plody nechat přes noc na vzdušné vlhkosti, lépe se pak konzumují

Chuť plodů:  goji je sladší než šípek, ale kyselejší než rozinky s trochou trpké příchuti

Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, na přípravu čaje, do polévek, dezertů a dalších pokrmů

Skladování: suché, temné a chladné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách

Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Goji a její přínosy pro zdraví
Vytvořeno01.10.2017
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo