Exotické červené bobule goji berry (Lycium chinensis) mají spoustu zdravotních benefitů, které např. zahrnují kontrolu diabetu, snížení hladiny cholesterolu, působení proti volným radikálům, podporu kardiovaskulárního systému, podpora prevence rakoviny, ochranu mozkových buněk, ochranu jater a ochranu kůže před UV zářením. Pomáhá také při zlepšování zraku (lutein a zeaxantin), celkové pohody a posílení imunitního systému.
Goji, nebo wolfberry, byla používána již v tradiční čínskou medicínou a je běžně používána při přípravě jídla v Číně. Šťáva z plodů goji a sušené bobule jsou klíčové a nejprodávanější výrobky, které se prodávají na trhu pro různé zdravotní přínosy, které nabízí. Největším producentem goji na světě je Čína a oblast Ningxia patří nejkvalitnější producenty goji. Keř kustovnice čínské roste až do výšky asi 3 metry a bobule Goji mají délku 2 -3 cm, jsou podlouhlého tvaru jako olivy (nebo jako naše šípky a dřínky), mají tmavě červenou nebo oranžovou barvu. Čerstvé zralé plody mají chuť od hořké až po sladkou.
Goji se používá nejen jako potravina, ale i jako lék v Číně, ale také v jiných asijských zemích (Korea, Japonsko a Vietnam). Goji je unikátní z pohledu TCM tím, že je celá rostlina využitelná (bobule, listy, kořeny a kořenová kůry), pro léčebné účely. V tradiční medicíně (TCM) byly bobule goji k léčbě onemocnění jater, neplodnosti, bolesti břicha, suchého kašle, únavy a bolesti hlavy. Byla také považována za tonikum a elixír mládí.
Goji kustovnice čínská obsahuje vitamíny (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, E), karoteny, lutein, lykopen, zeaxanthin, stopové prvky, 21 základních minerálů (např. sodík, draslík, vápník, železo, zinek, selen), 18 aminokyselin a unikátní látky Lycium barbarum polysacharidy (LBP)
Kontraindikace: warfarin, léky na ředění krve, hormonální léky, antibiotika, antivirotika, proti léky proti rakovině, antidepresiva
Před konzumací doporučujeme plody nechat přes noc na vzdušné vlhkosti, lépe se pak konzumují
Chuť plodů: goji je sladší než šípek, ale kyselejší než rozinky s trochou trpké příchuti
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, na přípravu čaje, do polévek, dezertů a dalších pokrmů
Skladování: suché, temné a chladné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |