Quinoa ISWARI SUPERFOOD s.r.o.

Quinoa (Chenopodium quinoa), – merlík chilský, kiwicha (laskavec ocasatý), bezlepková obilnina (tzv. pseudoobilovina podobně jako amarant) je původem z Jihoamerických And. Vaří se stejně jako rýže a nabývá také na objemu. Před přípravou je nutné quinou dobře proprat, aby se zbavila saponinů, které mohou způsobovat její hořkost. Quinoa je zdrojem kompletních proteinů, vitamínů skupiny B,, vitamínu C,  esenciálních aminokyselin, minerálů, vlákniny, polysacharidů, bílkovin, škrobu a tuků. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem a komplexnosti počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou.

Quinoa, nejběžnější druhy:

Quinoa – merlík chilský a jeho účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj rostlinných kompletních proteinů (vhodná pro sportovce a vegany)
  • neobsahuje lepek (pro celiaki a bezlepkovou dietu)
  • zdroj vlákniny, aminokyselin, minerálů a vitamínů
  • podporuje paměť, koncentraci a další mozkové funkce (omega 3 a vitamíny skupiny B)
  • zdroj kompletních proteinů, vysoká nutriční hodnota
  • zdroj energie, podporuje růst svalové hmoty, dobře zasytí
  • vhodná při redukčních dietách
  • lehce stravitelná působí proti zácpě a nadýmání
  • podporuje trávení a peristaltiku střev
  • protirakovinové účinky (např. rakovina tlustého střeva)
  • podporuje zdravé nehty, vlasy, pokožku (zdroj omega 3)
  • více

Quinoa, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Tipy na přípravu semínek quinoi:

  • Kaše – quinoa se vařit s mlékem, surovým medem a rozinkami po dobu pěti minut. Přidáme nasekané mandle, dušené švestky a med. Získáme tak výživnou, chutnou kaši.
  • Saláty mohou být vyrobeny s použitím bílé quinoi v kombinaci s pražený vlašskými ořechy a dýnovými semínky. Smíchejte dýňová semínka, bílou quinua se sezamovými semínky, koriandrem, kmínem, sůlí, pepřem, paprikou a česnekem. Nakonec přidejte olivový olej, fetu, a citron, zelené fazolky a karamelizovanou cibuli.
  • Rizoto je možné také připravit pomocí bílé quinoi, hnědé rýže, rajčat, zeleninového vývaru a česneku.
  • Rýžový nákyp lze připravit pomocí bílé quinoi namísto tradiční bílé rýže. Quinoa poskytuje více výživy a je také plnění. Můžete také přidat mléko, skořici a vanilku. Rýžový nákyp můžeme podávat s čerstvým ovocem, např. plátky broskví, ananasu, meruněk, jahod a manga.
  • Quinou můžete přidat jako zavářku do polévky, nebo z ní připravte rizoto.

Použití: jako příloha k masu, do salátů

Kontraindikace:

Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)

Stanoviště:písčito - hlinité půdy

Barva květů:

Listy:

Lodyha:

Plod: nažka

Záměna:

Množení: semeny

Magie bylinek:

Lidové názvy:

Signatura:

Quinoa, smoothie:

Nasypejte je do mixéru společně s ovocem, listovou zeleninou, přes noc namočenými semínky nebo ořechy a vytvořte si ranní smoothie. To vás po ránu jednoznačně postaví na nohy.

Snídaňové kaše s quinou

Z quinoy lze připravit (podobně jako dalších obilnin) snídaňovou kaši bohatou na vlákninu, bílkoviny a další „startovače dne“.

  • Quinou vařte na mírném plameni v poměru 1 díl merlíku a 3-4 díly tekutiny.

Abyste její ukryté benefity využili na maximum, doporučujeme semínka přes noc namočit. Nabobtnají a „ožijí“. Takto mírně naklíčenou quinou ráno sceďte a dolijte vodou (případně mlékem) tak, aby byla zrníčka ponořená a jen mírně zahřejte.

Quinoa do salátů

Sypká quinoa plnohodnotně zastoupí v salátu jakoukoli obilovinu nebo těstovinu. Dodá mu sytící efekt, a navíc nebudete mít pocit těžkosti v žaludku.

  • Také si výborně rozumí se zelenými bylinkami – bazalkou, petrželkou, pažitkou, tymiánem, oreganem a listovými saláty.

Články, quinoa:

15.11.2023 Quinoa neboli merlík chilský pochází z pohoří And v Jižní Americe. A protože už před mnoha tisíci lety patřil mezi základní potravinu místních obyvatel, přezdívá se mu „pšenice Inků“. Přesto, že není naší původní plodinou, své příznivce si získává svou snadnou přípravou, příjemnou chutí a všestranným využitím. Kupte si sáček tohoto bezlepkového pokladu a uvařte si podle našich receptů.

  • Quinoa je přirozeně bez lepku, a proto je vhodná pro všechny, kteří ho z jakéhokoli důvodu ze svého jídelníčku vyřadili.
  • Navíc je lehce stravitelná.
  • Obsahuje prospěšné omega 3 mastné kyseliny.
  • Slouží jako dokonalý zdroj kompletních sacharidů i bílkovin.
  • Má vysoký obsah vlákniny a málo kalorií.
  • Obsahuje vitamíny převážně skupiny B, ale také E a provitamin betakaroten.
  • Z minerálů jmenujme vápník, hořčík, železo, zinek, měď a fosfor.
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/biovareni-quinoa?

test

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
Hmotnost
(0)
(0)
(0)
(0)
Zobrazit vybrané
Rozsah hmotnosti
(0)
(0)
(0)
Zobrazit vybrané
Antioxidanty
Výpis je omezen filtrem
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo