Šípky AWA herbs

Šípky (Růže šípková, Rosa canina) jsou plody červené trnité růže, mají červené bobulovité plody, které dozrávají během září a října a jsou plné vitaminu  P rutinu (důležitý pro cévy), C, E, K, B1 ,B9, B5, B7, flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A), organických kyselin (citrónová, jablečná, nikotinová), pektinů (cca 10%), tříslovin, sacharózy, inverzní cukr (cca 10%), slizu, vápníku, draslíku, hořčík, zinku, manganu, fosforu a železa. Šípky jsou výjimečné tím, že po rakytníku řešetlákovém obsahují nejvíce vitamínu C z bobulovitých plodů, které se nachází na území Česka.

  • hálek šípkový - chlupaté koule na některých šípkových keřích “kukačky” nebo “růžová jablka”, používá se ve formě tinktury
  • nejvíce prospěšných látek je v dužině čerstvých šípků (rozřízneme šípek napůl a vnitřní obsah vydlabeme a důkladně propereme)
  • šípky společně s rakytníkem řešetlákovým a dřínkami patří mezi nejvýznamnější zdroje vitamínu C

Šípek má řadu léčivých účinků. Nejčastěji jej můžeme konzumovat ve formě sirupu nebo čaje. Hodí se začít jej užívat preventivně již začátkem podzimu nebo zimy, ale pokud to nestihnete, mohou skvěle doplnit léčbu kašle, nachlazení nebo chřipky.

Šípky a jejich neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem (železo), posiluje cévní stěny
  • podporuje zdravé zuby a kosti (vápník, rutin - vitamin P a vitamin C)
  • stimulují potenci a libido
  • podporují imunitní systém a celkově organismus
  • mají svíravé, močopudné, protianemické, očišťující a posilující účinky
  • pomáhají při onemocnění močových cest, močopudné účinky
  • močopudný (působí proti zadržování tekutin) a detoxikační účinky
  • zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
  • zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a při křečových žilách
  • při chřipce a nachlazení (čaj)
  • je obranou proti virovým i bakteriálním infekcím
  • posiluje tělo při astmatu, chřipce, rýmě
  • pomáhá při krvácení dásní a paradontóze
  • při silné menstruaci a na hemeroidy
  • normalizují srážlivost krve
  • zpomalují stárnutí, zabraňují  únavě
  • protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek (díky flavonoidům)
  • snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • čistí krev, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve
  • působí proti průjmu a podporují trávení
  • podpůrný prostředek při ledvinových a žlučových kamenech
  • obnovují přirozenou střevní mikroflóru a podporují chuť k jídlu
  • ke snížení horečky a při úporných bolestech v krku
  • účinný antioxidant, který lidské tělo chrání před volnými radiály, záněty i nachlazením
  • zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky
  • k léčbě popálenin a drobných ran (šípkový olej)
  • sjednocuje a hydratuje pokožku (šípkový olej)
  • zdroj lykopenu a karotenu
  • díky obsahu vitamínu P posiluje účinek vitamínu C a K
  • obsahuje amygdalin (vitamin B17)
  • zdroj elektrolytů, harmonizují tekutiny v těle

Růže šípková květ, účinky:

  • upravují střevní mikroflóru po užívání antibiotik (květy)
  • květy mají protizánětlivé a protirevmatické účinky
  • pomáhají při silné menstruaci a posilují nervy a játra

Hálek šípkový, účinky:

  • přírodní antibiotikum
  • více

Šípky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální činnost močového měchýře a ledvin
  • Normální trávení
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav kloubů

Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky, čerstvé i sušené listy na přípravu nálevu

  • šípkový čaj se popíjí od října do května, na léto vhodný není
  • ze sušených drcených šípků se připravuje nejprve macerát přes noc a potom můžeme z této dávky připravit ještě 2 nálevy
  • upozornění: pokud používáme celé šípky je nutné čaj důkladně přecedit přes plátno nebo filtrační papír (dráždivé chloupky) 
  • šípek se může používat dlouhodobě
  • čaj můžeme připravovat i tak, že celé šípky necháme louhovat přes noc, ráno v klidu vodu ohřejeme až k bodu varu (případně několik minut lehce povaříme a necháme opět louhovat, potom přecedíme a přidáme trochu medu
  • z změklých šípků se dá totiž otvorem, kde byla stopka, vycucat čerstvá šípková ‚marmeláda‘. Možná budete překvapeni, jak sladká dužina z šípků může být.

Upozornění: šípkový čaj je vždy vhodné přecedit přes plátno nebo papírový filtr, aby nám chloupky nedráždili sliznice

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C v uzavřených skleněných nádobách, správně usušené a dobře skladované šípky by měly vydržet do dalšího roku, nebo je můžeme dát usušené do plátěných sáčků a zavěsit je do prostoru.

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sběr: plody sbíráme těsně před dozráním a to od září do poloviny října. Při sběru kontrolujte barvu šípku a vybírejte pouze šípky oranžové až červené barvy, tvrdé konzistence. Nesbíráme plody prošly mrazem, nahnědlé a měkké, ty ponecháme přírodě a ptactvu.

  • hálek šípkový a květy

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Vůně květů: aromatická

Barva květů: bílá, slabě růžová, kvete v květnu a červnu

Sušení: šípky bez stopek a kališních lístků (černého bubáku) sušíme v tenké vrstvě, ve stínu, na větraném místě do teploty 40°C (sušení trvá několik týdnů, šípky musí být na omak tvrdé a suché), uměle můžeme sušit až do teploty 60°C

  • alternativně můžeme šípky rozkrojit na půlky, důkladně vydlabat a omýt, sušení dužiny tak jde podstatně rychleji

Množení: rozrůstáním kořenů, semeny a řízkováním

Stanoviště, výskyt: slunná stanoviště okolo cest, na mezích

  • Kaly (šípky, hálek šípkový)
  • Brno Hády (šípky, hálek šípkový)
  • Samotín (2018)
  • Radomilov (2018)
  • Štedráková Lhota(2018)
  • Železné
  • Usuší (šípky, hálek šípkový)
  • Bor, kopec Vršky

Permakultura: po promrznutí šípky změknou a jejich dužina znatelně zesládne a tehdy se z nich připravuje víno

  • keře šípkové růže se používají na hranice pozemků do živých plotů

Lidové názvy: šípková růže, merhelec, růže divoká, růže planá, růže polní, růže trnová, šípek 

Signatura:

  • trnitý keř, trny brání pohybu z centra ven
  • zralé plody jsou pokryté také jemnými chloupky

Jak připravit šípkovou omáčku?

vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena (obsahují třísloviny), které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na marmeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku (nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí)

Jak připravit šípkovou marmeládu?

K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.

Jak připravit šípkový sirup?

Šípky nahrubo namixujte dáme do hrnce a zalijeme vodu a zahřejeme na teplotu 70 až 80 stupňů. Dávejte dobrý pozor, aby během výroby sirup neprošel varem – většinu účinných látek vyvaříte. Ostatně, i zahřátí vám zničí část vitaminu C, ale naštěstí ještě dost zbývá. Nechte na sporáku deset minut, poté vypněte. Propasírujte přes plátno či hodně jemný cedník, poté opět zahřejte – stačí na 50 stupňů – a dosypte cukr. Poté uložte do sklenic, přidejte rum a nechte vychladit za oknem nebo ve sklepě.
  • 1500 g cukru
  • 3-4 lžíce kvalitního rumu
  • 1000 g šípků
  • 2000 ml vody

Šípkový sirup, alternativa: 1 kg čerstvých šípků rozdrtíme a zalijeme 2000 ml vody a vzniklou směs přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme cca 10 minut. Směs přecedíme přes sítko a poté přefiltrujeme přes plátno. Šípkovou tekutinu zahřejte na 70 °C a rozpustíme v ní 1500 g třtínového cukru. Slijeme do sklenic, uzavřeme a.skladujeme na chladném místě (sklep, lednice)

Sirup bez vaření

Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.

Jak připravit šípkový čaj?

Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a pomletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.

Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků. 

Jak připravím šípkové víno?

šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.
 
14.10.2023 Šípkový oxymel

Nasbírané šípky omyjte pod tekoucí vodou a odřízněte suché okvětí (na proti stopce). Takto připravené šípky dejte do sklenice. Zhruba dvě třetiny sklenice dolijte jablečným octem a zbytek doplňte medem (tj. poměr octa a medu je 2 ku 1). Sklenice by neměla být úplně plná. Na hrdlo sklenice příložte mikrotenový sáček, který zajistěte klasickou gumičkou. Takto připravenou směs uložte na tmavé místo. Zde ponechejte asi 3 týdny, čas od času protřepejte. Po dokončení fermentace (tj. po cca třech týdnech, ale můžete nechat i déle) směs sceďte přes jemné plátýnko a co nejvíce vymačkejte.

Použití: šípkový oxymel můžete použít jako klasický sirup – stačí jej zalít vodou. Pokud jej zalijete horkou vodou, získáte tak zdraví čaj. Můžete taktéž přidávat do různých bylinkových čajů.
  • V šípkovém oxymelu jsou zachovány všechny vitamíny, které poskytují šípky, med i jablečný ocet. 
  • Skladování: skladujte v chladu a temnu, v lednici vydrží až 6 měsíců.
  • https://www.naturway.cz/rady-postupy/blahodarne-bobule-z-nasich-zahrad
  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/11561-oxymel/
 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo