09.01.2015 23:44
jsou hlavním stavebním kamenem buněk, umožňují růst a vývoj orgánů, udržují a vytvářejí svalovou hmotu, vytváří hormony a enzymy a jsou součástí vazivových struktur. Při maximálním vyčerpání se mohou stát pro oganizmus krajním zdrojem energie. Jejich trávení začíná v žaludku a tenkém střevu, štěpí se na peptidy a následně na aminokyseliny (dále jen AMK), ze kterých se v játrech vytváří bílkoviny tělu vlastní.
Oba typy bílkovin mají své výhody i nevýhody. Živočišné obsahují sice všechny esenciální AMK, ale s ohledem na zvýšené množství skrytých tuků není vhodná jejich výhradní konzumace, proto je doporučováno v rámci racionální stravy kombinovat oba typy proteinů.
Ideální poměr v příjmu bílkovin: 2/3 rostlinné a 1/3 živočišné. Děti 1:1
Velice důležitá je kvalita a biologická hodnota přijímaných bílkovin. Ta se určuje na základě poměru a množství esenciálních AMK. Biologickou hodnotou bílkovin se myslí, kolik gramů tělesných bílkovin se dá vytvořit ze 100g přijatých bílkovin.
Pokud máme nadměrný příjem bílkovin, tak tyto tělo nevyužije, ale nadměrně zatěží trávící trakt a pak jsou vyloučeny. Bílkoviny je lépe konzumovat ve druhé polovině dne. Rozhodně není vhodné bílkoviny - kvůli jejich dlouhému trávení - konzumovat před sportovní aktivitou.
Doporučený denní příjem bílkovin: v závislosti na aktivitě každého z nás se liší i denní příjem proteinů. Tento by měl činit 15 – 20% z celkového denního příjmu. 1g proteinů má energetickou hodnotu 4kCal / 17kJ.
Autor: Bc. Lenka Bořutová (Lukašíková) , osobní trenér
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |