Sůl AWA centrum

Cena a štítky
Hmotnost
(0)
(0)
(0)
Zobrazit vybrané
Rozsah hmotnosti
(0)
(0)
(0)
Zobrazit vybrané
Antioxidanty
Výpis je omezen filtrem
0 produktů

Himalájská růžová (díky obsahu železa, obsahuje také malé množství vápníku a draslíku) sůl se těží v solných dolech Himalájí, Použití himalájské soli je stejné jako u rafinované kuchyňské soli. Vulkanická himalkájská černá sůl na typickou chuť po vejcích s obsahem síry. Sůl je hydroskopická (váže na sebe vodu), má tří základní funkce: ochucuje a konzervuje potraviny, je zdrojem sodíku pro tělo. Himalájská sůl je šetřně pomleta, sušena na slunci bez použití chemických procesů a bělení. Sůl (NaCl) se skládá ze 40 % sodíku a 60 % chlóru.

  • V současné době není prokázáno, že by snižování příjmu soli vedlo ke snížení nemocnosti či úmrtnosti, a to jak v případě kardiovaskulárních, tak všech ostatních chorob. Strava bez soli je nechutná a kampaň za omezování soli (a cholesterolu) maskuje skutečný problém naší stravy, kterým je přejídání se cukry,“ poukazuje výživová expertkyně Margit Slimáková (blog Margit.cz).
  • 5 - 6 gramů soli, to je množství v potravě, které lékaři doporučují pro zdravého jedince za den, v případě kardiviovaskulárních onemocnění se její doporučený příjem snižuje na polovinu

Sůl, druhy a jejich účinky na zdraví:

  • Zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
  • Himalájská růžová sůl – není rafinovaná, obsahuje minerální látky
  • Kala namak – vulkanická himalájská černá sůl s obsahem sirných složek, je vhodná při pálení žáhy
  • Epsomská potravinářská sůl pro vnitřní i vnější použití
  • ochucuje potraviny
  • konzervuje potraviny
  • použivá se při fermentaci ovoce a zeleniny
  • zdroj sodíku (jeho příjem je pro tělo nezbytný) a chlóru
  • více

Kuchyňská bílá sůl

  • je rafinovaná (tepelně zpracovaná)
  • obsahuje protispékavé látky (např. které blokují proces fermentace u potravin)
  • prochází procesem bělení
  • a je často zdrojem syntetického jódu

Druhy solí, používaných pro dochucení pokrmů:

  • kamenná sůl, čistá přírodní kamenná sůl
  • mořská sůl, alternativa kamenné soli, získává se odpařováním mořské vody
  • Himalájská sůl, má narůžovělou barvu, způsobenou obsahem železa
  • Fleur de sel, ručné sbírané slané vločky (tzv. královská sůl) na mořské hladině
  • mandolská sůl, solný květ
  • uzená sůl
  • bambusová sůl (pražená nebo pečená)
  • černá vulkanická sůl kala namak s obsahem železa a siřičitých složek (voní po zkažených vejcích)

Solné obklady:

Díky solným obkladům je  možné vyhnout se například rozvoji závažných onemocnění, zbavit se hnisu z ran a otoků a snížit teplotu při akutních problémech.

Příprava solných obkladů je naprosto jednoduchá. Nejprve si budete muset připravit hypertonický (zřídka izotonický) roztok – ten získáte zahřátím vody (již převařené či destilované) na 50 stupňů a do ní přidáte 3 lžíce mořské či obyčejné soli. Směs následně míchejte, dokud se krystalky soli zcela nerozpustí, poté ji sundejte z plotny a nechte vychladnout. Ujistěte se, že koncentrace soli ve směsi nepřesahuje rozmezí 7,5–10 % (nadměrná slanost může mít negativní účinky a způsobit řadu kontradikcí).

  • Solný obklad je zvláště účinný, pokud se potýkáte s vysušenou pokožkou. Nejprve si postižené místo omyjte mýdlem a vodou a pořádně ho vysušte. Poté ho obkladem zcela obmotejte, ovšem dejte si pozor, aby nedošlo k narušení cirkulace vzduchu – aby obklad držel, můžete ho oblepit ještě lepicí páskou. Doporučená dobra trávní této procedury je 8–12 hodin a po nasolení místa byste měli pokožku otřít hadříkem namočeným v čisté teplé vodě.
  • Abyste se zbavili bolesti či různých onemocnění kloubů nebo kostí, jako je artróza, dna, revmatismus nebo náhlá bolest, jednoduše ho připevněte na postižené místo, zafixujte lepicí páskou a nechte působit minimálně 8 hodin. Aby však byla léčba co nejúčinnější, měli byste tuto metodu opakovat alespoň 15 dní v kuse.
  • Záněty střev, kolitida, chronická apendicitida, pankreatitida a další nemoci trávicího traktu či břišních orgánů – i v tomto případě vám dokáže solný obklad velmi účinně pomoci. Umístit byste ho měli na břicho a nechat ho působit minimálně 9 až 10 hodin. Aby byla léčba co nejúčinnější, je vhodnější provádět ji především během noci, a to po dobu alespoň 5 dní.
  • Solný obklad si dokáže poradit také s léčbou hemoroidů, adenomu prostaty a zánětu močového měchýře. Jednoduše vezměte hebký hadřík, namočte ho do roztoku a přiložte ho na svou pánev. Aby obklad držel, můžete ho připevnit ještě gázou. Měli byste to nechat působit minimálně přes noc. Pro co nejefektivnější léčbu dodržujte tento postup minimálně 2 týdny.
  • Abyste se zbavili bolesti v krku, kašle, bronchitidy, chřipky či pouhého nachlazení, stačí solný obklad přiložit přímo na krk, čelistní dutiny nebo čelo a nechat ho působit přes noc. Onemocnění a všechny jeho příznaky zcela vymizí do čtyř dnů. Stejně tak můžete postupovat při zápalu plic nebo astmatu – v tomto případě byste však měli obklad přiložit na hrudník či na záda.
  • https://www.zdravestravovani.eu/domaci-lecba-solnymi-obklady/

26.5.2022 Od starověku byla sůl - nejjednodušší chemická sloučenina sodíku a chloru - ceněna podle hmotnosti a někdy dokonce dražší než notoricky známý žlutý kov. Lidé již dávno pochopili, že je životně důležitý nejen jako univerzální konzervant, který umožňuje dlouhodobé uchování potravin, ale bez něj je normální fungování našeho těla nemožné. Již v 6. století našeho letopočtu římský historik Flavius ​​​​Cassiodorus napsal: "Sůl je nezbytná pro každého, zatímco mnozí se obejdou bez zlata." Se solí se obchodovalo, bojovalo, platily se s ní daně, roznášením soli se hasily selské nepokoje, vydělávaly se na ní pohádkové jmění.

Již v naší době věda prokázala, že mírný příjem soli zajišťuje nejdůležitější funkce těla: udržení tlaku a srdeční činnosti, dále normální složení krve, propustnost buněčných membrán, přenos nervových vzruchů, kontrakci svalových vláken, podílí se na procesech trávení a fungování smyslových orgánů. Každý z nás v tuto chvíli obsahuje asi tři sta gramů soli a prudký pokles této hladiny je pro zdraví kriticky nebezpečný. Lékařské příručky tvrdí, že úplná absence solí vede člověka ke smrti za deset dní.

Ale stejně jako v případě elektřiny jsou zde hlavními spotřebiteli průmyslové podniky, nikoli obyvatelstvo.
Kuchyňská sůl je nejcennější a mimořádně důležitou složkou lehkého i těžkého průmyslu. Je široce používán v železné a neželezné metalurgii, kovoobrábění a používá se k výrobě chladicích roztoků. Sůl je žádaná při rafinaci ropy, výrobě kůže, skla a hliníku. Roztoky na rozmrazování půdy jsou vyráběny na bázi sloučenin sodíku a chlóru. Sůl je klíčovou složkou v domácích i průmyslových zařízeních na úpravu a čištění vody: například je široce používána v tepelné energetice, zejména při chemické úpravě vody pro kotle tepelných elektráren. Kosmetologie, pivovary a mlékárny, farmaceutické a tabákové továrny jsou také ve frontě na cenné bílé granule.
  • Podnik Artyomsol loni vynesl na povrch více než dva miliony tun soli, z toho 600 tisíc zůstalo na Ukrajině a zbytek byl vyvezen do Polska , Moldavska , Ázerbájdžánu , Rumunska , Gruzie a Německa
  • Kromě Krymu se růžové slané krystaly těží v Argentině , USA a na pobřeží Rudého moře . Chersonský region se právem může pochlubit produkcí soli na Kinburn Spit u vesnice Heroiskoye. Odpařování soli se zde praktikovalo od nepaměti, dokonce i Hérodotos v jednom ze svých děl zmínil, že u ústí Dněpru jsou velká ložiska soli , na svou dobu mimořádně významné komodity.
  • https://ria.ru/20220527/bunty-1790923603.html

 

 

obsah 2

obsah list

Zobrazit více Zabalit
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma!