Znáte všechny účinky mrkve?

zdravotní přínosy mrkve jsou velmi široké, působí pozitivně na snížení hladiny cholesterolu, jako prevence infarktu, odvrácení určitých druhů rakoviny, zlepšení zraku a snížení příznaků předčasného stárnutí. Dále mrkev podporuje zdraví pokožky, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví, detoxikuje tělo a podporuje orální zdraví různými způsoby.

Mrkev patří mezi nejpoužívanější a nejoblíbenější zeleninu (kořenová zelenina) v Evropě, ale též ve světě. Je to hlavně proto, že se snadno pěstuje a je velmi univerzální z hlediska použití do různých pokrmů a kultury jednotlivých kuchyní a jídel. Obvykle má oranžovou barvu, ale existuje i fialová, bílá, žlutá a červená mrkev.

Naše běžná mrkev pochází z divokých druhů Evropy a jihozápadní Asie. Největší producent mrkve je nyní Čína, která ji vyváží do celého světa a nejčastěji se používá do salátů, polévek, jako příloha, patří mezi základní ingredience v mnoha receptů. Je ale vhodná pro přímou konzumaci. Nejlepší je čerstvá přímo ze záhonu, je sladká a křupavá, to je důvodem, proč je tak oblíbená). Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.

Zdravotní přínosy mrkve:

  • pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a tím brání problémům se srdcem
  • snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice, infarktu - "mrkvový efekt" na mozek
  • pomáhá uvolnit napětí v cévách, čímž se zvyšuje průtok krve (draslík, vazodilatační činidlo)
  • antiseptické a antibakteriální účinky
  • stimuluje imunitní systém (vitamin C)
  • podporuje trávení a zažívání (zdroj vlákniny)
  • stimuluje peristaltický pohyb trávicího traktu a sekreci žaludečních šťáv
  • působí proti zácpě a chrání tlusté střevo
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu (vláknina)
  • snižuje makulární degeneraci u seniorů (Beta-karoten)
  • je všestranný zesilovač zraku (provitamin A)
  • pomáhá při potížích při špatném vidění v tlumeném světle (noční slepota) způsobené nedostatkem provitamínu A
  • zlepšuje orální zdraví - stimuluje dásně a vyvolává nadměrné sliny (alkalické látky a bojují proti bakteriím)
  • vhodná pro regulaci krevního cukru
  • betakaroten, lutein a zeaxanthin výrazně posílí zdraví očí
  • urychluje hojení ran

Mrkvový olej je vhodný pro suchou pokožku (je měkčí, hladší a pevnější). Mrkvová šťáva zlepšuje žaludeční a gastrointestinální zdraví. A čerstvá, vlastně vypěstovaná, mrkev ze záhonu je úplně nejlepší!

Znáte všechny účinky mrkve?
Znáte všechny účinky mrkve?
Znáte všechny účinky mrkve?
Vytvořeno16.08.2017