Bříza bělokorá (Betula pendula, bříza bílá) je pionýrská dřevina podle Jaroslava Svobody, propagátora permakultůry. Tento strom je velmi populární v Rusku (je to národní strom) Ukrajině a Bělorusku, jsou zde velké březové háje. Bříza je velmi odolná strom a Himalájích patří mezi poslední dřevinu v pásmu nad 4000 metrů nad mořem. Původní obyvatele dokázali z tohoto stromu zužitkovat všechno, vyráběli z břízy olej, cukr, jarní březová míza byla životabudičem, pupeny a listy se používali pro léčebné účely, dřevokazná houba čaga sibiřská (rezavec šikmý) se používa v léčitelství, březová kůra má též léčebné účinky a používala se na podpal dřeva (protože nenavlhá - horní tenka vrstvička), větve se používali na výrobu košťat a také na mrskání v ruských potních baních.
je čirá, mírně nasládlá tekutina,získává se v březnu navrtáním zdravého stromu (cca průměru 30cm) do hloubky cca 5cm, následně nasadíme trubičku ze které po chvíli vytéká čirá tekutina - březová míza (strom může vyprodukovat na jaře cca 50 l mízy), po vykapání odvor ošetřete zasunutím dřevěné větvičky a zamazáním hlínou nebo štěpařským voskem. Březová míza je zdrojem přírodních cukrů, draslíku, sodíku, magnézia, železa a dalších stopových prvků, vitaminy A, B a C, éterické oleje a organické kyseliny.
mladé lísky se dají přidat do salátů, použít na přípravu nálevu a na koupel
Xilitol, březový cukr s polovičním glykemickým indexem ve srovnání s cukrem
Odvar z březového listí se přidával jako přísada do osvěžujících koupelí. Při revmatizmu, artróze a artritidě se přikládají na postižená místa obklady ze svařeného, lehce vymačkaného listí.
Použití: na výrobu kol, košťat, obručí na vinné sudy, olej získaný z kůry se používal na výrobu svíček
Astrologie:
Symbolika:
Tvrdost dřeva: málo trvanlivé, ale je pevné, pružné a těžké
Stanoviště: přizpůsobí se i zhoršenému životnímu prostředí, má malé nároky na půdní živiny a snáší výkyvy teplot i vlhkosti (podobně jako akácie)
Barva dřeva: bílá
Barva ohně:
Čeleď:
Sběr: pupeny, březová míza, listy, kůra, dřevokazná houba čaga
Plod:
Lidové názvy: březa
Houby: Čaga (Rezavec šikmý) parazitující dřevokazná houba (zvláštní druh choroše) s charakteristickým vzhledem, černé barvy rostoucí na kůře břízy nejčastěji na území Sibiře a v chladnějších oblastech severní polokoule.
Signatura: volný prostor po několika letech zaplní náletové pionýrské břízy, roste na místech, kde se nic neudrží
Permakultura: horní bílá vrstva kůry je vhodná pro rozdělání ohně
Historie: březové uhlí je výborné, neboť drží dlouho oheň, nespopelní a neobtěžuje kouřem, proto bylo užíváno při tavení rud a kovů- dává silný oheň. Z březové kůry se dělali svíce a pochodně (je mastná)
Použití: opěrné zadní tyče klasických povozů tažených koňmi se kdysi dělaly výhradně z březového dřeva
cca 1000ml březové mízy svaříme s 200g třtinového cukru za stálého míchání, průběžně odstraňujeme pěnu, nakonec necháme vychladnout a slijeme do uzavíratelných lahví (do každé přidáme 1-2 ks hřebíčku), skladujeme v lednici
čerstvě natrhalé listy břízy zalijeme vodou a necháme cca 120 min. louhovat
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |