Hořčík (Mg, magnesium) je jedním z nejvšestranějších minerálů (král mezi vitamíny), který je pro organismu velmi důležitý v metabolických procesech a při přenosu nervových impulsů. Pomáhá v prevenci u mnoha chronických nemocí. Velkě množství hořčíku ztrácíme např. při stresu, konzumaci alkoholu, některých chorobách, užíváním některých léků a při intenzivní tělesné aktivitě (při zvýšené činnosti svalů dochází k vysoké spotřebě hořčíku). Více naleznete zde.
- cukr ubírá tělu hořčík (magnézium) a proto nemohou některé ženy otěhotnět, když máme málo hořčíku padají nám vlasy, kazí se zuby, lámou se nehty (podle léčitelky Evy Moučkové)
- hořčík je čtvrtým nejhojnějším minerálem našeho těla
- vitamin B6 zrychluje vstřebávání hořčíku
- Asi 60 % hořčíku se nachází v kostech, zbytek ve svalech, měkkých tkáních a tekutinách, včetně krve.
- zvýšený příjem by měly mít těhotné a kojící ženy, lidé, kteří manuálně pracují, sportovci, alkoholici nebo diabetici, současná strava je chudá na hořčík, a to má podle odborníků přímou souvislost se vznikem depresí a dalších psychiatrických onemocnění.
Jak se projevuje nedostatek hořčíku?
- křeče ve svalech při fyzické aktivitě
- únava, nervozita, nespavost, závratě
- nepravidelné bušení srdce, arytmie
- porucha vidění, bolesti hlavy, deprese, zrychlení činnosti srdce, zvýšení tlaku nebo také zvýšení hladiny tuků v krvi
- ztráta chuti k jídlu, zvracení, nevolnost
- v organismu zvyšuje riziko zlomenin a křehnutí kostí
- mravenčení v nohou
- potíže s koncentrací a nezájem o sex
- pokud máme nedostatek hořčíku upadáme do větších melancholií, depresí a nemáme potřebný elán
- záchvaty hněvu, nervozita které jsou někdy doprovázené např. bušením srdce, srdeční nepravidelností, cévními poruchami, ranní únavou, nespavostí, divokými sny, padáním vlasú nemusí mít původ v nervech (dysfunkce nervového systému), ale může jít o prostý nedostatek hořčíku a navazujících látek, upozorňuji ale na nutnost podávání hořčíku spolu s vápníkem, vitaminem E a B-komplexem (u dospělých forte). Jinak se hořčík aktivuje jen z části a efekt není dostatečný (Ing. Jiří Janča, léčitel)
Magnesium (hořčík) a jeho účinky:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zodpovídá za svalové stahy nejen v srdečním svalu, ale i ve všech dalších svalech, a to nejen při sportovní zátěži
- pomáhá regulovat elektrolyty v těle, což přispívá k řádného fungování svalů, nervů a enzymů (reguluje aktivity více než 325 enzymů)
- je rozhodující pro správné využití vápníku v organismu, který slouží jako hlavní dirigent elektrických impulsů v těle
- podporuje správnou funkci svalů a nervů a pomáhá předcházet kornatění tepen
- zlepšuje myšlení a paměť
- pomáhá produkovat serotonin a chemické látky v mozku, které vytváří pocit klidu a relaxace
- ionty hořčíku pomáhají lépe relaxovat a snížit podrážděnost snížením účinků adrenalinu, vytvářejí pocit uvolnění, zlepšení spánku a soustředění
- uvolňuje svaly
- zrychluje látkovou výměnu a odstraňuje křeče nohou, pomáhá lépe využívat kyslík při zátěži svalů
- zmírňuje menstruační potíže
- rozšiřuje dolní dýchací cesty – astma
- zvyšuje hustotu kostní tkáně – prevence osteoporózy (je důležitý pro stavbu kostí, zubů a chrupavek)
- prevence srdečních chorob
- dodává energii, snižuje únavu, vyčerpání a stres
- pomáhá při tvorbě zubů a kostí společně s vápníkem
- pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi
- zmírňuje migrény
- podporuje produkci kolagenu
- dokáže uvolňovat cévy a podporuje regulaci hladiny cukru v krvi
- hořčík pomáhá absorbovat důležité vitaminy a minerální látky, jako je sodík, vápník, draslík a fosfor
- nepostradatelný při antistresových procesech v organismu a při srážení krve
- hořčík brání nadměrné aktivaci glutamátových receptorů v těle
- společně s vápníkem, draslíkem a sodíkem je součástí tzv. elektrolytů, které harmonizují hladinu vody v těle
- vstřebatelnost vápníku je silně podmíněná dostatkem vitaminu D (pobyt na slunci), hořčíku, manganu a fosforu
Hořčík, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
- Přispívá k elektrolytické rovnováze.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k normální činnosti svalů.
- Přispívá k normální syntéze bílkovin.
- Přispívá k normální psychické činnosti.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů.
- Podílí se na procesu dělení buněk.
Přírodní rostlinné zdroje hořčíku:
- slunečnicová semínka, dýňová semínka, quinoa, pohanka, pšenice, pšeničné otruby, oves,žito, kukuřice
- čočka, fazole, soja
- tmavá hořká čokoláda (více jak 80 %), káva
- listová zelenina, která je také zdrojem luteinu a zeaxantinu (špenát, kapusta, hlávkový a římský salát), rajčata
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
- ovoce (banán, datle, jahody, maliny, sušené meruňky, ostružiny, moruše atd.)
- sušené meruňky, banány, avokádo
- ořechy (kešu), mandle, para, piniové oříšky, vlašské a lískové ořechy
- yacon, nízkokalorické přírodní sladidlo
- epsomská sůl
- jablečný ocet
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- citrát hořečnatý (magnézium citrát, hořčík)
- droždí
- ryby, maso a vnitřnosti
- mléčné výrobky (jogurty, sýry, smetana, mléko)
- baobab
Jak využít epsomskou sůl v zahradě
Je téměř nemožné používat příliš mnoho epsomské soli ve vaší zahradě. Síran hořečnatý je pH neutrální, takže nepoškozuje půdu. Krystaly se rozpadají na vodu, hořčík a síru - tři složky, které jsou pro většinu rostlin prospěšné. Epsomská sůl je bezpečná, snadno se aplikuje a rychle pracuje na nápravě různých problémů a zvyšuje celkové zdraví vaší zahrady.
- obsažený hořčík napomáhá klíčení semen a pomáhá posílit buněčné stěny, což vede k většímu množství a k silnějším sazenicím. Pro dosažení nejlepších výsledků vložte 1 šálek soli na 30 čtverečních metrů vyčištěné půdy nebo 1 až 2 polévkové lžíce do půdy na dně každé díry předtím, než do ní vysadíte semena
- zlepšuje vstřebávání živin do půdy - hořčík, který pomáhá kořenům rostlin převzít životně důležité živiny (dusík, fosfor, síru)
- mírní nárazový transplantační šok při přesazení
- hořčík je nezbytnou složkou při výrobě chlorofylu, můžete použít u různých rostlin, jako jsou stromy, keře, květiny a trávy
- brání kroucení listů, přidejte epsomskou sůl do půdy kolem základny nemocné rostliny (2 polévkové lžíce epsomské soli v 5 litrech vody a aplikujte přímo na listy)
- při posypání kolem rostlin mohou poškrábat a podráždit těla a nohy nežádoucích zvířat stejně jako křemelina
- použití epsomské soli při zálivce zvýšíte hladiny chlorofylu uvnitř rostlinných buněk. Zvýšená energie znamená více cukru, což umožňuje rostlině produkovat vyšší výnosy sladších, zdravějších plodů
- rajčata měla být hnojena epsomskou solí dvakrát častěji než jiné rostliny, jsou náchylná k nedostatku vápníku (hniloba na konci květu), většina rajčatových hnojiv obsahuje vápník, který bude konkurovat hořčíku pro absorpci kořenů, zalévejte rajčata vodou s rozpuštěnou epsomskou solí - 2 polévkové lžíce na 1 litr vody, každé 2 týdny
- papriky by měly být též hnojeny hořčíkem každé dva týdny, aby se dosáhlo vyššího výnosu a většího ovoce
- pomáhá růžím produkovat větší květy ve větším množství, hořčík také pomáhá při růstu nových poupat ze základny rostliny