Kolagen (collagen)je základní stavební bílkovinou v lidském organismu a podporuje práci buněk tvořících lidské tkáně. Ovlivňuje i vzhled a kvalitu vlasů, nehtů či zubů. Nedostatkem kolagenu vznikají vrásky, celulitida, pokožka je suchá, ztrácí se lesk nehtů a vlasů a začíná nevyhnutelný proces stárnutí.
Pro doplnění kolagenu se doporučuje jej užívat přímo z potravin nebo přijímat látky, které vlastní tvorbě kolagenu napomáhají (zelí, tmavozelenou zeleninu, sóju nebo červené ovoce). Pro pokožku můžeme zevně stimulovat produkci kolagenu pomocí krémů, sér, gelů a tělových mlék.
Kolagen a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- podporuje zdraví kloubů, posiluje elasticitu chrupavky
- pomáhá nahrazovat odumřelé buňky, zlepšuje elasticitu pokožky
- kolagen je látka (působí jako mazadlo), která je důležitá pro bezproblémové a bezbolestné fungování kloubů
- kolagen a želatina podporují růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže a pomáhají udržovat pevné nehty
- vitamín C je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu, jenž je součástí cévní stěny a zabezpečuje její pružnost a pevnost
- https://www.awashop.cz/klouby-c1346/
Zdroje kolagenu:
- Collagen
- Collalloc
- ryby s obsahem Omega 3, ústřice,
- irských mech, zdroj přírodního kolagenu
- proteiny (ořechy - mandle, vlašské ořechy, semínka - chia, obiloviny - quinoa, luštěniny - soja)
- červená a tmavozelená zelenina
- sója
- hořčík podporuje produkci kolagenu
- kefír, probiotická potravina stimuluje tvorbu kolagenu, vyrovnává pH pokožky
- pupečník asijský (gotu kola), podporuje tvorbu kolagenu v kostech a chrupavkách
- hloh obecný - hlošinky, chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která je poškozena některými nemocemi, především artrózou a artritidou
- lékořice lysá, vhodná při nemocnění kloubů, dnou, revmatismem, používá se k obnově pohyblivosti kloubů při léčbě artritidy, revmatismu, omlazuje pokožku a stimuluje tvorbu kolagenu
- bršlice kozí noha, preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty, pozitivně působí na obnovu hustoty kostí
- vývar z kostí, posiluje kosti, sliznice, pokožku, trávení a imunitní systém
- hřebíček, aktivuje vnitřní kolagen, zpomaluje tvorbu vrásek (vnější aplikace hřebíčkového oleje)
- neem (Zaderah indický), napomáhá hojení ran a vytváření kolagenových vláken