Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) je jednoletá bylinka s popínavou lodyhou s výraznými červeno -oranžovými květy. Pro léčebné účely se sbírají květy, listy a semena. Semena lichořeřišnice jsou zdrojem vitamínu C, silic,kyseliny askorbové, glykosidu glukotropeolinu, flavonoidů (soquercitrin a kampferol), karotenoidů. V lidovém léčitelství je lichořeřišnice větší ceněna především pro své významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Kontraindikace: nedoporučuje se pro těhotné, kojící ženy, kojence a malé děti, použití konzultujte s lékařem
Použití: čerstvé listy a květy do salátů, na přípravu čaje, tinktury, mletý plod do snídaňových směsí ne se rozmíchá ve vodě, na výrobu bylinného octu
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Chuť: pikantní ostrá, štiplavá, podobná ředkvičkám, květy jsou chuťově neutrální
Čeleď: lichořeřišnicovité (Tropaeolaceae)
Bylinky s podobnými účinky:
Vůně:
Chuť. podobná ředkvičce nebo řeřiše
Barva květů: červeno-oranžová, kvete červen až říjen
Sběr: listy, květy, kořeny a semena, sbrají se od června do konce září
Plod: trojpouzdrá tobolka
Sušení: sušíme rychle i na přímém slunci
Záměna:
Stanoviště, výskyt: pěstovaný na zahradách
Lidové názvy:
Signatura:
jednu lžičku semen (nebo řezaných sušených listů) zalijeme šálkem horké vody, necháme zhruba 10 minut louhovat a poté přecedíme.
celou nadzemní část (listy, květy a lodyhu) nakrájíme na kousky a smícháme s kvalitním jablečným octem v poměru (1 díl nakrájené lichořeřišnice a 2 díly jablečného octa), tak aby byla nakrájená bylinka ponořená, směs uzavřeme do uzavíratelné sklenice a necháme macerovat 14-21 dní (průběžné směs protřepeme), macerát potom přecedíme a skladujeme v ledničce
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |