Luštěniny (suchá semena ze zralých lusků) jsou charakteristické vysokým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálů (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, zinek a selen) , vitamínů skupiny B a nízkým obsahem tuků (kromě arašídů a sóji). Máčením luštěnin ve vodě přes noc (min. 6 hodin) se zkracuje doba vaření a přidáním bylinek (majoránka, saturejka, bazalka, šalvěj, libeček, kmín) se snižuje nadýmání způsobené vysokým obsahem sacharidů. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo methionu) je vhodné konzumovat společně s obilovinami (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu), toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin (tzv. kompletní bílkoviny – důležité zejména pro vegetariány).
Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2016 Mezinárodním rokem luštěnin. Podle posledních dostupných údajů dosáhla v roce 2014 spotřeba luštěnin v České republice úrovně 2,7 kg na obyvatele. Světový průměr se pohybuje dlouhodobě okolo 7 kg. (od 2–20 kg na osobu),
- Zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
- pokud přidáte k čočce, hrachu a fazolím řasu kombu nebo saturejku, tak se nebudte nadýmat
- hnědá čočka se v minulosti jedla proti parazitům
Luštěniny, nabízený sortiment:
Proč jíst luštěniny?
- vysoký obsah bílkovin (ve 100 g je 20 až 50 grammů proteinů), dobře zasytí, podporují růst svalů
- nízkým glykemickým indexem s dostatkem vlákniny
- mohou však způsobovat nadýmání (před přípravou potřebují dlouhé máčení a proplachování), které způsobují střevní bakterie, které produkují odpadní plyny
- pokud vás nenadýmají, můžete je konzumovat každý den
Luštěniny, účinky a použití:
- zdroj rozpustné a nerozpustné vlákniny
- zdroj vitamínů skupiny B
- brainfood
- výborně zasytí a mají nízký glykemický index
- zdroj antioxidantů (např. karotenoidy, flavonoidy, taniny, fenolické látky)
- nejlepší rostlinný zdroj bílkovin
- vhodné pro vegany a vegetariány
- vhodné je kombinovat s obilovinami (jsou tak kompletním zdrojem bílkovin)
- působí jako preventce proti vzniku rakoviny, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění
- pokud přidáme sodu při vaření čočky či fazolí, celý proces urychlíme
Jak připravit luštěniny:
- vaření
- naklíčení
- fermentace
Luštěniny v pravěku se v Evropě byla dostupná čočka, vikev, bob a hrách.