Měď
- Díky mědi je železo lépe využitelné tělem.
Podle amerických vědců pití tekutin z měděných pohárů zaručenou cestou, jak posílit kosti i obranyschopnost, neboť takto „vylepšený“ pitný režim vykazuje silné protizánětlivé vlastnosti. Zní to hodně sympaticky? Ještě moment, experti zároveň poukazují na to, že dobrého pomálu, jelikož doporučovaný denní příjem tohoto prvku pro dospělého člověka je něco kolem 0,5 do 1 mg.
Měď a její účinky na zdraví:
Měď je rovněž životně důležitá pro kondici celého kardiovaskulárního systému. O tomto minerálu je známo, že stabilizuje krevní tlak a přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž samozřejmě snižuje rizika mnoha srdečních chorob.
- Přispívá k udržení normálního stavu pojivových tkání.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
- Přispívá k normální pigmentaci vlasů.
- Přispívá k normálnímu přenosu železa v těle.
- Přispívá k normální pigmentaci pokožky.
- Přispívá k normální funkci imunitního systému.
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
- Měď pozitivně působí na trávicí trakt, přičemž významně pomáhá odbourávat nashromážděný tuk.
Přírodní zdroje mědi v potravinách:
- čerstvé švestky
- ořechy (mandle)
- houby
- avokádo
- špenát
- mumio
- chřest
- semena
- Mangold je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.