Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je vytrvalá bylina připomínající na první pohled připomíná diviznu velkokvětou (Verbascum densiflorum, dorůstá výšky až 80 cm. Od antiky se řepík používal pro své svíravé účinky a velký obsah léčivých látek, zejména tříslovin. Kromě toho řepíková nať obsahuje silici, taniny, hořčinu, kyselina křemičitou, vitamin C a K, flavonoidy (Quercetin, Apigenin, Kempferol, Luteolin), saponiny, fytoncidní látky, železo, cholin a flavonová barviva.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Zajímavost: kousek čerstvého řepíku lékařského povařeného v mléce u mužů podporuje chuť na sex, naopak v kombinaci s alkoholem (stačí i jedno pivo) má přesně opačné účinky.
Použití: na přípravu čaje, koktadla, obkladů, koupelí a mastí
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách nebo jutových a papírových sáčcích, uchovávejte na místě chráněném před světlem a hlavně vlhkostí, aby nezplesnivěla
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Sušení: na suchém a větraném místě, zavěšený ve svazcích nebo v tenkých vstvách v sušice, je trochu náchylný k zapaření a usušený snadno vlhne
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Bylinky s podobnými účinky:
Listy: zelené, podlouhle vejčité, s pilovitým okrajem a na rubu chlupaté
Lodyha: přímá, většinou nevětvená, drsně chlupatá s listy pouze ve spodní části, špatně se uštipuje prsty u listů
Tvar rostliny: svícovitý tvar s dlouhou přímou lodyhou nakonci zakončenou hroznovým květenstvím
Barva květů: žlutá, (mají kořeněnou vůni) hroznovité květenství podobně jako divizna s až 50 květy, ale výrazně menší (květy mají průměr cca 10 mm)
Sběr: kvetoucí nať i s přízemními lístky, ale bez spodní dřevnaté části a bez plodů v době květu od června do srpna
Plod: nažka
Sušení: kvetoucí nať se suší zavěšená ve svazcích či rozložená v tenkých vrstvách na papíře na stinném větraném místě do teploty 35°C, po správném usušení má řepík svěží zelenou barvu, kořenně voní a chutná hořce
Stanoviště, výskyt: na slunečných a suchých místech, na okrajích lesů a cest i na svazích kopců, lze pěstovat i na zahrádkách
Záměna: divizna černá, na začátku růstu s mochnou husí (podobné listy)
Vůně: kořenitá až nahořkle kořenná, poněkud ostrá chuť
Množení: semeny
Lidové názvy: bylina řečníků, truňk sv. Kunhuty, starček, starčec, stonček, konopěnec, útrobník, eupatoria, řepíček, řepíček lékařský, úrobník, hřebíček, královský traňk, řebíček, stonček, traňk sv. Kunigundy, traňk sv. Kunhuty, varkočky Panny Marie
Magie bylinek: byl používán k ochraně a odvrácení záporných energií, zahánění duchů
Historie: V minulosti byla tato bylina uctívána jako „královská bylina“, neboť údajně zachránila život pontskému králi, když mu byl řepík podán jako protijed při otravě.
Signatura: má stahující účinky
4 plné hrsti řepíku nadrobno nakrájíme, 500 g vepřového sádla (panenského kokosového oleje nebo olivového oleje) zahřejeme olej jako na smažení řízků, přidáme nárajenou nať řepíku a krátce necháme zapražit, následně necháme přes noc vystydnout. Příští den vše lehce ohřejeme, přefiltrujeme přes plátýnko a ještě teplou mast plníme do malých uzavíratelných skleniček. Skladujeme v ledničce.
Alternativně můžeme použít při přípravě masti jako nosič rozpuštěné nerafinované bambucké máslo a včelí vosk ve vodní lázni (trvanlivost je omezená trvanlivostí bambuckého másla).
2 lžičky sušené kvetoucí nati (čerstvé nati) zalijeme 250 ml vželé vody a necháme 15-20 louhovat, následně scedíme, popíjíme 2-3 x denně
Alternativa přípravy: 5 minut namočit ve studené vody, potom ho přivést k varu, 3 min. vařit a potom ho nechat 60 min. odstát.
hrst kvetoucí natě mírně povadle (aby neobsahovala tolik vody, která ředí alkohol) zalijeme 40% alkoholem a macerujeme 3 - 5 týdnů, následně scedíme do tmavé uzavíratelné lahvičky (užíváme 20 kapek 2- 3 denně dle doporučení lékaře)
kvetoucí nať řepíku vložíme do lahvičky s olivovým nebo kokosovým olejem a necháme macerovat cca 21 dní, potom olej přecedíme a skladujeme v tmavé lahvičce, nejlépe v ledničce
Bylinky nadrobno posekejte. V hrnci opatrně rozehřejte sádlo, nasypejte do něj bylinky, nechte vzkypět, promíchejte a sejměte z plotýnky. Nechte 24 až 28 hodin odstát. Pak směs opatrně zahřejte (nesmí se začít smažit nebo připálit!), přefiltrujte přes plátno a slijte do připravených dóziček. Mast skladujte v chladu a temnu. Můžete použít i jiný masťový základ, například vazelínu, lanolin, kokosový olej či bambucké máslo.
Budeme potřebovat: 4 hrsti čerstvého řepíku lékařského, 1 hrst čerstvé mařinky vonné, 3 hrsti čerstvého měsíčku lékařského, 900 g čistého nesoleného vepřového sádla nebo kokosového oleje
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |