Rybíz černý

Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má tmavé aromatické bobule s nejbohatším obsahem vitaminu C ze všeho ovoce, které se u nás pěstuje. Obsahuje vysoké množství vody, sacharidů,  vlákniny i dostatek flavonoidů. Je zdrojem vitaminů řady B,Černý rybíz(B1, B2, B6, B9,) provitamin A,  E  a minerálů - vápníku, hořčíku, železa, manganu, draslíku, zinku. Pro léčebné účinky se používají plody a mladé listy v období květu (jen v malém množství aby nebyla ohrožena rostlina).
  • olej ze semínek černého rybízu - zdroj gamma-linoleové kyseliny (GLA), je známa svými hojivými účinky při bolestech kloubů

Černý rybíz a jeho účinky na zdraví:

  • v minulosti byl využíván pro léčbu dny, průjmů a onemocnění jater
  • zdroj flavonoidů
  • plody obsahují cca 80% vody
  • prevence tvorby močových kamenů - šťáva
  • protizánětlivé účinky
  • zdroj vlákniny pektinu
  • podporuje mozkové funkce a vyživuje mozek (brání odumírání mozkových buněk)
  • působí proti stresu a depresím
  • 4 x více vitamínu C jak angrešt
  • snižuje krevní tlak (díky obsahu draslíku)
  • při ateroskleróze - posiluje cévní stěny (rutin)
  • prospívá při křečových žilách
  • příznivě působí na zrak
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný doplněk při hemeroidech
  • podporují imunitní systém
  • při alergické nebo senné rýmě
  • při zvýšené hladině inzulinu a glukózy po nasycení
  • preventivně působí proti šerosleposti, vhodný i na unavené oči (provitaminu A)
  • zpomaluje nástup šedého zákalu (glaukom)
  • zpomaluje nástup šedého zákalu (glaukom)
  • snižuje horečku, posiluje imunitu, podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocněních
  • odvar z mladých listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest
  • dezinfekční, potopudné a močopudné účinky (listy)
  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • více
Chuť: sladkokyselá, mírně trpká
 
Konzumace: čerstvé přímo z keře, šťávy, do kompotů, likérů, marmelád a džemů
 
Použití sušených plodů černého rybízu: na přípravu čaje, do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, musli, do ovesných kaší, před konzumací je vhodné je namočit do vody pro lepší stravitelnost

Jak připravit nálev ze sušených plodů a listů černého rybízu?

  • 2 kávové lžičky sušených plodů zalijeme cca 250ml vřelé vody, necháme louhovat cca 10 - 15 min.
  • 1 lžíci sušených listů přelijeme 500ml vroucí vody a necháme 10min louhovat

Permakltura:

  • Černý rybíz potřebuje více dusíku a je méně citlivý na chlor. Nedostatek dusíku se projevuje malými plody a světle zelenými listy, které v létě předčasně opadávají. Nedostatek fosforu se podobá nedostatku dusíku, růst letorostů se zmenšuje a letorosty jsou slabé. Tvorba květních pupenů se silně snižuje. Na listech se mohou vyskytovat červenofialové skvrny.
  • U drobného ovoce se často projevuje nedostatek draslíku. U rybízu vyvolává okrajovou spálu listů a bobule jsou různé velikosti. Zasychání okrajů listů a jejich předčasný opad se často považuje za chorobu. V mnoha případech se jedná o nesprávné hnojení draslíkem. Chloridové formy draselných hnojiv (draselná sůl a Korn-Kali) vyvolávají stejnou spálu, která je způsobena toxicitou chloru. Nejcitlivější je červený rybíz a nejodolnější je černý rybíz. Příznaky toxicity se projevují rezavým a purpurovým zabarvením okrajů listů.
  • Červený a bílý rybíz, angrešt, maliník, ostružiník a malinostružiny mají především vysoké nároky na draslík, jsou však velmi citlivé vůči chloru.
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
Hmotnost
Rozsah hmotnosti
Antioxidanty
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo