Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi nebo Bílá perla východu) je obilovina (semena divoké trávy), původem z tropických oblastí východní a jihovýchodní Asie, je vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.Podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Slzovka obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, cca 50 % škrobu, 18 % bílkovin a 7 % tuku.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Doporučené množství pro konzumaci: dvě hrsti denně rozhodně stačí. Odvodňuje a při nadměrné konzumaci by mohla způsobovat vysychání pokožky a sliznic, zvlášť pokud k tomu máte sklony. Podáváte-li ji dětem (starším tří let), doporučená porce je poloviční oproti dospělému.
Jednu lžíci sušených zrn slzovky opražíme na suché pánvi, potom vaříme ve vodě 10–15 minut a scedíme.
Slzovku důkladně propláchneme a necháme min. hodinu namočit, poté vaříme doměkka cca 50 min. Podobně jako na rýži můžeme položit mrkev, cibuli nebo celer.
Oblíbená je slzovková voda, tedy odvar ze slzovky: dvě lžíce semen propláchněte, namočte přes noc v litru vody a nazítří v ní pak změklá semena hodinu vařte na mírném plameni a sceďte. Hotovo. Teplý odvar se používá při žaludečních potížích a nechutenství, studený se popíjí pro podporu detoxikačních procesů, lze ho dochutit trochou citronové šťávy.
Čaj z opražené slzovky: lžíci semen nasucho opražte, až se rozvoní, zalijte studenou vodou a na mírném plameni vařte patnáct minut, sceďte a podávejte. Ulevuje například při pálení žáhy.
https://www.prozeny.cz/clanek/slzovka-bila-perla-vychodu-co-to-je-jak-se-pouziva-v-kuchyni-81402#