Minerál vápník – calcium (uhličitan vápenatý) je součástí zubů a kostí (až 99 %). Kosti a zuby slouží jako zásobárna vápníku, a tělo ho může využít v případě potřeby. Koncentrace vápníku se s přibývajícím věkem snižuje. Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů.
- inulin pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývoji - růstu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
- vstřebatelnost vápníku je silně podmíněná dostatkem vitaminu D (pobyt na slunci), hořčíku, manganu a fosforu
- večer tělo umí vápník zpracovat nejefektivněji
- nejvíc vápníku je obsaženo v kostech, zubech a je také důležitou složkou svalů
- pokud nemá tělo dostatek vápníku, jeden z prvních příznaků je paradontóza
- tepelná úprava potravin vstřebatelnosti vápníku neprospívá
Vápník a jeho účinky na zdraví:
- je nezbytný je pro udržení správné hladiny krevního tlaku a ovlivňuje funkce svalů – včetně srdečního
- podporuje metabolismus
- podporuje nervový systém, je zodpovědný za přenos nervových vzruchů
- obsahem vápníku souvisí se srážlivost krve a krevním tlakem
- vyvolává spánek
- je účinnou prevenci rakoviny tlustého střeva
- přehršel vápníku má naprosto opačný, negativní efekt (ledvinové kameny, zlomeniny, deprese)
- důležitý pro tvorbu kostí a zubů (podporuje pevný chrup, minimalizuje kazy)
- pomáhá přenášet nervové impulzy do svalů
- snižuje pravděpodobnost výskytu zánětu dásní
Vápník, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí.
- Přispívá k normální srážlivosti krve.
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
- Přispívá k normální činnosti svalů.
- Přispívá k normální funkci nervových přenosů.
- Přispívá k normální funkci trávicích enzymů.
- Podílí se na procesu dělení a specializace buněk.
- Je potřebný pro udržení normálního stavu kostí.
- Je potřebný pro udržení normálního stavu zubů.
Přírodní zdroje vápníku:
- semínka, např. mák modrý setý, obsahuje až 12 × více než mléko, chia semínka, až 5 × více než v mléce - namočením se vstřebatelnost vápníku zvyšuje
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- pšeničná mouka, ovesné vločky, obilné klíčky
- listová zelenina (obsahuje vitamíny skupiny B a vápník)
- ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy...)
- fazole, soja, špenát pouze nevařený
- kapusta, hořčice, brokolice a další z čeledi brukvovitých - vstřebatelnost až 30%
- sušené mléko, syrovátka, plnotučné mléko, bílý jogurts čerstvými malinami, sýry, tvaroh
- mořské řasy
- další informace o vápníku
- inulin pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
- nudle s mákem (podle Mudr. Evy Moučkové)
- kalcitriol, zvyšuje vstřebávaní vápniku a fosforu ze střeva a zvyšuje reabsorpci vápníku do nových kosti, naopak usnadňuje vstřebávání vápníku z kostí odbourávaných, kalcitriol vytvořený v ledvinách cirkuluje v krevním řečišti a má za úkol udržovat hladinu vápníku v krvi
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
Permakultura: obsah vápníku ve skořápce výrazně zlepšuje vlastnosti půdy. Váže na sebe škodlivé kyseliny, těžké kovy, má pozitivní vliv na pórovitost a průsak vody, ale zároveň zlepšuje i rozpustnost živin v půdě. Dále vápník podporuje růst kořenů i klíčivost semen. Rostliny posiluje proti škůdcům, mrazům či chorobám. Drcené skořápky můžeme přidávat do kompostu.
Článek o vápník zde.