Zpracované potraviny

Mezi průmyslově zpracované potraviny patří např. potraviny rafinované, denaturované či frakcionované, které z velké části konzumujeme ve formě fastfoodových pokrmů, anebo si je kupujeme jako polotovary.

  • do některých jsou přidávána tzv. potravinářská aditiva
  • mezi problematické průmyslově zpracované potraviny patří např. bílé pečivo a mouka, různé cukrovinky anebo již zmíněné polotovary, které často obsahují plno umělých příchutí, přísad a emulgátorů
  • v průmyslově zpracovaných potravinách se vyskytuje velké množství rafinovaných sacharidů, soli a škodlivých typů tuků

Jaké zdravotní potíže mohou způsobovat průmyslově zpracované potraviny?

  • Francouzští vědci např. v rámci studie NutriNet-Santé potvrdili, že průmyslově zpracované tuky, sladkosti a nápoje zvyšují riziko rakoviny, tedy závažného onemocnění, kterým alespoň jednou za život onemocní každý třetí Čech
  • nadváha anebo obezita, problémy s srdcem a oběhovým systémem a hrozí jim i vyšší riziko cukrovky
  • nezdravá strava způsobuje nutriční stres, který neprospívá fyzické ani psychickému zdraví
  • nedostatek energie, podrážděnost, nesoustředěnost, myšlenkový šum či nespavost

1.3.2024 Ultrazpracované potraviny mají negativní vliv na celý náš organismus. Podle vědců jsou úzce spjaty se zvýšeným rizikem 32 chorob včetně rakoviny, cukrovky 2. typu, poruch duševního zdraví a předčasného úmrtí. Přesvědčivé důkazy jim k tomu dodala doposud největší analýza studií, jež zahrnovaly data téměř 10 milionů lidí.

  • Celosvětová spotřeba těchto potravin stále roste. A rozhodně se nejedná jen o uzeniny, balené pečivo a některá jídla z fast foodů či slazené sycené nápoje. Problematické jsou i potraviny, které řada lidí považuje za zdravé, jako jsou např. některé přesnídávky, cereálie, proteinové tyčinky, rostlinné náhražky, ale i produkty s umělými sladidly.
  • Ultrazpracované potraviny obsahují barviva a další přísady a obvykle procházejí mnoha průmyslovými procesy, které podle výzkumu narušují fyzikální strukturu potravin, takže se rychleji vstřebávají. To má za následek zvýšenou hladinu cukru v krvi, snížení pocitu sytosti a poškozený střevní mikrobiom.
  • Ultrazpracované potraviny často obsahují vysoký obsah přidaného cukru, tuku, soli, a naopak mají velmi nízký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.
  • Za potravinářské přísady jsou považovány sladidla, modifikované škroby, gumy, emulgátory a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost. Všechny tyto látky také negativně ovlivňují mikrobiom, úroveň zánětu střev a metabolické reakce na potraviny, což zvyšuje i riziko srdečního infarktu a mrtvice.
  • Rizika ultrazpracovaných potravin by se opravdu neměla podceňovat. Celkově zjistili přímou souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a 32 chorobami, včetně rakoviny, duševního, kardiovaskulárního, gastrointestinálního a metabolického onemocnění.
  • Za přesvědčivé důkazy vědci považují i zjištění, že konzumace těchto potravin je spjata s o 50 % vyšším rizikem úmrtí souvisejících s kardiovaskulárními chorobami, o 48-53 % vyšším rizikem úzkosti a běžných duševních chorob a o 12 % vyšším rizikem diabetu 2. typu. Existují i důkazy o souvislosti vyššího příjmu těchto potravin s astmatem, gastrointestinálním zdravím, některými druhy rakoviny a kardiometabolickými rizikovými faktory, jako jsou vysoké krevní tuky v krvi a nízké hladiny „dobrého“ cholesterolu.
  • https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-k-ultrazpracovanym-potravinam-by-se-melo-pristupovat-stejne-jako-k-tabaku-apeluji-vedci-40462519

28.8.2023 Mražená pizza a proteinová tyčinka škodí podobně jako kouření, varují vědci

Název ultrazpracované potraviny je odvozen od systému třídění potravin na základě toho, kolika kroky průmyslového zpracování prošly. Často jsou v nich přítomné přidané konzervační látky, zvýrazňovače chutí, barviva i sladidla. 

  • Ultrazpracované potraviny zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, infarktu a mrtvic. Výjimkou nejsou ani "zdravé" varianty takto zpracovaných potravin, jako jsou proteinové tyčinky, cereálie, nízkotučný jogurt nebo třeba balený chleba. Podle odborníků je proto na čase, aby se k ultra zpracovaným potravinám začalo přistupovat stejně jako například k tabáku. Tvrdí, že je třeba zavést předpisy, které by regulovaly reklamu lákající na tyto potraviny a zabránily společnostem "prodávat jídlo, které nás zabíjí".
  • Studie, kterou provedla Čtvrtá vojenská lékařská univerzita v Číně, sesbírala data od 325 tisíc lidí, kteří byli rozděleni do čtyř skupin podle toho, kolik procent jejich denního příjmu potravin tvoří ultrazpracované potraviny. Vědci zjistili, že u těch, kteří jich konzumují nejvíc, je o 24 procent vyšší pravděpodobnost rozvinutí srdečního onemocnění nebo utrpění mrtvice či infarktu. Každých 10 procent zvýšení podílu ultrazpracovaných potravin v jídelníčku se přitom podle nich rovná šestiprocentnímu zvýšení rizika srdečních onemocnění.
  • Vědci z University of Sydney, kteří po dobu 15 let sledovali 10 tisíc australských žen ve středních letech. Zjistili při tom, že ty, které konzumují nejvíce ultrazpracovaných potravin, mají o 39 procent vyšší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku, což u nich významně zvyšovalo riziko srdečních infarktů a mrtvice.
  • Vzhledem k tomu, že ultrazpracované potraviny představují 55 % naší stravy, měl by to být pro nás budíček. Potravinářské společnosti by neměly lidem prodávat potraviny, které je aktivně zabíjejí," uvedl Henry Dimbleby, bývalý britský vládní poradce pro potraviny. 
  • https://www.thetimes.co.uk/article/wave-of-ill-health-coming-from-ultra-processed-food-experts-warn-sr2gnlhrn
  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mrazena-pizza-a-proteinova-tycinka-skodi-podobne-jako-koureni-varuji-vedci-236035#
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo