Protioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidaci v těle nebo v potravinách. Nejlepším zdrojem protioxidantů jsou potraviny rostlinného původu a lze se domnívat, že vysoký příjem ovoce a zeleniny je spojen s nižším rizikem mnoha nemocí. Široká škála ovoce a zeleniny ve vaší stravě je dobrým způsobem, jak zajistit zdravou kvalitní stravu a snížit riziko onemocnění.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Mezi účinné protioxidanty, které dodáváme buňkám konzumací stravy patří:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- vitamin C, vitamin E
- enzymy (koenzym Q10) - (sójový olej, řepkový olej, sardinky, makrely, maso…)
- přírodní flavonoidy (vitamin P) - (švestky, jahody, arónie, cibule ...)
- karotenoidy (goji, mrkev, rajčata, meruňky.. )
- flavonoidy, polyfenoly a fenolycké antioxidanty
- selen a zinek
- lykopen (šípky, rajčata..),
- chlorofyly, anthokyany´
- lignany (lněné semínko)
- kurkumin (kurkuma) a piperin, působí v synergii
- resveratrol obsažený ve slupkách a semíncích červených hroznů
- skvalen
- glutathion - nejvýznamnější nitrobuněčný antioxidant
- saponiny (quinoa, slzovka obecná, hrách, špenát, fazole...)
- rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, působí proti přečasnému stárnutí buněk, přírodní protioxidant, adaptogen a podporuje osu MTM
- spemidin
- https://superpotraviny.webnode.cz/pojmy/antioxidanty/
Dělení protioxidantů:
Protioxidanty, které interferují s procesem oxidace lipidů a jiných oxylabilních sloučenin:
- Protioxidanty reagující s volnými radikály
- Protioxidanty vážící do komplexu katalyticky působících kovů
- Protioxidanty eliminující přítomný kyslík
Podle struktury:
- Fenolové - náleží k nim tokoferoly, fenolové antioxidanty, galláty a také celá řada jiných sloučenin obsažených v potravinách, koření nebo jiných přírodních materiálech.
- Endioly - z povolených přídrodních látek k nim náleží askorbová kyselina a erythorbová kyselina, dále jejich soli aj. deriváty
Podle původu:
- Přírodní - mezi povolené přírodní protioxidanty patří pouze tokoferoly
- Syntetické (Velíšek, 1999)
Podle funkce:
- Primární antioxidanty: reagují s lipidovými radikály a převádí je na stabilnější produkty
- Sekundární (preventivní): jsou známé jako preventivní antioxidanty, zpomalují rychlost iniciace řetězové reakce a to tím, že poškozují hydroperoxidy (Shahidi a Naczk, 2004)
Podle způsobu vstupu do organismu:
- Endogenní – tvorba samotným organismem
- Exogenní – přijímané potravou
Podle rozpustnosti:
- Hydrofilní – rozpustné ve vodě
- Lipofilní – rozpustné v tucích
- Amfofilní – mají vlastnosti obou skupin
Podle lokalizace:
- Extracelulární – mimo buňku
- Intracelulární – hrají nejdůležitější roli v ochraně před volnými radikály (glutation, melatonin)
Potraviny a léčivé bylinky s obsahem přírodních protioxidantů:
- ovocné šťávy (např. kustovnice čínská, arónie, rykatnilk, acai, noní, granátové jablko)
- sušené a čerstvé plody (např. Goji -kustovnice čínská, arónie, rakytnilk, borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky)
- koření (např. kopr, oregáno, kurkuma , zázvor, černý kmín, hřebíček, skořice)
- houby (např.housenice čínská , čaga sibiřská, reishi)
- obiloviny (celozrnná řýže, quinoa)
- přírodní panenské oleje (nerafinované), kokosový olej, lněná olej, konopný olej, chia olej, amarantový olej, dýňový olej
- nepražené kakaové boby, zelená káva
- obilné klíčky (vojtěška, řeřicha..)
- zelené potraviny (ječmen, chlorella, spirulina, kepl, alfalfa)
- ořechy - mandle, vlašské ořechy , pekanové ořechy- zdroj rostlinných antioxdantů
- lipový květ, posiluje obranyschopnost organismu, antioxidant, neutralizuje volné radikály (quercetin, kamferol), vhodný při chřipce (snižuje horečku - kyselina P-kumarová) a nachlazení
- tymián obecný, silný antioxidant, patří mezi nejsilnější mezi bylinami, působí proti předčasnému stárnutí, přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu A, C)
- zběhovec plazivý, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky
TOP 20 protioxidantů podle Mudr. Freje:
- fazole červené a černé
- zelenina: artyčoky, paprika, květák zelí
- lesní plody: borůvky, ostružiny, maliny, jahody, brusinky
- ovoce: amalaki, švestky, jablka, třešně
- bylinky: mátové listy
- hořká čokoláda
- pekanové ořechy, vlašské ořechy
- hřebíček
Zdroj: protioxidanty v bylinných čajích (diplomová práce)