Tymián obecný (Thymus vulgaris) je pronikavě voňavá stálezelená bylina (koření) původem ze Středomoří, kterou již Egypťané používali k balzamování (slice timiánu) a do kadidel. Tymián obsahuje silice (thymol), třísloviny, hořčíny, saponiny, fenolické sloučeniny (luteion, luteolin a thymosin), flavony, aromatické kyseliny, vitamíny A, C, K, E, vitamíny skupiny B (i kyselinu listovou), minerály (draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, selen). Sbíráme nedřevnaté větévky listů a květů v létě na začátku květu.
Jaký je rozdíl mezi tymiánem (Thymus vulgaris) a mateřídouškou obecnou (Thymus serpyllum)? V první řadě je to doba květu. Tymián kvete na přelomu května až června dle sezóny a mateřídouška o měsíc později. Další rozdíl je ve růstu, tymián tvoří 30 až 40 cm vysoké dřevnaté keříčky, mateřídouška je vysoká pouze do 10 cm, protože jde o plazivou bylinku.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Dle TCM je tymiánový éterický olej jedním z energeticky nejvíce horkých a nejsilněji povzbuzujících olejů (získává se parovodní destilací kvetoucí natě)
Kontraindikace: může způsobit zvracení, prudké bolesti hlavy, poruchy štítné žlázy a pod. Nedoporučuje se jeho užívání pro těhotné a kojící žen, použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřené nádobě, pokud chcete uchovat čerstvou bylinku, je dobré ji vložit do mikrotenového sáčku a dát do ledničky
Použití: na přípravu čaje, v kuchyni (na dochucení masa), kloktadla, koupelí, ústní vody, na přípravu sirupu, obkladů, tinktůry, v aromaterapii i na inhalace
Použití v kuchyni: dobře chutná s těstovinami, fazolemi pinto, fazolí červenou či černou ledvinou, v polévkách a k dochucení masa.
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Byliny s podobnými účinky:
Vůně: aromatická
Barva květů:
Sběr:
Sušení:
Záměna:
Stanoviště, výskyt:
Lidové názvy: demut, démut, demuť, dymián, dymiánek, římská mateřídouška, thým vonný, thymián, thymus, vlašská mateřídouška
Planety: je spojen s dvěma planetami, Merkur a Venuše
Živel: voda
Signatura:
Permakultura: tymián (mateřídouška, oregáno) je vhodný na skalky a polostíny, nesnáší se na skalce s mátou
2 lžičky přelijeme 250ml vřelé vody a necháme 10 minut louhovat a scedíme, můžeme popíjet 2 x denně
do hrnce nalijeme do 250ml vody a nasypeme 180g třtinového cukru (nebo medu), trochu promícháme a vaříme na mírném ohni cca 20 min., potom přimícháme slezový květ (2 lžíce) a sušený tymián (2 lžíce) a vaříme ještě 2 min, potom necháme odstát cca 24 hodin a scedíme. Přelijeme do uzavíratelné sklenice, skladujeme v chladnu. Dávkování 3-5 lžiček denně
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |