Herbář léčivých bylin a rostlin

Jarní byliny

  • podléška jaterní, violka vonná (fialka), plicník lékařský
  • medvědí česnek, česnáček lékařský, kopřiva dvoudomá, smetanka lékařská, bršlice kozí noha
  • prvosenka jarní, podběl lékařský, sedmikráska chudobka
  • popenec, potočnice lékařská
  • více

Svatojánské byliny

Jedovaté byliny

  • durman, konvlinka vonná, bledule, konvalinka
  • rulík zlomocný
  • tis červený
  • náprstník, oměj šalamounek, vlaštovičník větší
  • více

Bylinné tinktury

v alkoholu se rozpouští jiné účinné látky než ve vodě, bylinné tinktury se vyrábí z čerstvých pupenů, nati, květů, plodů nebo kůry, které zalijeme 40 - 80% alkoholem a necháme macerovat 3-6 týdnu, následně scedíme a nalijeme do tmavých lahviček, skladujeme v chladnu a temnu

Možnosti využívání a zpracování bylin:

  • Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
  • Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
  • Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
  • Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
  • Bylinné sirupy - čerstvé byliny vstvíme do nádoby a jednotlivé vrstvy zasypáváme třtinovým cukrem a povrch nádoby, zakryjeme ji a necháme 40-90 dní odležet
  • Bylinné tinktury - macerování v alkoholu (40-90%)

Herbář

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

     Kešu ořechy