Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum, Cesnak pažítkový) je aromatická trsovitá bylinka (naťová zelenina, nejpopulárnější české koření) s typickými trubkovitými listy, dorůstá výšky 25 - 50cm, je zdrojem vlákniny, allicinu, fenolových antioxidantů (karoteny zea-xanthin a lutein), vitamínu A, C, B1, B2, B3, B9, K, flavonoidy a minerálů (síra, soli vápníku, sodíku, fosforu, draslíku, železa). Pažitka je značně variabilní rostlinka. Botanicky náleží k druhu česneku a daří se jí nejen po celé Evropě, ale také v Asii, Severní Americe, a dokonce i na Sibiři či Kamčatce. Snadno ji vypěstujete v květináči v bytě, ve skleníku nebo na záhonku na zahrádce.
- pažitka lesní (pobřežní horská)
- pažitka čínská, je mohutnější
- pažitka zahradní
Pažitka pobřežní a její neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií, obsahuje více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek a podobně
- jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K, který má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování, pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby
- obsažená kyselina listová (B9) je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení, přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit defektem neurální trubice plodu dítěte
- povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení
- podporuje zdraví očí - zdroj zeaxantinu a luteinu
- karoteny zea-xanthin a lutein pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny
- prevence kardiovaskulárních onemocnění obecně
- významně snižuje krevní tlak
- prevence aterosklerózy a cévních příhod, jakož i infarktu myokardu
- stimuluje produkci kolagenu, a ten je nezbytně potřebný pro tvorbu nových krevních cév, buněk a tkání
- prospívá také oběhovému systému, protože snižuje krevní tlak
- zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
- působí proti střevním parazitům a plísním
- podporuje mozek a mozkové funkce
- podporuje imunitní systém (vitamin C)
- vitamin K je důležitý při udržování minerální hustoty kostí a jejich integrity (onemocnění osteoporózou či artritidou), může přispět k produkci osteokalcinu, který je zásadní součástí udržování minerální hustoty v kostech
- má diuretické a antibakteriální účinky podobně jako česnek
- má antivirové a antihoubové účinky
- podporuje stavbu kostí, hybnost svalů a jejich posilování
- díky obsaženému alicinu a kvercetinu snižuje hladinu LDL cholesterolu
- alicin také snižuje tuhost cév a tím pažitka snižuje celkový krevní tlak
- má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice
- podporuje tvorbu trávících šťáv, trávení a očistu střev, zmírňuje potíže zažívacího traktu
- zdroj elektrolytů, které zajišťují rovnováhu tekutin v těle
- snižuje chronický zánět a podporuje absorpci tuků (nízký obsah kalorií)
- pažitka mírní bolesti při spálení a bolestech v krku (Římané)
- léčebné využití se datuje až do roku 3000 před n.l.
Použití: na dochucování pokrmů, do polévek, pomazánek, na brambory, místo soli, květy do jarních salátů
- vhodná je kombinace s petřželí
- tepelnou úpravou ztráci pažitka svou vyjímečnou chuť a hlavně obsažené cenné vitamíny
- jedlé jsou i květy, jejich aroma se velmi blíží aromatu stonků
- jedlý květ pažitky můžete použít do salátů či k dekoraci vařených brambor, kaše nebo si z nich vyrobte pesto. Květy se dají také dobře použít na domácí delikátní ocet s pažitkovými květy či máslo.
Chuť: podobná cibuli
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Skladování: zmrazení, nejvhodnější je však čerstvá
- pažitka v soli se uchovává stejně jako zelená petržel. Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Dá do skleničky, hodně stlačí, nahoru dá vrstva soli. Zaváže a schová. Pažitka i petržel podrží svou chuť. Polévka, kterou zeleninu kořeníme, se solí jen málo.
Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)
Výskyt, stanoviště: v lesích, na pasekách či na krajích řek a potoků
Barva květů: fialová, kvete od května do srpna
Vůně: po rozemnutí v prstech aromatická
Chuť: pikantní cibulová
Listy: kulovité, duté
Lodyha:
Sběr: sežezáváme stonky Od jara do podzimu), květy (jsou jedlé) pokud nebudete květní pupeny odštipovat, můžete je průběžně sklízet celou sezonu.
Plod: tobolka
Magie bylinek: cikáni používali pažitku na věštění, věřilo se také, že odpuzuje hmyz a nepustí do domu zlo
Pořekadla, pověry: Říká se, že když pažitka neroste a schne, má se k ní dát kámen!
Permakultura: z rostlinky lze vytvořit postřik na jabloně. Je účinný proti mšicím a houbovým chorobám
- pažitku nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat
- pažitka pořebuje dostatek vláhy, slunce a prostoru, čas od času také vyžaduje dostatečné zahnojení kvalitním a výživným hnojivem – zkuste třeba výluh z kopřiv (jícha)
- v roce druhém vykvétá krásnými fialovými květy
- Padlí je častým neduhem zahrad. Pažitkový postřik z květů je jednoduchým a efektivním řešením. Vyzkoušejte, jak zabere na vaše rostliny. Květy a listy pažitky povařte v troše vody a nechejte vychladnout, pak sceďte. Výluhem stříkejte v podvečer, aby slunce nepopálilo listy rostlin.
Množení: semeny, dělením trsů
Lidové názvy: šnytlík, šnytlich, šmidliňk, šmitlík, luček
Signatura: dutý stonek zakončený špičkou
Pažitkové máslo
Pažitkové máslo budete mít hotové za pár minut. Dvě změklé kostky másla promíchejte s šesti na části rozdělenými květy, několika většími jemně nakrájenými stonky (podle vaší chuti) a špetkou soli. Směs zlehka, ale důkladně promíchejte a v nádobce nebo formičce nechejte v lednici dobře vychladit. Máslo spotřebujte během jednoho týdne nebo nechte zmrazit.
Ocet z pažitkových květů
Máte také rádi octy a oleje a všelijaké další pochutiny s bylinkami a kořením? Udělejte si pažitkový ocet. Na jeho přípravu budete potřebovat jen květy pažitky, dobře uzavíratelnou skleněnou nádobu a bílý ocet. Před vložením do sklenice každý květ promněte, aby se z nich do octu snadněji uvolnily aromatické látky. Naplňte květy sklenici a zalijte je takovým množstvím octa, až budou všechny ponořené. Po dvou týdnech na tmavém, teplém místě květy sceďte a pažitkový ocet přelijte do lahvičky.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK