Alicin

silice alin (alicin, allicin), je obsažena v česneku, pažitce i medvědím česneku, která se porušením rostliny mění na známý allicin (má antibiotické, protivirové, protinádorové a proliplísňové účinky). Zajímavostí je, že pokud celý česnek oloupáte a bez krájení ho sníte, tak allicin téměř neobsahuje. Ten se začne tvořit až potom, co oloupete jednotlivé stroužky a provedete několik řezů. Právě to spustí reakce, které jsou zodpovědné za to, že je allicin tvořený.

Allicin a jeho účinky:

  • alicin způsobuje způsobuje specifickou chuť česneku i medvědího česneku
  • má antibakteriální účinky (ničí viry a baktérie)
  • podporuje imunitní systém a osu MTM
  • prospívá při chřipce a nachlazení
  • prospívá při kvasinkových infekcích
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti parazitům a plísním
  • česnek funguje jako přírodní antibiotikum, dá se využít i k léčbě onemocnění kůže, například mykóz díky allicinu
0 produktů