Leptin

Leptin je hormon (sytosti a hladu), který ovlivňuje naše stravování a rozhoduje mimo jiné o tom, kdy uložit kalorie jako tuk, a kdy je třeba spálit tuk. Lektiny blokují účinek leptinu a následně, naše ovládání chuti a nasycení (přejídáme se a nespalují se tuky). Vysoká hladina leptinu signalizuje podle Margit Slimákové, že máme zastavit příjem potravy (jsme sytí), nízká hladina naopak vede ke stimulaci receptorů v mozku (hypothalamus) a my pociťujeme hlad.

  • organismus neustále nastavuje bazální hladinu leptinu (může však dojít ke ztrátě senzitivity na leptin, důsledkem je obezita)

Leptin a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • podporuje růst cév, kostí a chuť k jídlu
  • leptín se vytváří v tukové tkáni a cirkuluje v celém těle
  • reguluje příjem a výdej energie a metabolismus
  • podporuje imunitní systém a reprodukční systém
  • podporuje proces hubnutí, protože ovlivňuje způsob jeho využití (uložit nebo spálit)
  • při rychlé ztrátě hmotnosti (dieta, liposukce také dochází k rychlé ztrátě tuků a tím i leptinu a tím se spouští proces dynamické rovnováhy těla, cítíme hlad, sníží se funkce štítné žlázy a metabolismus, Oorganismus zareaguje zvýšením anabolických reakcí (ukládání zásob) a hladem
  • leptin je citlivější na hladovění než na přejídání
  • hladina leptinu vzrůstá také se zvýšenou hladinou inzulinu
  • kvalitní 8 hodinový spánek totiž hladinu leptinu přirozeně zvyšuje – organismus chce, abyste jsme přes noc odpočívali (bez stravy)
  • fruktóza omezuje schopnost leptinu přecházet z krve do mozku a dostat se k hypothalamu, tím se omezuje reakce organismu na hladinu leptinu

Jak dostat hladinu leptinu do rovnováhy:

  • vyřazení všech extrémních a rychlých diet
  • omezit příjem cukrů
  • konzumace tuků, zejména omega 3
  • pravidelný denní režim s dostatečným pitným režimem, aktivním pohybem a kvalitním spánkem
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo