Dysbióza je nerovnováha mikrobioty mezi mikroorganismem a jeho hostitelem, je důsledkem změn v složení bakteriální flóry. Jedná se o několik různých onemocnění.
Dysbióza byla popsána v intestinálních mikrobiích u různých gastrointestinálních a metabolických onemocnění. Může se také podílet na určitých neuropsychiatrických a neurodegenerativních poruchách. Výzkumníci však stále nevědí, zda je dysbióza příčinou nebo důsledkem těchto onemocnění. Základní hypotéza uvádí, že jde o začarovaný cyklus: dysbióza je ovlivňována environmentálními a genetickými faktory, ale také hraje roli při nástupu a závažnosti těchto onemocnění.
Abyste vyvážili svou mikrobiologii (mikrobióm), jsou prospěšné mikroorganismy podporováné konzumací probiotik, prebiotik a synbiotik. Současně lze provést dietní změny, upřednostňujte potraviny s vysokým obsahem vlákniny (artyčoky, česnek, cibule, psyllium, semínka, ořechy, atd.) a fermentované potraviny - kvašené (zelí, kvašený chléb, kimchi), které jsou zdrojem prebiotik. Konečně, v nejzávažnějších případech může být použita fekální transplantace k odstranění dysbiózy.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |