Zpracované potraviny

Mezi průmyslově zpracované potraviny patří např. potraviny rafinované, denaturované či frakcionované, které z velké části konzumujeme ve formě fastfoodových pokrmů, anebo si je kupujeme jako polotovary.

  • do některých jsou přidávána tzv. potravinářská aditiva
  • mezi problematické průmyslově zpracované potraviny patří např. bílé pečivo a mouka, různé cukrovinky anebo již zmíněné polotovary, které často obsahují plno umělých příchutí, přísad a emulgátorů
  • v průmyslově zpracovaných potravinách se vyskytuje velké množství rafinovaných sacharidů, soli a škodlivých typů tuků

Jaké zdravotní potíže mohou způsobovat průmyslově zpracované potraviny?

  • Francouzští vědci např. v rámci studie NutriNet-Santé potvrdili, že průmyslově zpracované tuky, sladkosti a nápoje zvyšují riziko rakoviny, tedy závažného onemocnění, kterým alespoň jednou za život onemocní každý třetí Čech
  • nadváha anebo obezita, problémy s srdcem a oběhovým systémem a hrozí jim i vyšší riziko cukrovky
  • nezdravá strava způsobuje nutriční stres, který neprospívá fyzické ani psychickému zdraví
  • nedostatek energie, podrážděnost, nesoustředěnost, myšlenkový šum či nespavost
0 produktů