Mezi průmyslově zpracované potraviny patří např. potraviny rafinované, denaturované či frakcionované, které z velké části konzumujeme ve formě fastfoodových pokrmů, anebo si je kupujeme jako polotovary.
- do některých jsou přidávána tzv. potravinářská aditiva
- mezi problematické průmyslově zpracované potraviny patří např. bílé pečivo a mouka, různé cukrovinky anebo již zmíněné polotovary, které často obsahují plno umělých příchutí, přísad a emulgátorů
- v průmyslově zpracovaných potravinách se vyskytuje velké množství rafinovaných sacharidů, soli a škodlivých typů tuků
Jaké zdravotní potíže mohou způsobovat průmyslově zpracované potraviny?
- Francouzští vědci např. v rámci studie NutriNet-Santé potvrdili, že průmyslově zpracované tuky, sladkosti a nápoje zvyšují riziko rakoviny, tedy závažného onemocnění, kterým alespoň jednou za život onemocní každý třetí Čech
- nadváha anebo obezita, problémy s srdcem a oběhovým systémem a hrozí jim i vyšší riziko cukrovky
- nezdravá strava způsobuje nutriční stres, který neprospívá fyzické ani psychickému zdraví
- nedostatek energie, podrážděnost, nesoustředěnost, myšlenkový šum či nespavost