Zpracované potraviny

Mezi průmyslově zpracované potraviny patří např. potraviny rafinované, denaturované či frakcionované, které z velké části konzumujeme ve formě fastfoodových pokrmů, anebo si je kupujeme jako polotovary.

  • do některých jsou přidávána tzv. potravinářská aditiva
  • mezi problematické průmyslově zpracované potraviny patří např. bílé pečivo a mouka, různé cukrovinky anebo již zmíněné polotovary, které často obsahují plno umělých příchutí, přísad a emulgátorů
  • v průmyslově zpracovaných potravinách se vyskytuje velké množství rafinovaných sacharidů, soli a škodlivých typů tuků

Jaké zdravotní potíže mohou způsobovat průmyslově zpracované potraviny?

  • Francouzští vědci např. v rámci studie NutriNet-Santé potvrdili, že průmyslově zpracované tuky, sladkosti a nápoje zvyšují riziko rakoviny, tedy závažného onemocnění, kterým alespoň jednou za život onemocní každý třetí Čech
  • nadváha anebo obezita, problémy s srdcem a oběhovým systémem a hrozí jim i vyšší riziko cukrovky
  • nezdravá strava způsobuje nutriční stres, který neprospívá fyzické ani psychickému zdraví
  • nedostatek energie, podrážděnost, nesoustředěnost, myšlenkový šum či nespavost

28.8.2023 Mražená pizza a proteinová tyčinka škodí podobně jako kouření, varují vědci

Název ultrazpracované potraviny je odvozen od systému třídění potravin na základě toho, kolika kroky průmyslového zpracování prošly. Často jsou v nich přítomné přidané konzervační látky, zvýrazňovače chutí, barviva i sladidla. 

  • Ultrazpracované potraviny zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, infarktu a mrtvic. Výjimkou nejsou ani "zdravé" varianty takto zpracovaných potravin, jako jsou proteinové tyčinky, cereálie, nízkotučný jogurt nebo třeba balený chleba. Podle odborníků je proto na čase, aby se k ultra zpracovaným potravinám začalo přistupovat stejně jako například k tabáku. Tvrdí, že je třeba zavést předpisy, které by regulovaly reklamu lákající na tyto potraviny a zabránily společnostem "prodávat jídlo, které nás zabíjí".
  • Studie, kterou provedla Čtvrtá vojenská lékařská univerzita v Číně, sesbírala data od 325 tisíc lidí, kteří byli rozděleni do čtyř skupin podle toho, kolik procent jejich denního příjmu potravin tvoří ultrazpracované potraviny. Vědci zjistili, že u těch, kteří jich konzumují nejvíc, je o 24 procent vyšší pravděpodobnost rozvinutí srdečního onemocnění nebo utrpění mrtvice či infarktu. Každých 10 procent zvýšení podílu ultrazpracovaných potravin v jídelníčku se přitom podle nich rovná šestiprocentnímu zvýšení rizika srdečních onemocnění.
  • Vědci z University of Sydney, kteří po dobu 15 let sledovali 10 tisíc australských žen ve středních letech. Zjistili při tom, že ty, které konzumují nejvíce ultrazpracovaných potravin, mají o 39 procent vyšší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku, což u nich významně zvyšovalo riziko srdečních infarktů a mrtvice.
  • Vzhledem k tomu, že ultrazpracované potraviny představují 55 % naší stravy, měl by to být pro nás budíček. Potravinářské společnosti by neměly lidem prodávat potraviny, které je aktivně zabíjejí," uvedl Henry Dimbleby, bývalý britský vládní poradce pro potraviny. 
  • https://www.thetimes.co.uk/article/wave-of-ill-health-coming-from-ultra-processed-food-experts-warn-sr2gnlhrn
  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mrazena-pizza-a-proteinova-tycinka-skodi-podobne-jako-koureni-varuji-vedci-236035#
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo