Lektiny

Lektiny jsou specifické proteiny neimunitního původu, které na sebe váží cukry a běžně se vyskytují např. v celozrných obilovinách a fazolích. V současné době se však tyto proteiny stávají strašákem podobně jako lepek. Dr. Gundry, autor knihy Skryté nebezpečí zdravých potravin (2018), která se zabívá dietou bez lektinů (omezení obilovin, luštěnin, ořechů, semínek, ovoce, vejcí, mléčných výrobků - tyto potraviny však obsahují spoustu výživných látek a antioxidantů pro tělo prospěšných), která pomáhá na různé zdravotní potíže (podle Dr. Stevena Gundryho mohou lektiny způsobovat obezitu, autoimunitní nemoci i nádory). Lektiny a potraviny s jejich obsahem se tzv. stávají " hitem" mezi zakázanými potravinami.

  • podobně jako lepek (obsažený např. v pšenici), tak jsou nyní i lektiny novodobým potravinovým strašákem, které jsou spojeny s alergiemi, se zánětem a s autoimunitními chorobami
  • nízkosacharidové diety, Paleo strava, Atkinsonova dieta snižují příjem toxických lektinů
  • lektiny poprvé objevil mikrobiolog Hermann Stillmark (1860–1923), položil základy lektinologie
  • Dr. Steven Gundry (1944) považule lektiny za škodlivé a doporučuje jejich vyloučení ze stravy a navrh koncepci jídelníčku bez lektinů

Lektiny a jejich účinky:

  • lektiny dělíme na rostlinné, živočišné, houbové a bakteriální
  • lektiny se váží na sacharidy a vytvářejí důležité glykoproteiny
  • potraviny s obsahem lektinů jsou zdrojem vlákniny, proteinů, antioxidantů, tuků a dalších látek potřebných pro pestrou výživu těla (podle Ajurvédy, TČM i Margit Slimákové a Mudr. Stradelové)
  • teorii o škodlivých potravinách s obsahem lektinů přímo odporuje (výživový paradox) meta studie z roku 2016 (podle Margit Slimákové), která konstatuje, že konzumace celozrnných obilovin, semínek snižuje riziko koronárních srdečních a kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny (mají potenciálně protizánětlivé a protirakovinné účinky)..více
  • dieta založená na lektinech přímo popírá tzv. středomořskou stravu, založenou na čerstvém ovoci, zelenině, rostlinných olejích, ořeších a semínkách
  • lektiny se v potravinách ničí vařením (vhodné je i proprat a máčet např. luštěniny), fermentací, blanšírováním, macerováním ve vodě (po několika hodinách se mění struktura obilovin a luštěnin) nebo klíčením
  • neznáme ještě přesně všechny funkce lektinů a jak působí na organismus (lektiny mohou stimulovat v případě potřeby imunitní systém)
  • někteří lidé mohou být na zvýšený obsah lektinů opravdu alergičtí, proto se doporučuje snížit obsah lektinů ve stravě, pokud mají problémy s trávení (vhodná je konzultace s lékařem), každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, záleží také na množství lektinu ve stravě, na stavu našich střev, mikrobiomu i celého organismu
  • jak se obecně říká všeho s mírou, lektiny mohou v nadměrném množství našemu organismu škodit
  • podle mluvčí Britské dietetické asociace Megan Rossiové, pokud je jídlo správně připraveno, lektiny pro většinu lidí nepředstavují vůbec žádný problém
  • podle Dr. D´Adama jsou lektiny „nebezpečnými lepidly“, které jsou schopné aglutinovat červené krvinky, a tím z nich vytvořit krevní sraženinu zapříčiňující ucpání artérií
  • lektin také velmi odolný vůči trávení v lidském těle a snadno se hromadí v tkáních, kde působí jako toxin
  • nevhodně upravená strava s lektiny může být příčinou hormonální nerovnováhy včetně nízkého testosteronu, podrážděnosti, změny nálad, nadměrné citlivosti, napětí v prsou, zdržování vody ..)
  • změny způsobené lektinem vedou ke zvýšení glukózy v krvi a pro mnoho lidí je to začátek inzulínové rezistence (odolnosti), diabetu typu 2 a obezity
  • podle Mudr. Vladimíry Strnadelové: žádná nemoc nebo problém nemá jednu příčinu u konkrétního člověka, ale je to vždy komplex příčin (architektura souvislostí, nic není jen černé nebo bílé), my hledáme nějaký detail nebo příčinu, na kterou to napasujeme, pak se může stát, že s "vaničkou můžeme vylít i dítě" 
  • lektiny nemůžeme dlouhodobě pouze odstranit ze stravy (považovat to za cílový stav), mají tam i pozitivní účinky (jejich krátkodobé vyřazení ze stravy můžeme mít pozitivní účinek), důležitá je rovnováha organismu, pokud není, mohou proteiny typu lepku nebo lektinů působit potíže
  • lektiny působí na oslabený organismus jako antinutrienty (látky, které narušují proces trávení a vstřebávání živin)

Co mohou způsobovat potraviny s obsahem lektinů?

  • obezitu, omezují práci leptinu (hormon, který reguluje potřebu jídla a jeho využití)
  • chronická únava, záněty a bolest
  • zánětlivé poškození střev, mohou podporovat vznik zánětů
  • trávící potíže v podobě např. zvracení či nadýmání a průjmu
  • toxické účinky na nervové tkáně, mozek a míchu (může zablokovat bílkovinu, která je velmi důležitá pro růst, udržování a přežití našich nervových buněk)
  • lektiny WGA mohou blokovat regeneraci střev
  • negativní účinky na fungování imunitního systému a vznik autoimunitnímu onemocnění
  • podle některých odbornků může lepek spolu s dalšími lektiny způsobovat mnohé trávicí, imunitní potíže a také nádorová onemocnění, existují ale další odborníci, kteří tvrdí pravý opak (vyřazení lepku a lektinů ze stravy může některým lidem škodit)
  • pokud si tedy nevíte rady, zda konzumovat lektiny nebo ne, poslouchejte svoje tělo a jeho signály, pokud máte zdravotní problémy a nevíte si rady, vyhledejte lékaře nebo jiného odborníka na výživu (např. Margit Slimáková)

Které potraviny obsahují lektiny?

  • obiloviny (např. rýže, pšenice, špalda, žito)
  • mléčné výrobky, vejce
  • luštěniny (sója, fazole) a ořechy (arašídy)
  • ovoce a zelenina (rajčata, papriky
  • brambory, lilkovité rostliny
  • skořice
  • některé bylinky

Kontraindikace: lektiny a jejich příjem je nutné omezit zejména při snížené imunité, nebo pokud trpíte alergiemi, trávicími potížemi či některým autoimunitním onemocněním

Zdroj: Novinky.cz,  Margit Slimáková, bakalářská práce o lektinech z roku 2009 MUNI a doporučení pro krevní skupiny, kniha o lektinech Výživa a krevní skupiny“ od doktora D´Adama

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo