Luštěniny (suchá semena ze zralých lusků) jsou charakteristické vysokým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálů (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo, zinek a selen) , vitamínů skupiny B a nízkým obsahem tuků (kromě arašídů a sóji). Máčením luštěnin ve vodě přes noc (min. 6 hodin) se zkracuje doba vaření a přidáním bylinek (majoránka, saturejka, bazalka, šalvěj, libeček, kmín) se snižuje nadýmání způsobené vysokým obsahem sacharidů. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo methionu) je vhodné konzumovat společně s obilovinami (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu), toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin (tzv. kompletní bílkoviny – důležité zejména pro vegetariány).
Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2016 Mezinárodním rokem luštěnin. Podle posledních dostupných údajů dosáhla v roce 2014 spotřeba luštěnin v České republice úrovně 2,7 kg na obyvatele. Světový průměr se pohybuje dlouhodobě okolo 7 kg. (od 2–20 kg na osobu),
Luštěniny v pravěku se v Evropě byla dostupná čočka, vikev, bob a hrách.
![]() |
BLACK FRIDAY ! LIMITOVANÁ NABÍDKA |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |