Vanilka

Vanilka odrůdy Tahitensis je původem z Indonésie. Tahitensis vanilka se od Bourbon vanilky odlišuje. Lusky jsou masitější, silnější. Obsahují vyšší podíl oleje a vody. Odlišuje se také vůně, která je sladká, květinová, ovocná. Vanilka pravá dodá jídlům i nápojům nezaměnitelnou a originální chuť i vůni . Vanilka patří hned po šafránu k nejdražším a nejlepším kořením světa. Příjemná a vytrvalá vůně vanilky je způsobena látkou zvanou vanilín, která je nyní vyráběna i synteticky. Synteticky vyrobený vanilín ovšem nikdy nemůže nahradit komplexní účinky přírodního materiálu. Domovinou vanilky je Mexiko. Pěstuje se zejména v Mexiku, Madagaskaru a Indonésii. Vanilka je tropická popínavá orchidej (divoce rostoucí rostlina může dosáhnout výšky až 15 metrů) a má plod (tobolku, lusk).

V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, pochutin jako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z ní, pudinky apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Druhy vanilkových lusků tahitensis:

Vanilka tahitensis v kvalitě Gourmet je masivní vysoce kvalitní vanilkou s fantastickou vůní. Vzhledem k odlišnému způsobu zpracování má podstatně delší trvanlivost, pomaleji vysychá a také pomaleji ztrácí aroma. Je velmi aromatická a lusky jsou sice kratší, ale o to masivnější a proto v síle aromatických látek může konkurovat delší vanilce z Madagaskaru.

Vanilka "tahitensis" KLASIK (nebo také Extrakt)  je  vanilkou druhé jakosti, charakteristická velmi příjemnou vůní a všestranným použitím, má horší vzhled lusku a nižší podíl vlhkosti.

Vanilka a její neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • přírodní afrodiziakum (v vněkterých kulturách se vanilka smíchaná s alkoholem pije jako nápoj lásky při milostných předehrách, zejména je populární v Jižní Americe), má povzbuzující a posilující účinky
  • vůně vanilinu je balzámem pro psychiku
  • působí také proti poruchám spánku (při problémech s usínáním je vhodné vanilkové mléko)
  • je nedoceněným přírodním lékem proti únavě a stresu
  • v Evropě se vanilka používala jako prostředek proti horečce
  • dodává organismu energii a povzbuzuje mozkovou činnost
  • přírodní vanilka udržuje mladistvou plet, povzbuzuje trávení
  • může vám pomoci nahradit cukr, a snížit tak kalorickou hodnotu dezertů, vanilka má přirozeně nasládlou chuť a nízký obsah energie, cca 58 kcal ve 100 gramech
  • stimuluje také chuť k jídlu a podporuje vylučování enzymů a tím usnadňuje zažívání

Vanilka a pleť:

  • ženy z polynéských ostrovů používaly tradičně vanilku ve směsích s oleji pro ochranu před sluncem
  • obsažené koncentrované polyfenoly mají pozitivní účinky na všechny známky stárnutí pleti
  • zlepšuje pevnost a také regeneraci pleti

Délka vanilkových lusků:

  • 10-14cm - Krátká
  • 14-16cm - Střední
  • 16-18cm - Dlouhá
  • 18-22cm - Extra dlouhá

Použití: Vanilka se hodí do těst, krémů, náplní, buchet, dortů a všeho pečení. Jednoduše podélně rozřízněte a vyškrábněte vnitřek.

  • Vanilka se hodí také do čaje! Vanilkový čaj roiboos připravíte tak, že vložíte podélně rozříznutý lusk do horkého čaje a necháte chvíli odstát.
  • Slupku lusku nevyhazujte, můžete ji dát do láhve s mlékem, který vám vanilka nádherně provoní a k snídani si vychutnáte výborné vanilkové mléko. Můžete taky nechat vyvařit v pudingu nebo v krému. Úžasný je i vanilkou provoněný rum!

Vanilková tobolka je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka nebo jiné tekutiny. Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahřejeme a tobolku v ní necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, osušíme ji a použijme znovu. Můžeme ji vložit na dno nádoby, zasypat cukrem a za týden máme cukr vonící vanilkou. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění až 5 kg cukru! Již použitou tobolku můžeme vložit taky do rumu, vodky či medoviny a za několik dní si máme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.

Skladování: vanilkové lusky skladujte bez přístupu vzduchu: Stačí lusky pevně omotat potravinářskou folií a dát do poličky, kde máte ostatní koření.

  • Nedávejte vanilku nikdy do chladničky, ztratila by svoji typickou vůni a lusky by se vysušily!

Vůně a chuť: má specifické intenzivní aroma, sladkou chuť.

Plod: tobolka, lusk

Jak si vyrobit vanilkový olej?

Připravte si 2 vanilkové lusky a 100 ml slunečnicového (jojobového, sezamového) oleje. Olej nalijte do čiré lahvičky, lusky rozřízněte po délce, seškrábněte vanilková zrnka a společně s lusky je vložte do oleje. Poté směs nechte na světle v uzavřené nádobě macerovat po dobu dvou až tří týdnů a občas promíchejte. Nakonec lusky vyjměte a všestranný elixír je hotový. Uchovávejte ho při pokojové teplotě.

  • Macerát vanilky v oleji je vynikající tělový balzám, zvláště na suchou a hrubou pokožku, a oceníte ho také v létě jako výživnou emulzi po slunění.
  • Tento voňavý přípravek s regeneračními, čisticími i uklidňujícími vlastnostmi je vhodný i na rozpraskané rty, na ošetření suchých vlasů nebo lámavých konečků, případně jako vlasová maska či relaxační přísada do koupele.

Jak vyrobit vanilkové mléko?

Nalijte do hrnce 1/2 l (rostlinného) mléka a přidejte k němu seškrábnutá semínka ze 2 vanilkových lusků. Za stálého míchání zahřívejte asi 15 minut na mírném ohni a zastavte, než dojde k varu. Před spaním vypijte šálek teplého přecezeného nápoje, zbytek si schovejte do zásoby ve skleněné lahvi v lednici.

  • Teplé vanilkové mléko uklidní a dokáže vyřešit mnoho příčin nespavosti.
  • Vanilka působí na uvolňování serotoninu, stimuluje nervový systém, ulevuje při fyzické a intelektuální únavě a zlepšuje paměť i koncentraci. Přirozeně tak uvolňuje stres a podobně jako například čokoláda uklidňuje napětí a navozuje pocit pohody a relaxace.
  • Doporučuje se popíjet vanilkové mléko při dlouhodobém poklesu motivace a při depresi.

 

obsah 2

obsah list

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
Hmotnost
(1)
(1)
(1)
Zobrazit vybrané
3 produkty
AWA superfoods Jáhlová kaše s vanilkou a probiotiky 200g
Kód:awa2522

AWA superfoods Jáhlová kaše s vanilkou 200g

50,0 Kč
Skladem > 5 ks
Instantní jáhlová kaše 200 g s vanilkou, snadná a rychlá příprava.
Vanilkový lusk z Indonesie cca 16cm
Kód:awa3534

Vanilkový lusk z Indonesie cca 16cm

99,0 Kč
Skladem 3 ks
Vanilkový lusk - Vanilka pravá, ručně sbírané lusky vanilky se vyznačují intensivní a dlouhotrvající...
Vanilkový necukr - erythritol bourbonská vanilka 240g
Kód:awa3493

Vanilkový necukr - erythritol bourbonská vanilka 240g

129 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Erythritol je přírodní sladidlo příjemné chuti nahrazující bílý cukr. Sladivost je jen o 30 % nižší,...
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo