Vanilka odrůdy Tahitensis je původem z Indonésie. Tahitensis vanilka se od Bourbon vanilky odlišuje. Lusky jsou masitější, silnější. Obsahují vyšší podíl oleje a vody. Odlišuje se také vůně, která je sladká, květinová, ovocná. Vanilka pravá dodá jídlům i nápojům nezaměnitelnou a originální chuť i vůni . Vanilka patří hned po šafránu k nejdražším a nejlepším kořením světa. Příjemná a vytrvalá vůně vanilky je způsobena látkou zvanou vanilín, která je nyní vyráběna i synteticky. Synteticky vyrobený vanilín ovšem nikdy nemůže nahradit komplexní účinky přírodního materiálu. Domovinou vanilky je Mexiko. Pěstuje se zejména v Mexiku, Madagaskaru a Indonésii. Vanilka je tropická popínavá orchidej (divoce rostoucí rostlina může dosáhnout výšky až 15 metrů) a má plod (tobolku, lusk).
V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, pochutin jako je zmrzlina, čokoláda a výrobky z ní, pudinky apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Vanilka tahitensis v kvalitě Gourmet je masivní vysoce kvalitní vanilkou s fantastickou vůní. Vzhledem k odlišnému způsobu zpracování má podstatně delší trvanlivost, pomaleji vysychá a také pomaleji ztrácí aroma. Je velmi aromatická a lusky jsou sice kratší, ale o to masivnější a proto v síle aromatických látek může konkurovat delší vanilce z Madagaskaru.
Vanilka "tahitensis" KLASIK (nebo také Extrakt) je vanilkou druhé jakosti, charakteristická velmi příjemnou vůní a všestranným použitím, má horší vzhled lusku a nižší podíl vlhkosti.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: Vanilka se hodí do těst, krémů, náplní, buchet, dortů a všeho pečení. Jednoduše podélně rozřízněte a vyškrábněte vnitřek.
Vanilková tobolka je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka nebo jiné tekutiny. Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahřejeme a tobolku v ní necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, osušíme ji a použijme znovu. Můžeme ji vložit na dno nádoby, zasypat cukrem a za týden máme cukr vonící vanilkou. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění až 5 kg cukru! Již použitou tobolku můžeme vložit taky do rumu, vodky či medoviny a za několik dní si máme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.
Skladování: vanilkové lusky skladujte bez přístupu vzduchu: Stačí lusky pevně omotat potravinářskou folií a dát do poličky, kde máte ostatní koření.
Vůně a chuť: má specifické intenzivní aroma, sladkou chuť.
Plod: tobolka, lusk
Připravte si 2 vanilkové lusky a 100 ml slunečnicového (jojobového, sezamového) oleje. Olej nalijte do čiré lahvičky, lusky rozřízněte po délce, seškrábněte vanilková zrnka a společně s lusky je vložte do oleje. Poté směs nechte na světle v uzavřené nádobě macerovat po dobu dvou až tří týdnů a občas promíchejte. Nakonec lusky vyjměte a všestranný elixír je hotový. Uchovávejte ho při pokojové teplotě.
Nalijte do hrnce 1/2 l (rostlinného) mléka a přidejte k němu seškrábnutá semínka ze 2 vanilkových lusků. Za stálého míchání zahřívejte asi 15 minut na mírném ohni a zastavte, než dojde k varu. Před spaním vypijte šálek teplého přecezeného nápoje, zbytek si schovejte do zásoby ve skleněné lahvi v lednici.
obsah 2
obsah list
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |