Kardamom (kardamon, egyptský pepř) – jedná se voňavé koření, které se získává mletím semen kardamovníku obecného (dorůstá výšky až 4 metry), který má původ v jižní a jiho východní Asii a jeho účinky byly známé u starých Řeků a Římanů. Kardamom je zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3), eterických olejů (gingerol, pinen a cineol), omega 3 a 6 mastné kyseliny, proteinů, vlákniny, minerálů (draslík, hořčík, fosfor, měď, sodík, mangan, vápník, zinek, železo), škrobů, terpenů a dalších látek.
- kardamom pravý nebo zelený (Elettaria cardamomum), obsahuje více účinných látek, má lepší chuť
- kardamom černý, hnědý (nepálský kardamom), obsahuje méně zdravých látek a používá se spíše jako levnější náhrada pravého kardamomu
- společně s vanilkou a šafránem patří kardamom mezi nejvzácnější a nejdražší koření světa
Kardamom a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- přírodní afrodisiakum pro muže, zvyšuje libido
- působí proti plynatosti, nadýmání, pálení žáhy a křečím žaludku
- působí proti překyselení organismu
- vhodný i záněty dásní a zubů
- působí proti stresu a depresi, uklidňuje organismus, snižuje napětí
- prospívá při dýchacích obtížích (astma, zápal plic)
- pomáhá při bolestech v krku (kloktání)
- příznivě působí na cévy a srdce (nálev)
- podporuje mozkové funkce - brainfood
- zmírňuje pálení žáhy
- posiluje imunitní systém
- prospívá zdraví močových cest, působí močopudně a protizánětlivě
- povzbuzuje krevní oběh, hospodaření s hormony a látkovou výměnu
- prášek z kardamomu je po mnoho let neodmyslitelnou součástí arabské kávy
- používá se ve formě vonných éterických olejů do místnosti
Kardamom pravý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální činnost kardiovaskulárního systému
- Normální činnost tráicího traktu
- Normální činnost ledvin & močový systém
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální funkce dýchacího systému
Jak připravit nálev z kardamomu?
Lžičku mletého kardamomu zalijete zhruba 0,25 l vody a necháte 15 minut louhovat.
Použití: Na dochucení orientálních jídel, jako koření, do kávy a čaje, používá se v masitých i zeleninových pokrmech, pomazánkách, luštěninách, bramborách a rýži, zvýrazňuje chuť
- Je vhodné kupovat celá semena a následně je rozemnít, aby byl prášek co nejčerstvější.
- při přípravě čaje můžeme kardamom kombinovat s mátou, heřmánkem, tymiánem
- používá se do sladkých pokrmů a i do perníku
- je součástí kari koření i garam masaly
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Chuť: silná a kafrovitá, citronová
Sběr: tobolky, oddenky
Skladování:
Magie bylinek: kardamom pomůže při nízkém sebevědomí a zejména při nedostatku lásky k sobě
Čeleď: zázvorníkovité (Zingerberaceae)
Barva květů: bílá, lehce nažloutlé se žilkováním
Signatura:
Lidové názvy: kardamon
Původ: pochází z Indie, Pákistánu, Bhútánu, Bangladéše, Indonésie a Nepálu