Fíky (Ficus carica) patří mezi nejstarší známé ovoce, fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovín, asi 1% tuků a jsou lehce stravitelné. Mezi největší producenty patří Španějsko, Portugalsko, Itálie, Tutecko, Řecko, Tunis. Fíky jsou zdrojem flavonoidů, polyfenolů a fytonutrienty, proteinů, aminokyseliny, vitamínů A, skupiny B, vlákniny, karotenoidů a vitamínu K. Pro snadnější konzumaci je vhodné sušené fíky namočit přes noc do vody. U sušených fíků se výrazně zvyšuje koncentrace živin, vitamínů a minerálních látek a snižuje obsah vody. Více
Skladování: v suchu, chladnu, temnu do teploty 25°C v uzavřené nádobě
Použit sušených fíků: pro přímou konzumaci, do jogurtů, musli, salátů, ovesných vloček, smoothie, kompotů, jsou výborné s ořechy nebo namočené v čokoládě
Dávkování: stačí 3-5ks za den, nasytí až na 5 hodin
6 sušených kousků nakrájíme na kousky a vaříme cca 15 min v 500ml vody, následně scedíme a dosladíme přírodním sladidlem
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |