Přírodní sladidla

Super přírodní sladidla představují zdravější variantu rafinovaného cukru, mají nízky glykemický index, jsou stravitelná, neobsahují barviva, konzervanty, nejsou rafinovaná, obsahují minerály a stopové prvky. Klasický cukr je sice zdro energiej, ale nedodává tělu žádné jiné živiny. Mezi přírodní sladidla patří: třtinová melasa, agáve, javorový sirup, stévie ve formě kapek nebo tabletek, datle, květový kokosový cukr, třtinový cukr, lucuma, karob..   více

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)

Seznam přírodních sladidel

Druhy přírodních sladidel a jejich formy:

  • sirupy (javorový, datlový, čekankový, rýžový, agávový, arónie, briusinka, atd.)
  • tekutá (med, melasa)
  • tabletky (stévie)
  • pasty (datlová, meruńková, švestková)
  • prášek (yacon, lucuma, mequite)
  • krystalická (kokosový cukr, xilitol, třtinový cukr)
  • kapky (stévie)
  • čerstvé a sušené plody (rozinky, datle, meruňky, jahody, maliny, broskve, hrušky)

Přírodní nerafinovaná sladidla:

  • vyrobené z mízy (březový, javorový, agávový, palmový, třtinová melasa, tmavý třtinový cukr )
  • vyrobená z hlíz (kukuřičný sirup, pšeničný, sladový sirup, rýžový, špaldový cukr )
  • vyrobená z kořene (čekanka, lékořice)
  • vyrobená z ovoce (datlový, meruňková a švestková pasta...)
  • vyrobená z listů a plodů (stévie, agáve, karob, kakao, mesquite)
  • čerstvé a sušené ovoce
  • z jiných částí rostlin (stévie, kokosový cukr...)
  • živočišného původu - med

Použití: na slazení potravin, nápojů

Jak působí rafinovaný cukr?

28.1.2025 Cukry, tedy sacharidy, se řadí spolu s tuky a bílkovinami mezi tři hlavní makroživiny. Jejich negativa pramení především z konzumovaného množství. Spolu s průmyslově zpracovanými potravinami, které jsou kromě cukrů také plné nezdravých tuků, solí a dalších přísad, stojí nadbytečná konzumace cukrů za masivním nárůstem obezity, cukrovky a kardiometabolických onemocnění.

  • Sacharóza, běžně známá jako stolní cukr, je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny.
  • Glukóza je pro náš organismus nezbytná, pohání každou z přibližně 30 miliard buněk v těle. „Glukóza je pro organismus tak nezbytná, že pokud ji nepřijímáme stravou, tělo promění na glukózu jiné věci,“ vysvětluje dětský endokrinolog Robert Lustig.
  • Fruktóza sice v našem těle nehraje žádnou zásadní roli, nicméně ve velkém množství může být návyková, přispívat ke stárnutí buněk a poškození jater.

Bohužel stále více výrobců potravin a nápojů začalo používat levnější a sladší náhražku cukru vyráběnou z kukuřice - takzvaný glukózo-fruktózový sirup. Ten je z pohledu zdraví mnohem horší než klasický bílý cukr. Obsahuje totiž vysoké množství fruktózy. Glukóza může být metabolizována každou buňkou v těle, zatímco fruktóza jen buňkami ve střevech a játrech. Takže když velké množství fruktózy zasáhne trávicí systém, zejména ve formě sladkých či energetických nápojů, dojde k velkému zatížení jater.

  • Krátkodobě fruktóza vyčerpává buněčnou energii a spouští produkci kyseliny močové, odpadního produktu, který v přebytku může poškodit ledviny a srdce. Dlouhodobě ale právě přebytečná fruktóza vede k tomu, že ji játra začnou přeměňovat na tuk.  Jedná se přitom o tzv. viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a vede nejen k obezitě, ale také ke kardiovaskulárním potížím a řadě dalších metabolických stavů. V okamžiku, kdy tento tuk zůstává v játrech, způsobuje ztučnění jater, které může vést k zánětlivému stavu a následně i k cirhóze či selhání jater.
  • Vědci předpokládají, že více než polovina dospělých na celém světě bude mít do roku 2040 tzv. nealkoholové ztučnění jater, a to z velké části způsobené nadměrnou konzumací fruktózy.
  • Pokud je strava bohatá na cukry, ve střevě se nejvíce daří špatným bakteriím. Velmi ale záleží na tom, odkud konzumovaný cukr pochází. Je totiž velký rozdíl, jestli se jedná o fruktózu obsaženou v glukózo-fruktózovém sirupu, nebo fruktózu z ovoce. U fruktózy z kukuřičného sirupu dochází podle vědců k velkému nárůstu škodlivých bakteriích, zatímco u fruktózy z ovoce tomu je naopak. Je to dáno tím, že ovoce kromě fruktózy obsahuje i vlákninu, která posouvá potravu střevem, signalizuje pocity plnosti a zpomaluje vstřebávání cukrů v těle. Jablka mají například dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Oba typy jsou důležité. Lustig přirovnává nerozpustnou vlákninu k rybářské síti a rozpustnou vlákninu k povlaku na kluzké řase, která ucpává díry. „Společně tvoří bariéru, která brání fruktóze, aby se dotkla střevních stěn a byla transportována do krevního oběhu
  • Mozek tvoří sice jen 2 % tělesné hmotnosti, ale protože si neumí vyrobit energii z jiných zdrojů než z glukózy, spálí sám o sobě 20 % veškeré glukózy, kterou tělo přijme. Nicméně pokud člověk konzumuje příliš mnoho cukru, má to negativní účinek i na mozek, a tedy i na naši náladu. Nadměrná konzumace cukru může vést k systémovému zánětu kdekoli v těle. Uvnitř mozku tento zánět narušuje schopnost neurotransmiterů vyrovnávat náladu. Zvláště důležitá je přitom rovnováha mezi kyselinou glutamovou, aktivujícím neurotransmiterem, a kyselinou gama-aminomáselnou (GABA), tedy uklidňujícím neurotransmiterem. K narušení této rovnováhy často dochází u lidí, u nichž při konzumaci cukru mozek vyvíjí velkou aktivitu, což může být paradoxně známkou úzkosti.
  • Konzumace široké škály potravin v jeden okamžik pomáhá zmírnit dopad celého jídla na hladinu krevního cukru. Podle studie je tedy dobré třeba rýži (s vysokým glykemickým indexem) nakombinovat například s vejci, fazolovými klíčky a olivovým olejem, čímž se sníží glykemický index celého jídla. „Přidáním bílkovin a spousty zeleniny k oblíbeným přílohám, jako je rýže či těstoviny, docílíte nižší hladiny glykémie, než by tomu bylo v okamžiku, kdybyste jedli tyto přílohy samotné.

Donedávna byla také v této souvislosti jako zdravější alternativa doporučována umělá sladidla. Nyní se ale stále více poukazuje na zdravotní rizika těchto sladidel. Například aspartam považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) za možný karcinogen. Xylitol zase podle některých studií zvyšuje až o 50 % riziko kardiovaskulární příhody. Podobně pak erythritol stojí za vyšším rizikem krevních sraženin. I k umělým sladidlům je tak dobré přistupovat s rozvahou a nepřehánět to s jejich konzumací.

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-cukr-a-jeho-negativni-dopady-na-jednotlive-organy-v-tele-40506044

5.1.2025 Chalva byla za dob ČSSR velmi oblíbená pochoutka. Sladkost, která posiluje kosti a omlazuje. . Pochoutka původem z Blízkého východu se stala součástí jídelníčku mnoha domácností, a to nejen díky své dostupnosti, ale i pro své výživové hodnoty. Chalva je tradiční orientální sladkost, která má kořeny v arabské kuchyni. Název pochází z arabského slova "hilwa", což znamená "sladký".

  • Základem chalvy jsou rozemletá sezamová semínka, známá jako tahini, smíchaná s medem nebo cukrovým sirupem. V některých variantách se sezam nahrazuje slunečnicovými semínky či ořechy.
  • Jedním z nejvýznamnějších benefitů chalvy je její obsah zdravých tuků. Sezamová semínka jsou bohatá na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Tyto tuky mohou pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu, což je považováno za "špatný" cholesterol, a tím přispět k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
  • Chalva také obsahuje vysoké množství antioxidantů. Sezamová semena jsou zdrojem sezaminu a sezamolinu, které mají antioxidační vlastnosti. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, čímž se snižuje riziko chronických onemocnění a zpomaluje proces stárnutí buněk. Pravidelná konzumace chalvy může tedy přispět k udržení mladistvého vzhledu pleti a celkového zdraví.
  • Dalším významným přínosem chalvy je její schopnost podporovat zdraví kostí. Sezamová semena jsou bohatá na vápník, hořčík a fosfor, což jsou minerály nezbytné pro udržení zdravých kostí a zubů. Tímto způsobem může chalva hrát roli v prevenci osteoporózy.
  • Chalva také bílkoviny a vlákninu, což přispívá k pocitu sytosti a může pomoci při regulaci hmotnosti. Vláknina podporuje zdravé trávení a může pomoci snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Jak si chalvu připravit doma

Příprava chalvy doma je jednoduchá a vyžaduje pouze několik základních ingrediencí. Zde je osvědčený recept, který můžete vyzkoušet.

Ingredience: 1 šálek sezamových semínek (nebo slunečnicových semínek), 3 lžíce medu (nebo cukru), volitelné: ořechy (např. pistácie, vlašské ořechy), sušené ovoce (např. rozinky, meruňky), vanilkový extrakt, mletá skořice.

Postup

  1. Příprava tahini: Sezamová semínka opražte na pánvi na středním ohni, dokud nezískají lehce zlatavou barvu. Dbejte na to, aby se nespálila. Po opražení je nechte vychladnout a poté je rozemelte na jemnou pastu pomocí mixéru nebo sekáčku.

  2. Příprava směsi: V malém hrnci smíchejte med (nebo cukr) s trochou vody a zahřejte na mírném ohni. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezíská sirupovitou konzistenci.

  3. Kombinace ingrediencí: Do mísy přidejte tahini pastu a pomalu do ní vlévejte horkou směs s medem, intenzivně míchejte, dokud se obě složky důkladně nespojí a nevytvoří hladkou hmotu.

  4. Přidání dalších ingrediencí: Pokud chcete, můžete do směsi přidat nasekané ořechy, sušené ovoce nebo koření jako vanilku či skořici pro obohacení chuti.

  5. Formování chalvy: Směs nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo ji tvarujte do kuliček či tyčinek podle vaší preference.

  6. Ztuhnutí: Nechte chalvu ztuhnout v lednici alespoň na 1–2 hodiny, ideálně přes noc, aby získala správnou konzistenci.

  7. Podávání: Po ztuhnutí nakrájejte chalvu na kousky a podávejte jako dezert nebo svačinu.

  8. https://www.poznatsvet.cz/kultura-a-umeni/chalva/?
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
Hmotnost
(1)
(3)
(2)
(1)
(4)
(1)
(3)
(2)
(1)
(1)
(1)
(3)
(1)
(1)
(2)
(1)
(1)
(7)
(1)
(1)
(1)
(8)
(1)
(1)
(3)
Zobrazit vybrané
Rozsah hmotnosti
(5)
(2)
(1)
(1)
(1)
Zobrazit vybrané
Antioxidanty
52 produktů
AWA superfoods datle vypeckované 1000g
Kód:awa2484

AWA superfoods datle vypeckované 1000g

89,0 Kč
Skladem > 5 ks
Datle jsou bohaté na draslík, vápník, měď a železo a dále vitamíny A, B, B5, niacin.
Karob prášek BIO 200g
Kód:awa3120

Karob prášek BIO 200g

65,0 Kč
Skladem > 5 ks
Karob obsahuje 8% proteinů, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), tuky,vitamíny skupiny B, C, E a e...
AWA superfoods třtinový cukr tmavý DEMERARA 1000g
Kód:awa2483

AWA superfoods třtinový cukr tmavý DEMERARA 1000g

49,0 Kč59,0 Kč
Skladem > 5 ks
Třtinový cukr se vyrábí z čerstvé třtinové šťávy, která potom krystalizuje na cukr.
-17 %
Čekankový sirup 250ml
Kód:awa3847

Čekankový sirup 250ml

112 Kč
Skladem > 5 ks
Čekankový sirup je vyroben z extraktu kořene čekanky a je výjimečný vysokým obsahem vlákniny, nízkým...
Health Link BIO Třtinová melasa Blackstrap 360g
Kód:awa1406

Health Link BIO Třtinová melasa Blackstrap 360g

79,0 Kč
Skladem > 5 ks
Třtinová melasa je přírodní sladidlo získané z cukrové třtiny, které je alternativou rafinovaného cu...
AWA superfoods BIO kokosový cukr 250g
Kód:awa1828

AWA superfoods BIO kokosový cukr 250g

55,0 Kč
Skladem > 5 ks
BIO Kokosový cukr je přírodní sladidlo získané z nektaru kokosové palmy. Použití jako běžný cukr.
Coconut sugar with ginger 1000g
Kód:awa2710

Coconut sugar with ginger 1000g

159 Kč189 Kč
Skladem 4 ks
Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květu kokosové palmy, ruční sběr, přírodní sladidlo.
-16 %
Health link BIO kokosový cukr 100g
Kód:awa1809

Health link BIO kokosový cukr 100g

35,0 Kč39,0 Kč
Skladem 3 ks
Health link BIO kokosový cukr 100 g, přírodní sladidlo, zdroj hořčíku, draslíku a zinku.
-10 %
Rýžový sirup BIO 250ml
Kód:awa3716

Rýžový sirup BIO 250ml

69,0 Kč
Skladem > 5 ks
Rýžový sirup je oblíbený pro svou neutrální chuť a všestranné univerzální použití.
Health link BIO sirup z agáve 250ml
Kód:awa1246

Health link BIO sirup z agáve 250ml

89,0 Kč
Skladem > 5 ks
Health link BIO sirup z agáve 250 ml, všestranné přírodní sladidlo.
Stevia plus kapky 50ml, natural
Kód:awa1452

Stevia plus kapky 50ml, natural

159 Kč170 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Stevia kapky natural, sladidlo bez kalorií, vhodné pro diabetiky.
-6 %
AWA superfoods Xylitol březový cukr 250g
Kód:awa1935

AWA superfoods Xylitol březový cukr 250g

79,0 Kč
Skladem > 5 ks
Xilitol je přírodní sladidlo získané z kůry břízy, přírodní alternaviva klasického bílého rafinované...
AWA superfoods Erythritol, přírodní sladidlo 500g
Kód:awa2892

AWA superfoods Erythritol, přírodní sladidlo 500g

129 Kč
Skladem > 5 ks
Erythritol je přírodní bezkalorická alternativa rafinovaného cukru, vyrábí se fermentací přírodního ...
Báťkovy sirupy - mango 500ml
Kód:awa3853

Báťkovy sirupy - mango 500ml

139 Kč149 Kč
Skladem 4 ks
Poctivé bylinné sirupy a nápoje z moravské rodinné firmy.
-7 %
Rostlinné sladidlo Flora BIO 250g
Kód:awa3896

Rostlinné sladidlo Flora BIO 250g

55,0 Kč119 Kč
Skladem 2 ks
BIO rostlinné sladidlo Flora (SIRUP Z AGÁVE A DATLÍ) se používá ke slazení nápojů a pokrmů. Má úžasn...
-54 %
Stevia plus prášek 100g
Kód:awa1451

Stevia plus prášek 100g

430 Kč
Skladem 5 ks
Stevia prášek – vhodné jako rostlinné sladidlo be kalorií
Health link Kokosový cukr se zázvorem 100g
Kód:awa1887

Health link Kokosový cukr se zázvorem 100g

39,0 Kč49,0 Kč
Skladem > 5 ks
Kokosový cukr se zázvorem, přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem.
-20 %
AWA superfoods třtinový cukr 500g
Kód:awa1978

AWA superfoods třtinový cukr 500g

29,0 Kč37,0 Kč
Skladem > 5 ks
Třtinový cukr se získává krystalizací třtinové šťávy a má zbytkový obsah melasy.
-22 %
Sirup Zlaté slazení 500 ml
Kód:awa3368

Sirup Zlaté slazení 500 ml

179 Kč
Skladem > 5 ks
Zlaté slazení se sladidly ze stévie s přídavkem přírodního aroma. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, pr...
Pocitvý sirup svěží MERUŇKA  485ml
Kód:awa3798

Pocitvý sirup svěží MERUŇKA 485ml

179 Kč
Skladem 4 ks
Sirup vyrobený na základě Zlatého Slazení s osvěžujícím přírodním aroma z meruňky.
Health link BIO prášek Lucuma 150g
Kód:awa1235

Health link BIO prášek Lucuma 150g

149 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Lucuma – přírodní sladidlo, antioxidant, podporuje imunitu, působí proti depresím, snižuje hladinu ...
Stevia 300 tablet, 18g
Kód:awa1459

Stevia 300 tablet, 18g

140 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Sladidlo bez kalorií, vhodné pro diabetiky, doplněk při redukčních dietách, 300 x sladší než cukr.
Džem Chia jahoda BIO 260 g
Kód:awa2577

Džem Chia jahoda BIO 260 g

89,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Džem Chia jahoda je jedinečná ovocná lahůdka s chia semínkem. Výrobek je pouze šetrně pasterován.
Džem Chia borůvka BIO 260 g
Kód:awa2578

Džem Chia borůvka BIO 260 g

89,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Džem Chia borůvka BIO je jedinečná ovocná lahůdka s chia semínkem. Výrobek je pouze šetrně pasterová...
Džem Chia malina BIO 260 g
Kód:awa2579

Džem Chia malina BIO 260 g

79,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Džem Chia malina BIO je jedinečná ovocná lahůdka s chia semínkem. Slazeno pouze hroznovým koncentrát...
Sirup Zázvor BIO 310 g
Kód:awa2581

Sirup Zázvor BIO 310 g

99,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Zázvorový sirup bez přidaného cukru, konzervantů, aditiv a neobsahuje lepek.
Sirup Červená řepa s vitaminem C sirup 340 g
Kód:awa2582

Sirup Červená řepa s vitaminem C sirup 340 g

89,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Sirup je vyroben pouze šetrným odpařením přebytečné vody ze šťávy vylisované z červené řepy.
Jablečný koncentrát 600 ml
Kód:awa2593

Jablečný koncentrát 600 ml

70,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Jablečný koncentrát bez konzervantů, pasterizovaný, bohatý zdroj vitamínů.
BIO kokos v kakau 275g
Kód:awa2881

BIO kokos v kakau 275g

109 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Vypadá jako čokoláda, chutná jako čokoláda, voní jako čokoláda, budete ji potajnu mlsat stejně jako ...
Datlový sirup Wolfberry BIO 400 ml/ 540g
Kód:awa3071

Datlový sirup Wolfberry BIO 400 ml/ 540g

129 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Datlový sirup Wolfberry BIO 400 ml/540 g je ovocné sladidlo charakteristické svojí tmavě hnědou barv...
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo