Semínka jsou součástí paleo a RAW stravy. Semínka též jsou zdrojem antioxidantů, vlákniny, proteinů, minerálů (např. vápník, hořčík, železo, vápník, mangan a zinek), vitaminů (zejména vitamínů skupiny B a E), zdravých tuků - omega mastných kyselin. Semínka pomáhají ve výživě mozku a mozkových funkcí, tzv. Brainfood. Jsou vhodným zdrojem zejména pro sportovce, vegany a vegetariány pro zdroj energie a doplnění proteinů a tuků.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: pro přímou konzumaci, do salátů, musli, na posyp, snídaňových směsí, pro přímou knzumaci je vhodné semínka namočit do vody (můžeme přidat pár kapek citrónu) na cca 2 - 3 hodiny, jsou pak pro tělo lépe stravitelná
Při klíčení v semínkách probíhají metabolické procesy, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich právě zmiňované látky a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů (zejména skupiny B, C, E, A.), kyseliny listové, riboflavinu (vitamin B12), obsah bílkovin a nukleových kyselin a množství enzymů vzroste 10 až 20ti násobně. Naklíčením semínek se taktéž výrazně zvýší množství železa a hořčíku.
Permakultura:
Semínka můžete máčet v nepasterizovaném mléce, ve vodě, nejlépe měkké, dešťové a vlažné. Máčení lze také spojit s další užitečnou procedurou – nejen lidem, ale i semenům se líbí voňavá koupel. Látky z lázně prostoupí slupkami a při klíčení pomohou chránit semenáček proti chorobám, posilují ho. Drobná semena máčejte den, velká i tři dny – nálev je však třeba nejméně jednou denně měnit.
Magie bylinek: semena jsou symbolem hojnosti (i financí), rozmnožování...základ pro nový život ve spojení půdou vodou a sluncem
5.1.2025 Chalva byla za dob ČSSR velmi oblíbená pochoutka. Sladkost, která posiluje kosti a omlazuje. . Pochoutka původem z Blízkého východu se stala součástí jídelníčku mnoha domácností, a to nejen díky své dostupnosti, ale i pro své výživové hodnoty. Chalva je tradiční orientální sladkost, která má kořeny v arabské kuchyni. Název pochází z arabského slova "hilwa", což znamená "sladký".
Příprava chalvy doma je jednoduchá a vyžaduje pouze několik základních ingrediencí. Zde je osvědčený recept, který můžete vyzkoušet.
Ingredience: 1 šálek sezamových semínek (nebo slunečnicových semínek), 3 lžíce medu (nebo cukru), volitelné: ořechy (např. pistácie, vlašské ořechy), sušené ovoce (např. rozinky, meruňky), vanilkový extrakt, mletá skořice.
Postup
Příprava tahini: Sezamová semínka opražte na pánvi na středním ohni, dokud nezískají lehce zlatavou barvu. Dbejte na to, aby se nespálila. Po opražení je nechte vychladnout a poté je rozemelte na jemnou pastu pomocí mixéru nebo sekáčku.
Příprava směsi: V malém hrnci smíchejte med (nebo cukr) s trochou vody a zahřejte na mírném ohni. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezíská sirupovitou konzistenci.
Kombinace ingrediencí: Do mísy přidejte tahini pastu a pomalu do ní vlévejte horkou směs s medem, intenzivně míchejte, dokud se obě složky důkladně nespojí a nevytvoří hladkou hmotu.
Přidání dalších ingrediencí: Pokud chcete, můžete do směsi přidat nasekané ořechy, sušené ovoce nebo koření jako vanilku či skořici pro obohacení chuti.
Formování chalvy: Směs nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo ji tvarujte do kuliček či tyčinek podle vaší preference.
Ztuhnutí: Nechte chalvu ztuhnout v lednici alespoň na 1–2 hodiny, ideálně přes noc, aby získala správnou konzistenci.
Podávání: Po ztuhnutí nakrájejte chalvu na kousky a podávejte jako dezert nebo svačinu.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |