Sečuánský pepř (žlutodřev peprný, Zanthoxylum piperitum) je silné aromatické koření z východní Asie (patří mezi nejstarčí čínská koření), které se používá v léčitelství i gastronomii. S u nás používaným pepřem černým však nemá nic společného, přesto se mu chuťově částečně podobá. Sečuánský pepř obsahuje antioxidanty, silice,terpeny, fytosteroly, minerály (draslík, železo, mangan, fosfor, měď nebo zinek) a vitamíny (vitamin A).
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: jako koření (černý pepř), v indické, čínské, tibetské, nepálské a thajské kuchyni
Kontraindikace:
Čeleď: routovité
Chuť: pepřovitá kyselo - hořká, nemá tak ostrou chuť jako černý pepř
Plod: tobolky
Lidové názvy: fagara, čínský pepř, japonský pepř
Signatura: v Číně se používal jako obětina k uctívání bohů
obsah 2
obsah list
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |