Bobkový list

Bobkový list (Vavřín pravý) je silně aromatická bylinka (stálezelený okrasný keř) a používá se jako koření a i ve fytoterapii. Bobkový list obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo. 

  • již staří Římané považovali vavřín za posvátný, pletli z něho věnce a obdarovávali jimi vítěze nejrůznějších klání, básníky i císaře

Bobkový list a jeho účinky:

  • bylinné vykuřovadlo, obsahuje éterické oleje, především eukalypt, který uvolňuje dýchací cesty a snižuje napětí, bobkový list má podobné účinky jako šalvěj lékařská
  • při revmatických bolestech (bobkový olej), artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu
  • na bolestivé klouby (rozdrcené listy v olivovém oleji), používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové
  • blahodárně působí i na močový měchýř, kde rozpouští kamínky, pomáhá při trombóze jater, povzbuzuje tvorbu žluči u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv a rozpouští zatvrdliny ve slezině
  • podporouje trávení
  • ve formě obkladů je vhodný na bolavé svaly (odvar)
  • mírné sedativum
  • působí antisepticky, protizánětlivě a dezinfekčně a používá se při nemocech a během rekonvalescence
  • obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty a pomáhá během relaxace
  • podporuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění (odvar)
  • na různé jedy působí jako protijed
  • lze velmi dobře využít k odpuzení šatních i potravinových molů
  • pomáhá při krocení nervozity (linalool, který je také v bazalce a tymiánu), snižuje hladinu stresových hormonů a zlepšuje psychické rozpoložení
  • proti lupům (bobkový čaj), oplachujeme vlasy po běžném mytí
  • pomáhá pročišťovat cévy, lze ho považovat za prevenci četných srdečních chorob
  • více

Vavřín pravý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální funkce oběhové soustavy

Původ: Malé Asie a dodnes je hojně pěstován ve Středomoří

Použití: na přípravu odvaru, na přípravu oleje, jako koření

  • lze jej přidat do omáček, polévek, marinád a použít i při pečení masa
  • hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky ke zvěřině
  • při nakládání masa, ryb, hub či okurek a další zeleniny

Upozornění: během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť

Čaj z bobkového listu vytvoříte ze lžičky nasekaných vavřínových listů, které přelijte 3 dl vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.

Nálev z bobkového listu vytvoříte ze 2 středně velkých bobkových listů zalitých ¼ litrem vroucí vody. Nechte pak 5 minut louhovat. Lze přidat i do koupele.

Bobkový olej se maže na bolestivá místa, zabírá i při úrazech a pohmožděninách. Vezměte 50 g bobkového listu, dejte do láhve a zalijte alespoň 70% lihem. Poté nechte 24 hodin louhovat, přidejte ½ litru olivového oleje a zahřívejte ve vodní lázni 5 až 6 hodin, ale nevařte. Následně vše přefiltrujte přes jemné plátno.

 

obsah 2

obsah list

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo