Bobkový list (Vavřín pravý) je silně aromatická bylinka (stálezelený okrasný keř) a používá se jako koření a i ve fytoterapii. Bobkový list obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo.
- již staří Římané považovali vavřín za posvátný, pletli z něho věnce a obdarovávali jimi vítěze nejrůznějších klání, básníky i císaře
Bobkový list a jeho účinky:
- bylinné vykuřovadlo, obsahuje éterické oleje, především eukalypt, který uvolňuje dýchací cesty a snižuje napětí, bobkový list má podobné účinky jako šalvěj lékařská
- při revmatických bolestech (bobkový olej), artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu
- na bolestivé klouby (rozdrcené listy v olivovém oleji), používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové
- blahodárně působí i na močový měchýř, kde rozpouští kamínky, pomáhá při trombóze jater, povzbuzuje tvorbu žluči u jater poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv a rozpouští zatvrdliny ve slezině
- podporouje trávení
- ve formě obkladů je vhodný na bolavé svaly (odvar)
- mírné sedativum
- působí antisepticky, protizánětlivě a dezinfekčně a používá se při nemocech a během rekonvalescence
- obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty a pomáhá během relaxace
- podporuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění (odvar)
- na různé jedy působí jako protijed
- lze velmi dobře využít k odpuzení šatních i potravinových molů
- pomáhá při krocení nervozity (linalool, který je také v bazalce a tymiánu), snižuje hladinu stresových hormonů a zlepšuje psychické rozpoložení
- proti lupům (bobkový čaj), oplachujeme vlasy po běžném mytí
- pomáhá pročišťovat cévy, lze ho považovat za prevenci četných srdečních chorob
- více
Vavřín pravý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
- Normální funkce oběhové soustavy
Původ: Malé Asie a dodnes je hojně pěstován ve Středomoří
Použití: na přípravu odvaru, na přípravu oleje, jako koření
- lze jej přidat do omáček, polévek, marinád a použít i při pečení masa
- hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky ke zvěřině
- při nakládání masa, ryb, hub či okurek a další zeleniny
Upozornění: během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť
Čaj z bobkového listu vytvoříte ze lžičky nasekaných vavřínových listů, které přelijte 3 dl vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.
Nálev z bobkového listu vytvoříte ze 2 středně velkých bobkových listů zalitých ¼ litrem vroucí vody. Nechte pak 5 minut louhovat. Lze přidat i do koupele.
Bobkový olej se maže na bolestivá místa, zabírá i při úrazech a pohmožděninách. Vezměte 50 g bobkového listu, dejte do láhve a zalijte alespoň 70% lihem. Poté nechte 24 hodin louhovat, přidejte ½ litru olivového oleje a zahřívejte ve vodní lázni 5 až 6 hodin, ale nevařte. Následně vše přefiltrujte přes jemné plátno.