Quinoa (Chenopodium quinoa), – merlík chilský, kiwicha (laskavec ocasatý), bezlepková obilnina (tzv. pseudoobilovina podobně jako amarant) je původem z Jihoamerických And. Vaří se stejně jako rýže a nabývá také na objemu. Před přípravou je nutné quinou dobře proprat, aby se zbavila saponinů, které mohou způsobovat její hořkost. Quinoa je zdrojem kompletních proteinů, vitamínů skupiny B,, vitamínu C, esenciálních aminokyselin, minerálů, vlákniny, polysacharidů, bílkovin, škrobu a tuků. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem a komplexnosti počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: jako příloha k masu, do salátů
Kontraindikace:
Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)
Stanoviště:písčito - hlinité půdy
Barva květů:
Listy:
Lodyha:
Plod: nažka
Záměna:
Množení: semeny
Magie bylinek:
Lidové názvy:
Signatura:
Nasypejte je do mixéru společně s ovocem, listovou zeleninou, přes noc namočenými semínky nebo ořechy a vytvořte si ranní smoothie. To vás po ránu jednoznačně postaví na nohy.
Z quinoy lze připravit (podobně jako dalších obilnin) snídaňovou kaši bohatou na vlákninu, bílkoviny a další „startovače dne“.
Abyste její ukryté benefity využili na maximum, doporučujeme semínka přes noc namočit. Nabobtnají a „ožijí“. Takto mírně naklíčenou quinou ráno sceďte a dolijte vodou (případně mlékem) tak, aby byla zrníčka ponořená a jen mírně zahřejte.
Sypká quinoa plnohodnotně zastoupí v salátu jakoukoli obilovinu nebo těstovinu. Dodá mu sytící efekt, a navíc nebudete mít pocit těžkosti v žaludku.
14.4.2024 Nejde o obilovinu, jak si někdy lidé myslí, quinoa neboli merlík čilský je prastará rostlina, která pochází z Jižní Ameriky. Po uvaření vypadá jako malé semínko a také se tak chová. Použít ji můžete do salátů, rizota i zapékaných pokrmů, případně k zahuštění polévek. Quinou seženete ve třech druzích, bílou, červenou a černou. Je plná vlákniny, prospívá tudíž střevům a trávicímu systému. Obsahuje vitaminy skupiny B, spoustu hořčíku, zinku, selenu a železa, dále také vitamin E, který zpomaluje stárnutí pokožky a chrání organismus proti škodlivým volným radikálům. V neposlední řadě v ní najdete i omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny.
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-prilohy-ktere-snizi-cholesterol-prospeji-cevam-i-pri-hubnuti-co-jsou-adzuki-merlik-nebo-beluga-94502#
15.11.2023 Quinoa neboli merlík chilský pochází z pohoří And v Jižní Americe. A protože už před mnoha tisíci lety patřil mezi základní potravinu místních obyvatel, přezdívá se mu „pšenice Inků“. Přesto, že není naší původní plodinou, své příznivce si získává svou snadnou přípravou, příjemnou chutí a všestranným využitím. Kupte si sáček tohoto bezlepkového pokladu a uvařte si podle našich receptů.
test
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |