Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky! Švestky mají komplex vitamínů B, které působí v synergii. (vitaminy skupiny B včetně vitaminu B1, B2 a B8-biotinu), E, P a stopové minerály měď a zinek, slupky obsahují nenasycené mastné kyseliny. Švestky obsahují jen cca 50kcal na 100g, sušené však až více jak 200kcal.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Sušené švestky a jejich účinky:
- dobře zasytí
- podporují mozkové funkce (paměť, koncentraci..)
- snižují hladinu cholesterolu v krvi a urychlují peristaltiku střev
- zdroj energie, vysoký obsah sacharidů (glukózy a sacharózy)
- posilují cévní systém
- vhodné při redukčních dietách
- působí proti zácpě
- působí proti volným radikálům (antioxidanty, selen)
- je prevencí makulární degenerace (zdroj zeaxantinu)
- zpomalují vstřebávání cukrů, takže organismus spaluje mnohem více tuků (pektin)
- detoxikují organismus
- příznivé ovliňují látkovou výměnu
- pravidelná konzumace chránípřed osteoporózou
- prevence rakoviny a cilivizačních chorob
- urychlují hojení ran
- vhodné při anémii
- působí proti stresu a depresím
- antibakteriální účinky
- více
Použití: pro přímou konzumaci, výborné jsou máčené v čokoládě, do snídaňových směsí, jogurtů a musli
Doporučená dávka: 8 - 10ks za den
Konzistence: mírné mazlavá, měkká
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách vydrží i několik měsíců
Kontraindikace: zdroj kyseliny šťavelové, neprospívají lidem, kteří mají problémy se žlučníkem a ledvinami