Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a do našich zeměpisných šířek se dostala z jižní Evropy nebo západní Asie. Hořčičná semínka se užívají v potravinářství i tradičním léčitelství. Semena hořčice jsou zdrojem omegakyselin, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 - cholin, A, C, E K, vápníku, železa, draslíku,manganu, mědi, zinku a především selenu. Na poli si můžeme při květu splést hořčici s řepkou olejkou, která se používá zejména pro průmysl a bio paliva.

  • bílá hořčičná semínka, slouží jako základ pro výrobu hořčice
  • tmavě hnědá
  • černá jsou nejpálivější - nejsou vhodná pro vnitřní užití
  • hořčičný olej

Hořčičná semínka, účinky a složení:

  • zdroj bílkovin a vlákniny
  • zdroj zdravých tuků omega 3 a 6
  • podporují mozkové funkce a vyživují ho
  • zdroj vitamínů skupiny B
  • zdroj elektrolytů (draslík, vápník)
  • prospívají zažívacímu traktu a povzbuzovač a urychlovač trávení
  • jsou oblíbená v indické kuchyni pro ostrou chuť
  • prokrvují zažívací ústrojí a zvyšují tvorbu slin
  • pomáhá při zácpě a plynatosti
  • podporují přirozenou detoxikaci (vláknina)
  • posilují játra a žlučník
  • dochucovadlo pokrmů
  • snižují hladinu LDL cholesterolu
  • prospívají zraku (zdroj leteinu a beta karotenu)
  • zdroj antioxidantů, působí proti volným radikálům a starnutí buněk
  • močopudné účinky
  • podporu zdraví kostí, vlasů a pokožky
  • prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • prevence Osteoporózy, Anémie
  • vhodná při chřipce i rýmě

Ceká semínka se používají jako koření (mletá semínka skvěle zvýrazní chuť všech slaných jídel a dodá příjemnou pikantnost nakládané zelenině, při konzervaci zeleniny, do marinád, kořenících směsí

Skladování semínek hořčice: suché, temné místo v uzavřených nádobách

Návod na klíčení hořčičných semínek:

  • semínka hořčice důkladně propláchnete vodou, lehce navlhčime a vložíme do klíčící nádoby
  • semínka ponecháte na tmavém, ale teplém místě až začnou klíčit
  • malé rostlinky pravidelně proplachujeme (i kořínky ze spodní strany), abychom zabránili plísním (2-3x denně)
  • první výhonky (klíčky) se objeví po 24 hodinách
  • pro přímou konzumaci se používají celé rostlinky včetně kořínků
  • před konzumací klíčky opláchněte

Hořčičné klíčky se používají pro přímou konzumaci, do salátů, pomazánek nebo polévek

Zobrazit více Zabalit

Hořčičné semínko

Nejprodávanější
Hořčice BIO - semena na naklíčení 200g
Skladem > 5 ks
Mladé klíčící rostlinky jsou bohaté na vitaminy, enzymy, aminokyseliny, minerální látky a stopové prvky.
99,0 Kč
HmotnostRozsah hmotnosti
Řadit dle:1 produkt
Hořčice BIO - semena na naklíčení 200g
Skladem > 5 ks
Mladé klíčící rostlinky jsou bohaté na vitaminy, enzymy, aminokyseliny, minerální látky a stopové prvky.
99,0 Kč