Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a do našich zeměpisných šířek se dostala z jižní Evropy nebo západní Asie. Hořčičná semínka se užívají v potravinářství i tradičním léčitelství. Semena hořčice jsou zdrojem omegakyselin, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 - cholin, A, C, E K, vápníku, železa, draslíku,manganu, mědi, zinku a především selenu. Na poli si můžeme při květu splést hořčici s řepkou olejkou, která se používá zejména pro průmysl a bio paliva.
- bílá hořčičná semínka, slouží jako základ pro výrobu hořčice
- tmavě hnědá
- černá jsou nejpálivější - nejsou vhodná pro vnitřní užití
- hořčičný olej
Hořčičná semínka, účinky a složení:
- zdroj bílkovin a vlákniny
- zdroj zdravých tuků omega 3 a 6
- podporují mozkové funkce a vyživují ho
- zdroj vitamínů skupiny B
- zdroj elektrolytů (draslík, vápník)
- prospívají zažívacímu traktu a povzbuzovač a urychlovač trávení
- jsou oblíbená v indické kuchyni pro ostrou chuť
- prokrvují zažívací ústrojí a zvyšují tvorbu slin
- pomáhá při zácpě a plynatosti
- podporují přirozenou detoxikaci (vláknina)
- posilují játra a žlučník
- dochucovadlo pokrmů
- snižují hladinu LDL cholesterolu
- prospívají zraku (zdroj leteinu a beta karotenu)
- zdroj antioxidantů, působí proti volným radikálům a starnutí buněk
- močopudné účinky
- podporu zdraví kostí, vlasů a pokožky
- prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- prevence Osteoporózy, Anémie
- vhodná při chřipce i rýmě
Ceká semínka se používají jako koření (mletá semínka skvěle zvýrazní chuť všech slaných jídel a dodá příjemnou pikantnost nakládané zelenině, při konzervaci zeleniny, do marinád, kořenících směsí
Skladování semínek hořčice: suché, temné místo v uzavřených nádobách
Návod na klíčení hořčičných semínek:
- semínka hořčice důkladně propláchnete vodou, lehce navlhčime a vložíme do klíčící nádoby
- semínka ponecháte na tmavém, ale teplém místě až začnou klíčit
- malé rostlinky pravidelně proplachujeme (i kořínky ze spodní strany), abychom zabránili plísním (2-3x denně)
- první výhonky (klíčky) se objeví po 24 hodinách
- pro přímou konzumaci se používají celé rostlinky včetně kořínků
- před konzumací klíčky opláchněte
Hořčičné klíčky se používají pro přímou konzumaci, do salátů, pomazánek nebo polévek