Ořechy a oříšky jsou superpotraviny, které si můžete vybrat pro zpestření vašeho jídelníčku na oslavy nebo Vánoce, např. mandle, kešu oříšky, píniové oříšky, para ořechy, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistáciové oříšky, lískové i vlašské ořechy, směsi oříšků a sušených plodů. Ořechy jsou výjimečným zdrojem omega kyselin, vlákniny, bílkovin, vitaminů a malé množství sacharidů. Ořechy jsou i součastí jídelníčku dnes populární RAW stravy, brainfood a paleo stravy. Více o účincích ořechů naleznete zde.
Každá tepelná úprava ořechů s sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Pokud sníte ořechy pražené a solené, jejich nepříliš stabilní tuky ve skutečnosti přemění na něco, co tělu zrovna neprospívá (má to za následek minimálně ukládání tuku v těle).Kladné stránky ořechů však vysoce převyšují jejich záporné stránky. Jsou zdrojem kvalitných rostlinných olejů a výživných látek, jako je kyselina linolová (omega 3 a 6), které hrají důležitou roli v boji proti kardiovaskulárním a dalším chorob.
Zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
Ořechy a jejich účinky:
- zdroj omega kyselin
- působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
- podporují zdravé zažívání a dobře zasytí
- vhodné pro sportovce i vegetariány
- neobsahují lepek
- zdroj proteinů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, energie a vlákniny
- prospívají detoxikaci a podporují zdravé zažívání
- zdroj elektrolytů
- u máčených ořechů tělo lépe absorbuje živiny
- působí proti překyselení organismu
- pozitivně působí na psychiku a zlepšují paměť a koncentraci
- Jak připravit ořechovo-madlové mléko?
Seznam nabízených ořechů:
Přehled obsahu tuků, minerálních látek a vitamínů:
- makadamový ořech (76 %), dále draslík, hořčík, vápník, železo a vitaminy skupiny B
- pekanový ořech (65–75 %), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
- para ořechy (72 %), dále 14 % bílkovin, hořčík, fosfor, draslík, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B
- vlašské ořechy (63 %), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
- lískové oříšky (60 %), 12 % bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B
- mandle (5 4%), 20 % bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
- arašídy (50 %), 26 % bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
- pistácie pravá (50 %), 20 % bílkovin, draslík, hořčík, železo, měď, vitaminy skupiny B
- ledvinovník - kešu (42 %), 17 % bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a vitaminy skupiny B
- piniové oříšky
- kokosový ořech (do 40 %), 6 % bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
- v závorce je uvedeno množství tuků u jednotlivých druhů ořechů
- aktivace – máčení, pro konzumaci ořechů je vhodné je předem namočit do vody, jsou pak měkčí a lépe stravitelné
Jak skladovat ořechy:
- suché chladné a temné místo
- nejdéle vydrží v mrazničce (cca 1 rok), nebo nakládané v medu
- déle vydrží ve skořápkách, než vyloupané
- můžeme je též zavařit vyloupané do sklenic
- jak skladovat vlašské ořechy
Jak správně a jak dlouho máčet ořechy:
- lískové ořechy, piniové oříšky pekanové, vlašské ořechy a arašídy máčejte přes noc, cca 7–12 hodin
- kešu oříšky máčejte 2–6 hodin
- mandle máčejte 12–14 hodin
- slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7–10 hodin
- upozornění – ořechy nesmí být žluklé, po aktivaci máčením chutnají téměř jako byste je zrovna utrhli ze stromu
Ořechy, články:
13.3.2024 Hlavní předností ořechů je obsah zdravých tuků, které prospívají srdci i cévám, a dalších užitečných látek, jako jsou bílkoviny, vláknina, antioxidanty, vitaminy i minerály. Chcete-li si ořechy ještě „vylepšit“, a to jak chuťově, tak nutričně, dopřejte jim lázeň!
- Konzumace ořechů má řadu zdravotních benefitů. „Ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, a to včetně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci - pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Zároveň obsahují vlákninu i bílkoviny.
- Namáčení ořechů má řadu přínosů. Ořechy obsahují kyselinu fytovou, která brání jejich nakličování, dokud nejsou ve vyhovujícím prostředí. Její zápornou schopností ale je, že se váže na minerální látky v organismu, a ořechy jsou tak hůře stravitelné. Pro lepší představu, na 100 g mandlí připadá přibližná koncentrace kyseliny fytové okolo 1400 mg, u rýže je to jen okolo 367 mg. Co se týče využitelnosti obsažených minerálních látek, například zinku, klesá jejich absorpce o zhruba 18 % při přítomnosti již 2 mg kyseliny fytové, při koncentraci 250 mg je tomu již 64 %. Z dostupných výzkumů vyplynulo, že namáčení ořechů po dobu 18 hodin vede ke snížení kyseliny fytové až o 50 %. Máčením jsou ořechy jemnější a zbaví se i případné hořkosti.
https://www.prozeny.cz/clanek/radce-proc-a-jak-namacet-orechy-dostanete-z-nich-lepsi-chut-i-vice-zdravi-prospesnych-latek-94173
Jak dlouho namáčet ořechy? (čím je ořech tvrdší, tím delší dobu namáčení potřebuje)
- Ořechy zalijte vodou a nechte je máčet při pokojové teplotě. Do vody můžete přidat špetku soli, kdy slaná voda celý chemický proces v ořeších ještě podpoří.
Záleží na tvrdosti a velikosti ořechů, řídit se však můžete snadným přehledem:
Druh | Čas |
Kešu |
2-4 hodiny |
Makadamové |
2 hodiny |
Mandle |
8-12 hodin |
Para |
3 hodiny |
Pistácie |
8 hodin |
Vlašské |
4 hodiny |
Lískové |
8-12 hodin |