Ořechy a oříšky jsou superpotraviny, které si můžete vybrat pro zpestření vašeho jídelníčku na oslavy nebo Vánoce, např. mandle, kešu oříšky, píniové oříšky, para ořechy, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistáciové oříšky, lískové i vlašské ořechy, směsi oříšků a sušených plodů. Ořechy jsou výjimečným zdrojem omega kyselin, vlákniny, bílkovin, vitaminů a malé množství sacharidů. Ořechy jsou i součastí jídelníčku dnes populární RAW stravy, brainfood a paleo stravy. Více o účincích ořechů naleznete zde.
Každá tepelná úprava ořechů s sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Pokud sníte ořechy pražené a solené, jejich nepříliš stabilní tuky ve skutečnosti přemění na něco, co tělu zrovna neprospívá (má to za následek minimálně ukládání tuku v těle).Kladné stránky ořechů však vysoce převyšují jejich záporné stránky. Jsou zdrojem kvalitných rostlinných olejů a výživných látek, jako je kyselina linolová (omega 3 a 6), které hrají důležitou roli v boji proti kardiovaskulárním a dalším chorob.
Zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
Ořechy a jejich neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zdroj omega kyselin
- působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
- podporují zdravé zažívání a dobře zasytí
- vhodné pro sportovce i vegetariány
- neobsahují lepek
- zdroj proteinů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, energie a vlákniny
- prospívají detoxikaci a podporují zdravé zažívání
- zdroj elektrolytů
- u máčených ořechů tělo lépe absorbuje živiny
- působí proti překyselení organismu
- pozitivně působí na psychiku a zlepšují paměť a koncentraci
- Jak připravit ořechovo-madlové mléko?
Seznam nabízených ořechů:
Přehled obsahu tuků, minerálních látek a vitamínů:
- makadamový ořech (76 %), dále draslík, hořčík, vápník, železo a vitaminy skupiny B
- pekanový ořech (65–75 %), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
- para ořechy (72 %), dále 14 % bílkovin, hořčík, fosfor, draslík, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B
- vlašské ořechy (63 %), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
- lískové oříšky (60 %), 12 % bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B
- mandle (5 4%), 20 % bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
- arašídy (50 %), 26 % bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
- pistácie pravá (50 %), 20 % bílkovin, draslík, hořčík, železo, měď, vitaminy skupiny B
- ledvinovník - kešu (42 %), 17 % bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a vitaminy skupiny B
- piniové oříšky
- kokosový ořech (do 40 %), 6 % bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
- v závorce je uvedeno množství tuků u jednotlivých druhů ořechů
- aktivace – máčení, pro konzumaci ořechů je vhodné je předem namočit do vody, jsou pak měkčí a lépe stravitelné
Jak skladovat ořechy:
- suché chladné a temné místo
- nejdéle vydrží v mrazničce (cca 1 rok), nebo nakládané v medu
- déle vydrží ve skořápkách, než vyloupané
- můžeme je též zavařit vyloupané do sklenic
- jak skladovat vlašské ořechy
Jak správně a jak dlouho máčet ořechy:
- lískové ořechy, piniové oříšky pekanové, vlašské ořechy a arašídy máčejte přes noc, cca 7–12 hodin
- kešu oříšky máčejte 2–6 hodin
- mandle máčejte 12–14 hodin
- slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7–10 hodin
- upozornění – ořechy nesmí být žluklé, po aktivaci máčením chutnají téměř jako byste je zrovna utrhli ze stromu
Ořechy, články:
13.3.2024 Hlavní předností ořechů je obsah zdravých tuků, které prospívají srdci i cévám, a dalších užitečných látek, jako jsou bílkoviny, vláknina, antioxidanty, vitaminy i minerály. Chcete-li si ořechy ještě „vylepšit“, a to jak chuťově, tak nutričně, dopřejte jim lázeň!
- Konzumace ořechů má řadu zdravotních benefitů. „Ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, a to včetně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci - pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Zároveň obsahují vlákninu i bílkoviny.
- Namáčení ořechů má řadu přínosů. Ořechy obsahují kyselinu fytovou, která brání jejich nakličování, dokud nejsou ve vyhovujícím prostředí. Její zápornou schopností ale je, že se váže na minerální látky v organismu, a ořechy jsou tak hůře stravitelné. Pro lepší představu, na 100 g mandlí připadá přibližná koncentrace kyseliny fytové okolo 1400 mg, u rýže je to jen okolo 367 mg. Co se týče využitelnosti obsažených minerálních látek, například zinku, klesá jejich absorpce o zhruba 18 % při přítomnosti již 2 mg kyseliny fytové, při koncentraci 250 mg je tomu již 64 %. Z dostupných výzkumů vyplynulo, že namáčení ořechů po dobu 18 hodin vede ke snížení kyseliny fytové až o 50 %. Máčením jsou ořechy jemnější a zbaví se i případné hořkosti.
https://www.prozeny.cz/clanek/radce-proc-a-jak-namacet-orechy-dostanete-z-nich-lepsi-chut-i-vice-zdravi-prospesnych-latek-94173
Jak dlouho namáčet ořechy? (čím je ořech tvrdší, tím delší dobu namáčení potřebuje)
- Ořechy zalijte vodou a nechte je máčet při pokojové teplotě. Do vody můžete přidat špetku soli, kdy slaná voda celý chemický proces v ořeších ještě podpoří.
Záleží na tvrdosti a velikosti ořechů, řídit se však můžete snadným přehledem:
Druh | Čas |
Kešu |
2-4 hodiny |
Makadamové |
2 hodiny |
Mandle |
8-12 hodin |
Para |
3 hodiny |
Pistácie |
8 hodin |
Vlašské |
4 hodiny |
Lískové |
8-12 hodin |