Mandle od nepaměti patřily na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků, proteinů. Nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se používá v kosmetice.
- sladká mandlová jádra – amygdalin dulcis
- pokud mandle dáme po dobu min. 8 hodin do vody, začnou se uvolňovat enzymy, které zajistí lepší vstřebávání důležitých látek do těla
Mandle a jejich účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- příznivý vliv na zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby
- vyšší obsah vápníku než v mléce
- jsou zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, která prospívá zdraví střev a jejich očistě od toxických látek
- podporují růst svalové hmoty
- zdroj omega kyselin (omega 3 a 6)
- prospívají při demineralizací kostí
- prospívají nervové soustavě a kognitivním funkcím mozku a CNS (stačí 4-6 kousků denně), obsahují L-karnitin a esenciální tuky a vitamíny skupiny B
- jsou vhodné i pro diabetiky, harmonizují hladinu cukru v krvi
- podporují zdravý vývoj plodu (zdroj omega 3 a kyseliny listové)
- dodávají energii a vitalitu
- podporují kardiovaskulární systém (proteiny, draslík, hořčík)
- protioxidační účinek (vitamin E)
- podporují metabolismus
- zdroj elektrolytů
- neobsahují cholesterol harmonizuje hladinu LDL v krvi (vitamin E a mononenasycené kyseliny)
- bez lepku
- pomáhají překonávat vnější tlak, únavu a melancholii
- pro výrobu mandlového mléka, při alergiích na kravské mléko
- největší účinek mají mandle, pokud je jíme přírodní (slupka obsahuje spoustu výživných látek), neloupané a tepelně neupravované
Mandle, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Mandle a jejich varianty:
Odrůdy mandlí:
Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly by jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.
Použití: pro přímou konzumaci, při pečení, na výrobu mandlového mléka
- namočením mandlí přes noc (vodu potom slijete a mandle propláchnete ve vlažné vodě) snížíte přítomnost toxických látek na jejich povrchu a současně se zvýší její účinek proorganismus aktivací enzymů
Množení: pecku zasadíme na plocho do květináče do vzdušné a lehké půdy, ve které bude dostatek živin (např. kompostu). Necháme na teplém místě a přiměřeně zaléváme. Mandle vzejde obvykle do jednoho roku
Jak vyrobit mandlové mléko doma?
Jak vyrobit domácí marcipán a jak pražit mandle?
Kvalita a odrůdy mandlí