Karob (chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný) se vyrábí rozdrcením dužiny lusků (které jsou až 30 cm dlouhé), je zdrojem bílkovin (cca 8 %), cukru (asi 46 %), tuků (7 %). Plody, karobové lusky patří mezi luštěniny a rostou na stromu rohovníku obecném. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských svátcích a karobový džus se zase pije při muslimském Ramadánu.
Varianty karobu:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: Na pečení, do cukroví, do pomázek, do kaší, jogurtů, pudinků, do nápojů (např. mléko), smoothie, na karobovou polevu a všude, kde používáme kakao.
Doporučené dávkování: cca 1 lžička / den
Kontraindikace:
Čeleď:
Skladování: temno, chladno do teploty 25 °C
Lidové názvy: svatojánský chléb
Signatura:
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |