Jablečný ocet

Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje  jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7),  vitamín C, draslík, železo, hořčík, fosfor.

Jablečný ocet a jeho účinky:

  • tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
  • snižuje škodlivou hladinu LDL cholesterolu, reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů 
  • přírodní antibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
  • posiluje imunitu
  • antioxidant, působí proti poskozování bunek v těla působením volných radikálů
  • má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi
  • pomáhá na křečové žíly
  • prospívá při angíně i astmatu
  • k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
  • posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí
  • používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů)
  • vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
  • podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
  • jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
  • podporuje uvolňování vápníku z potravy
  • má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin)
  • pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
  • odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
  • preventivně působí proti zánětům dásní
  • působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom
  • používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
  • při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)

Použití: na dochucení pokrmů

Jak si vyrobit jablečný ocet?

Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu.

Zobrazit více Zabalit
Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.