Jablečný ocet

Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje  jablečný pektin, probiotika, řadu vitamínů A, skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7),  vitamín C, draslík, železo, sodík, selen, zinek, hořčík, fosfor a mangan.

Jak se vyrábí jablečný ocet?  Vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace. Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů.

Jablečný ocet a jeho účinky:

  • tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
  • snižuje škodlivou hladinu LDL cholesterolu, reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů 
  • jablečný ocet  a jeho příjem zlepšuje citlivost na inzulín v těletím předchází diabetu 2 typu
  • přírodní antibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
  • vhodný na kloktání při bolestech v krku (ředit teplou vodou v poměru 1 : 1)
  • posiluje imunitu
  • antioxidant, působí proti poškozování buněk v těla působením volných radikálů
  • má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi
  • pomáhá na křečové žíly
  • prospívá při angíně i astmatu
  • k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
  • posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí
  • používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů)
  • vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
  • podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
  • jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
  • podporuje detoxikaci, obsažené kyselé látky usnadňují vylučování toxických látek
  • podporuje uvolňování vápníku z potravy
  • má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin), oplachování zlepšuje lesk a sílu vlasů
  • pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
  • odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
  • preventivně působí proti zánětům dásní
  • působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom
  • má schopnost inhibovat růst bakterií v potravinách
  • používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
  • při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)
  • na odstranění bradavic (na tampón přiložit přes celou noc)
  • vhodný akné a rozšířené póry (roztok jablečného očetu s vodou v poměru 1:3 necháme cca 10 min. působit a opláchneme, denní použití)
  • prevence proti vráskám, jablečný ocet obsahuje škálu vitaminů, minerálů a dalších cenných sloučenin, vyrovnává pH pokožky, hloubkově vyživuje pokožku
  • zklidňuje bolest způsobené popáleninami a při úpalu (šálek jablečného octu s vodou)
  • dá se použít i jako voda po holení (roztok - jablečný ocet s vodou)
  • v lidovém léčitelství byl používán k čištění a dezinfekci, k léčbě bradavic a ušních infekcí a také k odstranění vši (eliminuje patogeny)
  • čištění od pesticidů, jedna čajová lžička octu přidaná do nádoby s vodou a ovoce a zeleninu ponoříme na 20 min. do roztoku a nakonec umyjde důsledně vodou
  • používá se jako konzervační prostředek na potraviny
  • působí jako odpuzovač mravenců (rodní roztok, vůně mravence odpuzuje), ale také hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, kteří také nenávidí silnou vůni octa 
  • působí proti mšicím a slimákům (stříkají se záhony)
  • prodlužuje životnost řezaných květin, přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody (podobně jako když stonek zapíchneme do rozkrojené brambory
  • zpomaluje vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji (např. u lidí s diabetem 1. a 2. typu

Použití: na dochucení pokrmů

Dávkování: 1 - 2 polévkové lžice do sklenice vody

Jak si vyrobit jablečný ocet?

Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu.

Zobrazit více Zabalit
Nejprodávanější
Jablečno medový ocet BIO 250ml
-12 %
Skladem > 5 ks
Organický jablečno-medový ocet obsahuje vitaminy C, E, B6, pektin, beta-karoten, minerály a antioxidanty, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, napomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a minimalizovat riziko srdečního záchvatu, zatímco urychlují rozklad tuků a detoxikují tělo.
Běžná cena 59,0 Kč52,0 Kč
Řadit dle:1 produkt
Jablečno medový ocet BIO 250ml
-12 %
Skladem > 5 ks
Organický jablečno-medový ocet obsahuje vitaminy C, E, B6, pektin, beta-karoten, minerály a antioxidanty, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, napomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a minimalizovat riziko srdečního záchvatu, zatímco urychlují rozklad tuků a detoxikují tělo.
Běžná cena 59,0 Kč52,0 Kč