Jablečný ocet (elixír mládí) obsahuje kyselinu octovou, vodu, enzymy a stopové množství dalších kyselin, vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se vyrábí z nastrouhaných jablek, které se nechají kvasit. Jablečný ocet obsahuje jablečný pektin, antioxidanty, probiotika, řadu vitamínů A, skupiny B, a to B1, B2, B6, niacin (B3), kyselinu pantotenovou (B5) a biotin (B7), vitamín C, draslík, železo, sodík, selen, zinek, hořčík, fosfor a mangan.
Jak se vyrábí jablečný ocet? Vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace. Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů.
Jablečný ocet a jeho neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- tlumí chuť k jídlu (kyselina octová) a zastavuje tvorbu přebytečného tuku, zrychluje metabolismus (jablečný pektin)
- snižuje škodlivou hladinu LDL, reguluje hladinu cukru v krvi a normalizuje úroveň triglyceridů
- jablečný ocet a jeho příjem zlepšuje citlivost buněk na inzulín v těle tím předchází diabetu 2 typu
- přírodní protibiotikum (starověký lékař Hippokrates)
- vhodný na kloktání při bolestech v krku (ředit teplou vodou v poměru 1 : 1)
- posiluje odolnost a resilienci
- protioxidant, působí proti poškozování buněk v těla působením volných radikálů
- mírní nepříjemné projevy menopauzy, jako jsou návaly horka, noční pocení, bolesti hlavy a infekce močových cest nebo ztuhlé klouby
- má antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnostmi (obsahu draslíku tiší bolesti a ztuhlost kloubů)
- pomáhá na křečové žíly
- prospívá při angíně i astmatu
- k léčbě zápalu plic a při žaludečních nevolnostech.
- posiluje činnost srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
- potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti, podporuje proces hubnutí, štěpí tuky a dokonce dokáže tělo zbavovat parazitů a neutralizovat také účinky radioaktivního záření
- používá se jako kondicionér (vyrovnává pH vlasové pokožky, přičemž zabraňuje svědění kůže i vypadávání vlasů)
- dá se využít i pro oplachy na vlasovou pokožku postiženou lupy, „kyselé pH a zároveň šetrné vlastnosti likvidují kvasinky, a tím mírní lupovitost" (vlasy umyjte, jak jste zvyklí, poté přelijte šálkem vody smíchané se dvěma lžícemi jablečného octa, směs vmasírujte do pokožky hlavy, nechte působit dvě minuty a opláchněte, provádějte dvakrát týdně, dokud lupy nezmizí)
- vyrovnává pH pokožky a dezinfikuje ji (nutno ředit vodou)
- podporuje spalování tuků a zmírňuje zadržování vody v těle
- je spojenec během boje s trávicími těžkostmi (bolesti žaludku, křeče, pocit plnosti a nebo nadýmání)
- jablečný ocet s medem je jedním z lidových prostředků pro mládí a dlouhověkost
- podporuje očistu těla, obsažené kyselé látky usnadňují vylučování toxických látek
- podporuje uvolňování vápníku z potravy
- má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti (biotin), oplachování zlepšuje lesk a sílu vlasů
- pozitivně působí na činnost srdce a cév (draslík)
- odstranění zápachu nohou (koupele), a také z úst (kloktání)
- preventivně působí proti zánětům dásní
- působí proti plísním, bakteriím a virům uvnitř těla, podporuje mikrobiom, po šesti až osmitýdenní kúře je schopen regulovat střevní flóru a následně působit proti bakteriím
- má schopnost inhibovat růst bakterií v potravinách
- používá se jako konzervant na bylinky (v poměru 1:3) - macerování po dobu cca 21 dní (např. kopřiva, bazalka, saturejka, lichořeřišnice)
- při hmyzím bodnutí snižuje svědění a riziko infekce (nadrcené skořápky s jablečným octem, odležené v lednici)
- na odstranění bradavic (na tampón přiložit přes celou noc)
- zklidňuje bolest způsobené popáleninami a při úpalu (šálek jablečného octu s vodou)
- dá se použít i jako voda po holení (roztok - jablečný ocet s vodou)
- v lidovém léčitelství byl používán k čištění a dezinfekci, k léčbě bradavic a ušních infekcí a také k odstranění vši (eliminuje patogeny)
- čištění od pesticidů, jedna čajová lžička octu přidaná do nádoby s vodou a ovoce a zeleninu ponoříme na 20 min. do roztoku a nakonec umyjte důsledně vodou
- naši předkové používali ocet jako dezinfekci
- používá se jako konzervační prostředek na potraviny
- působí jako odpuzovač mravenců (rodní roztok, vůně mravence odpuzuje), ale také hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, kteří také nenávidí silnou vůni octa
- působí proti mšicím a slimákům (stříkají se záhony)
- prevence proti vráskám, jablečný ocet obsahuje škálu vitaminů, minerálů a dalších cenných sloučenin, vyrovnává pH pokožky, hloubkově vyživuje pokožku
- vhodný na trudovitost (akné) a rozšířené póry (roztok jablečného octu s vodou v poměru 1:3 necháme cca 10 min. působit a opláchneme, denní použití)
- díky vysokému obsahu vitaminů je po smíchání s vodou vhodný i do pleťových masek nebo odličovacích vod,“ potvrzuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK (smíchejte stejné díly jablečného octa a vody, přidejte trochu medu a naneste na pokožku postiženou akné. Před opláchnutím nechte působit 15 minut, provádějte jednou denně, dokud se situace nezlepší)
- prodlužuje životnost řezaných květin, přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody (podobně jako když stonek zapíchneme do rozkrojené brambory
- zpomaluje vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji (např. u lidí s diabetem 1. a 2. typu
- Jablečný ocet používal již Hippokrates ve 4. století před naším letopočtem, byl také zaznamenán u starých Egypťanů, Babyloňanů, Řeků a Římanů, jsou v něm ale také zmínky v bibli a byl používán i ve středověku
Použití: na dochucení pokrmů (do salátů, dresinků, marinád)
Dávkování: 1 - 2 polévkové lžíce do sklenice vody
Chuť: má specifickou vůni a chuť je kyselá, působí zásadotvorně (vyrovnává pH organismu) podobně jako balzamikový olej
Jak si vyrobit jablečný ocet?
Kontraindikace: nadměrné množství v neředěném stavu může poškodit zubní sklovinu, nebo vést k zažívacím potížím, pálení žáhy, nadýmání a nevolnosti
Tipy na použití: na kožní problémy nebo po spálení při opalování - koupel (jeden hrnek octa na vanu) a uleví sám
- při úklidu domácnosti: čištění dřezu, toalety anebo koupelny
Jak připravit léčivý antibiotický nápoj
V menší misce si smíchejte všechny ingredience a přelijte na závěr jablečným octem. Dobře směs promíchejte a vlijte ji do uzavíratelné nádoby. Dva týdny nechte nápoj na chladném a suchém místě. Několikrát denně jej protřepejte. Po čtrnácti dnech roztok sceďte a konzumujte v množství jedné lžíce na den. Nápoj není nutné skladovat v lednici. Opatrně s popíjením, směs je opravdu velmi kořeněná a ostrá. Po polknutí roztoku snězte ideálně kousek pomeranče, či jiného citrusu. Tím zmírníte pálivost. Nápoj rozhodně neřeďte ve vodě, tím byste snížili jeho účinnost. Popíjet tuto směs mohou jak těhotné ženy, tak i děti, jelikož vše je čistě přírodní a netoxické.
Než se pustíte do přípravy nápoje, nasaďte si pro jistotu rukavice. Pracovat budete totiž i s feferonkami. Potřebné ingredience:
- 700 mililitrů jablečného octa
- ¼ šálku jemně nasekaného česneku
- ¼ šálku najemno pokrájené cibule
- 2 čerstvé feferonky jemně nasekané
- ¼ šálku mletého zázvoru
- 2 lžíce strouhaného křenu
- 2 lžíce mleté kurkumy
2.1.2024 Jablečný ocet se již stovky let používá k léčbě kašle, bolesti v krku a různých infekcí. Dnes získává na popularitě jako pomocník při hubnutí nebo přírodní lék při žaludečních a trávicích obtížích, refluxu nebo i vysokém krevním tlaku. Někteří tvrdí, že jediná lžíce denně dokáže posílit zdraví.
- Jablečný ocet se vyrábí fermentací alkoholu z čerstvě vymačkaného jablečného džusu a kyseliny octové. Tím si zachovává přírodní vitaminy a minerály z ovoce. Laicky řečeno je to několikrát zkvašená jablečná šťáva. Nejžádanější je jeho nepasterizovaná varianta, jelikož si zachovává maximum prospěšných bakterií a kvasinek.
- Jablečný ocet správné fungování trávicího systém a zlepšuje vstřebávání důležitých živin z potravy v organismu. Při nadměrné konzumaci může nepříznivě působit na zubní sklovinu (kvůli své kyselosti), tudíž je namístě používat ho s mírou a vždy ředit vodou. Jablečný ocet ocení rovněž ti, kteří trpí na reflux, snižuje totiž kyselost a zklidňuje podráždění jícnu. Obsažený pektin navíc účinně pomáhá při střevních křečích.
- Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivost na inzulin a reakci organismu na zvýšenou hladinu cukru v krvi po jídle. Studie z roku 2007 ukázala, že dvě polévkové lžíce jablečného octa před spaním snižují hladinu glukózy na lačno o 4 až 6 %. Při pravidelné konzumaci jablečného octa se vždy raději předem poraďte s ošetřujícím lékařem, může se totiž vzájemně ovlivňovat s některými léky, např. s inzulinem a diuretiky.
- Potlačuje chuť k jídlu. Výzkumy ukazují, že jeho užití před jídlem zvyšuje a urychluje pocit sytosti, což může pomoci při léčbě obezity. Účinné látky dokáží zrychlovat metabolismus, tedy spalování kalorií.
- Je vhodný pomocník při nachlazení nebo angíně. Zmírňuje kašel a účinně zklidňuje podrážděný krk, má totiž dezinfekční a antibakteriální vlastnosti. Smíchejte tři až čtyři lžíce octa s půl šálkem teplé vody a několikrát denně kloktejte, případně popíjejte šálek horké vody se třemi lžícemi jablečného octa a lžící medu.
- Jablečný ocet může snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu a triglyceridů, a tím zlepšit zdraví vašeho srdce. Obsahuje totiž antioxidant kyselinu chlorogenovou, která zabraňuje oxidaci částic LDL (špatného) cholesterolu, což je jedna ze zásadních příčin při vzniku srdečních a cévních onemocnění.
- Jablečný ocet může být prospěšný také v péči o pokožku, zejména pokud trpíte na ekzémy, nadměrnou suchost nebo akné. Používejte ocet jako pleťové tonikum, nakapejte na kosmetický tampon a potírejte si jím pokožku ráno a večer. Přírodní alfa-hydroxykyseliny a kyselina octová podporují krevní oběh, uzavírají póry a snižují výskyt pigmentací a akné.
- https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-objevte-benefity-jablecneho-octa-pro-zdravi-pomuze-pri-nachlazeni-i-cukrovce-ekzemech-ci-akne-93093