Vlašské ořechy

Sušená jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Vlašské ořechy jsou zdrojem tuků, obsahují až 70 % – nenasycených mastných kyselin(omega 3 a 6), zhruba 18 % kvalitních bílkovin a 3 % sacharidů. Tvar vlašských ořechů připomíná lidský mozek a ne náhodou jsou vlašské ořechy vhodné i pro jeho výživu. Vlašské ořechy obsahují vitaminy B1, B2, B3 a B6, které posilují nervovou soustavu.

Vlašské ořechy a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • 100 g ořechů v sobě ukrývá v průměru 2700 kJ
  • podporují správný vývoj mozku i celé nervové soustavě (signatura tvaru ořechu a obsah rostlinných tuků)
  • brainfood, česká superpotravina
  • působí proti předčasnému stárnutí (podporují dlouhověkost)
  • zlepšují odolnost proti vnějšímu tlaku prostředí
  • podporují odolnost organismu
  • dobře zasytí (zdroj proteinů a vlákniny)
  • prospívají ose MTM
  • vhodné pro vegany a diabetiky
  • doporučuje se kombinovat s obilninami (oves, rýže)
  • podporuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky (omega kyseliny, vitamin E)
  • odvar ze skořápek vlašského ořechu je zdrojem jódu
  • zdroj melatoninu
  • na rozšířené póry, nadrťte si skořápky z ořechů a zamíchejte je do čisticího přípravku na pleť. Vznikne vám jemný peeling, který nenaruší pleť přílišnou hrubostí, a zároveň zvládne odstranit nečistoty, kterými se zanáší póry
  • Podporují lesk vlasů, nalijte několik skořápek vodou, přiveďte ji k varu a nechte vylouhovat. Odvar použijte na vlasy. Nejprve si je umyjte běžným šamponem a následně je prolijte vodou ze skořápek.
  • http://superpotraviny.webnode.cz/orechy/vlasske-orechy/

  • co dokáží vlašské ořechy?

Vlašské ořechy, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Olej z vlašských ořechů:

je vhodný pro vnější i vnitřní použití, je zdrojem důležitých nenasycených mastných kyselin, čili zdravých tuků a stejně i vitamínu E či více minerálů

  • Díky svému složení podporuje správnou činnost nervového systému, přičemž blahodárně ovlivňuje paměť i koncentraci.
  • Do svého jídelníčku by olej z vlašských ořechů měli zařadit jedinci, kteří potřebují normalizovat hladinu svého cholesterolu i krevního tlaku.
  • Pročišťuje cévy, podporuje jejich pružnost a celkově příznivě ovlivňuje krevní oběh a je zároveň vítaným pomocníkem při prevenci zákeřných kardiovaskulárních onemocnění.
  • Může pomoci snížit riziko vzniku problémů s křečovými žilami.
  • Podporuje proces trávení a eliminuje zácpu i plynatost.
  • Přispívá tak i k prevenci rakoviny střev.
  • Kromě toho může přispět ke zlepšení imunity, krvetvorby i činnosti štítné žlázy.

Použití: pro přímou konzumaci, do musli, jogurtů, snídaňových směsí, mnohostranné použití v kuchyni

  • nezralé zelené ořechy sklizené v polovině června se používají na výrobu ořechovice (macerát zelených plodů v alkoholu)
  • na ostrovech v Anglii se z nezralých zelených vlašských ořechů dříve vyráběla pikantní omáčka k masu na způsob kečupu. Podrtily se a vylisovaná šťáva se svařila se sardelkami, hřebíčkem, pepřem a česnekem.

  • nezralé zelené vlašské ořechy se nakládají do medu - měsících ztmavnou, změknou a získají jemnou ořechovou chuť a konzistenci kaštanů
  • pražené se solí

Kontraindikace: Nedoporučují se konzumovat při problémech se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených vzduchotěsných nádobách - ořechová jádra na vzduchu žluknou a sesychají, v mrazáku vydrží až 12 měsíců

Sušení: sušíme na větraných místech do teploty 40°C, při vyšší teplotě hořknou) cca 6 týdnů

Dávkování: stačí 3-5 jader za den, je vhodné jádra vlašských ořechů před konzumací namočit přes noc do vody - lépe se koušou

Sběr: vlašské ořechy v průběhu podzimu

  • skořápky (odvar je zdrojem jódu)
  • drcené skořápky na prášek je možno přidat do zubní pasty na bělení zubů (zbavuje zuby zubního plaku)
  • přestříkané skořápky (např. zlatá, stříbrná barva) vlašského ořechu lze použít jako dárkové balení nebo jako dekoraci
  • mezistěny oddělující jádra uvnitř skořápky (na výrobu tinktury)

Odstranění barviva při sběru a louskání ořechů: citronová šťáva a ocet

Plod: vlašský ořech s jádrem

Magie rostlin, pověsti:

  • Řekové vlašským ořechům přisuzovali plodnost a vysazovali je na všech svých dobytých územích

    některé kultury považovali vlašský ořech za symbol dlouhověkosti (ořešáky rostou stovky roků)

  • Česká Vánoční štědrovečerní tradice je pouštění lodiček po vodě, vyrobených ze skořápek vlašských ořechů a se zapálenými svíčkami, plavba lodičky dokáže předpovědět naši budoucnost či odpovědět na věc, kterou chceme znát

Jak připravit odvar ze skořápek vlašských ořechů?

Skořápky z vlašských ořechů vám pomohou při nachlazení.

Varianta 1: Připravte si zhruba dvacet skořápek z vlašských ořechů, které zalijte půl litrem vody. Zhruba dvacet až třicet minut vodu se skořápkami vařte. Následně nechte čaj deset minut odstát a přeceďte ho. Skořápkový čaj pijte každý den, aby se vám rychle ulevilo.

Varianta 2: Vodu a skořápky ve stejném poměru přivedeme k varu a necháme 5 min. vařit, následně scedíme do uzavřené sklenice, užíváme cca 2 lžičky denně.

Listy z vlašských ořechů

Listy vlašských ořechů obsahují vitaminy, glykosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické éterické oleje. Spolu se slupkou nezralých ořechů a mladými plody ořechů slouží je zlepšení našeho zdraví a jeho podpoře. 

  • pomáhají posílit srdce
  • dokáží podpořit správné fungování krevních cév
  • zlepší metabolismus a sníží hladinu cukru v krvi
  • mají antibakteriální a antiseptické účinky
  • urychlují hojení ran a pomáhají při léčbě kožních onemocnění

Použití: tinktura nebo odvar

Listy ořešáku by měly být sbírány na přelomu května a června. V této době jsou listy nejvíce vyvinuté. Důležité je ujistit se, zda není sbíraný list nemocný, tzn. nesmí mít žádné patrné změny barvy. Při sběru samotném je musíme oddělit od stonku. Jakmile máme listy sesbírány, sušíme je na tmavém a vzdušném místě. Dobře sušené listy by neměly ztrácet svou přirozenou barvu. Pokud vám některý zhnědne, ihned ho vyhoďte. 

Jak připravit odvar z listů? Do hrnce vložte lžicí sušených listů, zalijte je 0,5 litrem vlažné vody, a po dobu 10 minut zahřívejte-nevařit! Poté počkejte 5 minut. Odvar můžete použít na výplach úst a dásní. 

Blahodárné skořápky

Skořápky vlašských ořechů jsou především k prasknutí nabité jódem. Člověk, který nedostatkem takového jódu trpí, si může ve finále zadělat na problémy s celkovou slabostí, pocením, nervozitou, tlakem, štítnou žlázou, ale i cukrovkou. Ve stejném poměru tedy naplníte hrnec skořápkami a vodou. Přivedete k varu, necháte takto několik minut provařit, odvar scedíte a pak si denně dáte pár čajových lžiček. To byl však zatím jediný, i když velmi pádný důvod, proč se skořápek nezbavovat. Představme si další způsoby využití.

2 tipy, jak skořápky určitě využijete

O jódu už nyní víte a co nevíte, se dozvíte. Právě teď.

  • Přírodní barvivo na vlasy

Když použijete odvar ze skořápek na mytí vlasů, dopřejete jim hned několik bonusů. Vlasy totiž po umytí skořápkovým odvarem budou mimořádně lesklé a posílené. Co je však na odvaru v souvislosti s vašimi vlasy vůbec to nejlepší? Odvar vlasy barví. Budou o poznání tmavší.

  • Bílé zuby a zářivý úsměv

Když pomelete na jemný prášek skořápky vlašských ořechů a přidáte ho do pasty, to se pak začnou dít věci. Při pravidelném používání jdete výrazně naproti bílým zubům. Ale ne bílým jen tak, aby se neřeklo. Budou opravdu zářivě bílé. Prášek z vlašských ořechů totiž zuby nemilosrdně zbavuje plaku a to velmi důsledným a poctivým způsobem. Zkrátka se s plakem a s bakteriemi nemaže.

Jak efektivněji louskat ořechy?

Pro vlašské ořechy jsem vyvrtal vrtákem do ocelové ploténky ze staré žehličky o síle 12 mm a rozměrech 80x120 mm otvory o průměru 13 mm a pro lískové 11 mm,pravou rukou kladivem o hmotnosti 350 g pecku rozklepnu,protože důlek zabraňuje pohybu pecky a tím i zranění prstů.“

https://babinet.cz/clanek-26686-skorapky-z-vlasskych-orechu-nevyhazujte-odvar-z-nich-pusobi-blahodarne-na-organismus.html?

23.8.2023 Mnohem překvapivější je ale využití skořápek. Řeč není o nedozrálých zelených plodech, které se nakládají do ořechovky, ale těch ‚dřevěných‘. Odvar ze skořápek 12 ořechů v půllitru vody podávaný ve třech dávkách za den ulevuje od kašle už do dvou dnů. Speciální využití mají přepážky – tenké dřevnaté části uprostřed jader. Ty se nejlépe uchovávají ve formě tinktury a doporučují se k posílení paměti. Nejsnáze využitelné jsou ale samotné plody, tak jim dopřejte ve svém jídelníčku prostor.

https://www.kondice.cz/prirodni-cesta/oresak-kralovsky-vlasske-orechy-cholesterol.html?

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
4 produkty
AWA superfoods Vlašské ořechy loupané 500g
Kód:awa1497

AWA superfoods Vlašské ořechy loupané 500 g

169 Kč
Skladem > 5 ks
Vlašské ořechy loupané snižují cholestrol, podporují mozkové funkce, působí proti stresu a depresím.
AWA superfoods Vlašské ořechy loupané 1000g
Kód:awa1491

AWA superfoods Vlašské ořechy loupané 1000 g

269 Kč
Skladem > 5 ks
Vlašské ořechy loupané podporují mozkové funkce, působí proti vnější tlaku a melancholii.
AWA superfoods vlašské ořechy půlky 80% 1000g
Kód:awa2996

AWA superfoods vlašské ořechy půlky 80% 1000g

299 Kč309 Kč
Skladem > 5 ks
Sušená výběrová jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Jsou zdrojem tuků až 70 % – nen...
-3 %
Ořechy v medu 250g
Kód:awa3830

Ořechy v medu 250g

149 Kč189 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Medové oříšky nabité antioxidanty jsou vždy po ruce, když vás honí mlsná. Med je vynikajícím přírodn...
-21 %
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo