Sušená jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Vlašské ořechy jsou zdrojem tuků, obsahují až 70 % – nenasycených mastných kyselin(omega 3 a 6), zhruba 18 % kvalitních bílkovin a 3 % sacharidů. Tvar vlašských ořechů připomíná lidský mozek a ne náhodou jsou vlašské ořechy vhodné i pro jeho výživu. Vlašské ořechy obsahují vitaminy B1, B2, B3 a B6, které posilují nervovou soustavu.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
je vhodný pro vnější i vnitřní použití, je zdrojem důležitých nenasycených mastných kyselin, čili zdravých tuků a stejně i vitamínu E či více minerálů
Použití: pro přímou konzumaci, do musli, jogurtů, snídaňových směsí, mnohostranné použití v kuchyni
na ostrovech v Anglii se z nezralých zelených vlašských ořechů dříve vyráběla pikantní omáčka k masu na způsob kečupu. Podrtily se a vylisovaná šťáva se svařila se sardelkami, hřebíčkem, pepřem a česnekem.
Kontraindikace: Nedoporučují se konzumovat při problémech se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených vzduchotěsných nádobách - ořechová jádra na vzduchu žluknou a sesychají, v mrazáku vydrží až 12 měsíců
Sušení: sušíme na větraných místech do teploty 40°C, při vyšší teplotě hořknou) cca 6 týdnů
Dávkování: stačí 3-5 jader za den, je vhodné jádra vlašských ořechů před konzumací namočit přes noc do vody - lépe se koušou
Sběr: vlašské ořechy v průběhu podzimu
Odstranění barviva při sběru a louskání ořechů: citronová šťáva a ocet
Plod: vlašský ořech s jádrem
Magie rostlin, pověsti:
některé kultury považovali vlašský ořech za symbol dlouhověkosti (ořešáky rostou stovky roků)
Skořápky z vlašských ořechů vám pomohou při nachlazení.
Varianta 1: Připravte si zhruba dvacet skořápek z vlašských ořechů, které zalijte půl litrem vody. Zhruba dvacet až třicet minut vodu se skořápkami vařte. Následně nechte čaj deset minut odstát a přeceďte ho. Skořápkový čaj pijte každý den, aby se vám rychle ulevilo.
Varianta 2: Vodu a skořápky ve stejném poměru přivedeme k varu a necháme 5 min. vařit, následně scedíme do uzavřené sklenice, užíváme cca 2 lžičky denně.
Listy vlašských ořechů obsahují vitaminy, glykosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické éterické oleje. Spolu se slupkou nezralých ořechů a mladými plody ořechů slouží je zlepšení našeho zdraví a jeho podpoře.
Použití: tinktura nebo odvar
Listy ořešáku by měly být sbírány na přelomu května a června. V této době jsou listy nejvíce vyvinuté. Důležité je ujistit se, zda není sbíraný list nemocný, tzn. nesmí mít žádné patrné změny barvy. Při sběru samotném je musíme oddělit od stonku. Jakmile máme listy sesbírány, sušíme je na tmavém a vzdušném místě. Dobře sušené listy by neměly ztrácet svou přirozenou barvu. Pokud vám některý zhnědne, ihned ho vyhoďte.
Jak připravit odvar z listů? Do hrnce vložte lžicí sušených listů, zalijte je 0,5 litrem vlažné vody, a po dobu 10 minut zahřívejte-nevařit! Poté počkejte 5 minut. Odvar můžete použít na výplach úst a dásní.
Skořápky vlašských ořechů jsou především k prasknutí nabité jódem. Člověk, který nedostatkem takového jódu trpí, si může ve finále zadělat na problémy s celkovou slabostí, pocením, nervozitou, tlakem, štítnou žlázou, ale i cukrovkou. Ve stejném poměru tedy naplníte hrnec skořápkami a vodou. Přivedete k varu, necháte takto několik minut provařit, odvar scedíte a pak si denně dáte pár čajových lžiček. To byl však zatím jediný, i když velmi pádný důvod, proč se skořápek nezbavovat. Představme si další způsoby využití.
2 tipy, jak skořápky určitě využijete
O jódu už nyní víte a co nevíte, se dozvíte. Právě teď.
Když použijete odvar ze skořápek na mytí vlasů, dopřejete jim hned několik bonusů. Vlasy totiž po umytí skořápkovým odvarem budou mimořádně lesklé a posílené. Co je však na odvaru v souvislosti s vašimi vlasy vůbec to nejlepší? Odvar vlasy barví. Budou o poznání tmavší.
Když pomelete na jemný prášek skořápky vlašských ořechů a přidáte ho do pasty, to se pak začnou dít věci. Při pravidelném používání jdete výrazně naproti bílým zubům. Ale ne bílým jen tak, aby se neřeklo. Budou opravdu zářivě bílé. Prášek z vlašských ořechů totiž zuby nemilosrdně zbavuje plaku a to velmi důsledným a poctivým způsobem. Zkrátka se s plakem a s bakteriemi nemaže.
Pro vlašské ořechy jsem vyvrtal vrtákem do ocelové ploténky ze staré žehličky o síle 12 mm a rozměrech 80x120 mm otvory o průměru 13 mm a pro lískové 11 mm,pravou rukou kladivem o hmotnosti 350 g pecku rozklepnu,protože důlek zabraňuje pohybu pecky a tím i zranění prstů.“
https://babinet.cz/clanek-26686-skorapky-z-vlasskych-orechu-nevyhazujte-odvar-z-nich-pusobi-blahodarne-na-organismus.html?
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |