Sušená jádra loupaná z vlašských ořechů jsou plody ořešáku. Vlašské ořechy jsou zdrojem tuků, obsahují až 70 % – nenasycených mastných kyselin(omega 3 a 6), zhruba 18 % kvalitních bílkovin a 3 % sacharidů. Tvar vlašských ořechů připomíná lidský mozek a ne náhodou jsou vlašské ořechy vhodné i pro jeho výživu. Vlašské ořechy obsahují vitaminy B1, B2, B3 a B6, které posilují nervovou soustavu.
Vlašské ořechy a jejich neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- 100 g ořechů v sobě ukrývá v průměru 2700 kJ

- podporují správný vývoj mozku i celé nervové soustavě (signatura tvaru ořechu a obsah rostlinných tuků)
- brainfood, česká superpotravina
- působí proti předčasnému stárnutí (podporují dlouhověkost)
- zlepšují odolnost proti vnějšímu tlaku prostředí
- podporují odolnost organismu
- dobře zasytí (zdroj proteinů a vlákniny)
- prospívají ose MTM
- vhodné pro vegany a diabetiky
- doporučuje se kombinovat s obilninami (oves, rýže)
- podporuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky (omega kyseliny, vitamin E)
- odvar ze skořápek vlašského ořechu je zdrojem jódu
- zdroj melatoninu
- na rozšířené póry, nadrťte si skořápky z ořechů a zamíchejte je do čisticího přípravku na pleť. Vznikne vám jemný peeling, který nenaruší pleť přílišnou hrubostí, a zároveň zvládne odstranit nečistoty, kterými se zanáší póry
- Podporují lesk vlasů, nalijte několik skořápek vodou, přiveďte ji k varu a nechte vylouhovat. Odvar použijte na vlasy. Nejprve si je umyjte běžným šamponem a následně je prolijte vodou ze skořápek.
- http://superpotraviny.webnode.cz/orechy/vlasske-orechy/
- co dokáží vlašské ořechy?
Vlašské ořechy, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Olej z vlašských ořechů:
je vhodný pro vnější i vnitřní použití, je zdrojem důležitých nenasycených mastných kyselin, čili zdravých tuků a stejně i vitamínu E či více minerálů
- Díky svému složení podporuje správnou činnost nervového systému, přičemž blahodárně ovlivňuje paměť i koncentraci.
- Do svého jídelníčku by olej z vlašských ořechů měli zařadit jedinci, kteří potřebují normalizovat hladinu svého cholesterolu i krevního tlaku.
- Pročišťuje cévy, podporuje jejich pružnost a celkově příznivě ovlivňuje krevní oběh a je zároveň vítaným pomocníkem při prevenci zákeřných kardiovaskulárních onemocnění.
- Může pomoci snížit riziko vzniku problémů s křečovými žilami.
- Podporuje proces trávení a eliminuje zácpu i plynatost.
- Přispívá tak i k prevenci rakoviny střev.
- Kromě toho může přispět ke zlepšení imunity, krvetvorby i činnosti štítné žlázy.
Použití: pro přímou konzumaci, do musli, jogurtů, snídaňových směsí, mnohostranné použití v kuchyni
- nezralé zelené ořechy sklizené v polovině června se používají na výrobu ořechovice (macerát zelených plodů v alkoholu)
-
na ostrovech v Anglii se z nezralých zelených vlašských ořechů dříve vyráběla pikantní omáčka k masu na způsob kečupu. Podrtily se a vylisovaná šťáva se svařila se sardelkami, hřebíčkem, pepřem a česnekem.
- nezralé zelené vlašské ořechy se nakládají do medu - měsících ztmavnou, změknou a získají jemnou ořechovou chuť a konzistenci kaštanů
- pražené se solí
Kontraindikace: Nedoporučují se konzumovat při problémech se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených vzduchotěsných nádobách - ořechová jádra na vzduchu žluknou a sesychají, v mrazáku vydrží až 12 měsíců
Sušení: sušíme na větraných místech do teploty 40°C, při vyšší teplotě hořknou) cca 6 týdnů
Dávkování: stačí 3-5 jader za den, je vhodné jádra vlašských ořechů před konzumací namočit přes noc do vody - lépe se koušou
Sběr: vlašské ořechy v průběhu podzimu
- skořápky (odvar je zdrojem jódu)
- drcené skořápky na prášek je možno přidat do zubní pasty na bělení zubů (zbavuje zuby zubního plaku)
- přestříkané skořápky (např. zlatá, stříbrná barva) vlašského ořechu lze použít jako dárkové balení nebo jako dekoraci
- mezistěny oddělující jádra uvnitř skořápky (na výrobu tinktury)
Odstranění barviva při sběru a louskání ořechů: citronová šťáva a ocet
Plod: vlašský ořech s jádrem
Magie rostlin, pověsti:
Jak připravit odvar ze skořápek vlašských ořechů?
Skořápky z vlašských ořechů vám pomohou při nachlazení.
Varianta 1: Připravte si zhruba dvacet skořápek z vlašských ořechů, které zalijte půl litrem vody. Zhruba dvacet až třicet minut vodu se skořápkami vařte. Následně nechte čaj deset minut odstát a přeceďte ho. Skořápkový čaj pijte každý den, aby se vám rychle ulevilo.
Varianta 2: Vodu a skořápky ve stejném poměru přivedeme k varu a necháme 5 min. vařit, následně scedíme do uzavřené sklenice, užíváme cca 2 lžičky denně.
Listy z vlašských ořechů
Listy vlašských ořechů obsahují vitaminy, glykosidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické éterické oleje. Spolu se slupkou nezralých ořechů a mladými plody ořechů slouží je zlepšení našeho zdraví a jeho podpoře.
- pomáhají posílit srdce
- dokáží podpořit správné fungování krevních cév
- zlepší metabolismus a sníží hladinu cukru v krvi
- mají antibakteriální a antiseptické účinky
- urychlují hojení ran a pomáhají při léčbě kožních onemocnění
Použití: tinktura nebo odvar
Listy ořešáku by měly být sbírány na přelomu května a června. V této době jsou listy nejvíce vyvinuté. Důležité je ujistit se, zda není sbíraný list nemocný, tzn. nesmí mít žádné patrné změny barvy. Při sběru samotném je musíme oddělit od stonku. Jakmile máme listy sesbírány, sušíme je na tmavém a vzdušném místě. Dobře sušené listy by neměly ztrácet svou přirozenou barvu. Pokud vám některý zhnědne, ihned ho vyhoďte.
Jak připravit odvar z listů? Do hrnce vložte lžicí sušených listů, zalijte je 0,5 litrem vlažné vody, a po dobu 10 minut zahřívejte-nevařit! Poté počkejte 5 minut. Odvar můžete použít na výplach úst a dásní.
Blahodárné skořápky
Skořápky vlašských ořechů jsou především k prasknutí nabité jódem. Člověk, který nedostatkem takového jódu trpí, si může ve finále zadělat na problémy s celkovou slabostí, pocením, nervozitou, tlakem, štítnou žlázou, ale i cukrovkou. Ve stejném poměru tedy naplníte hrnec skořápkami a vodou. Přivedete k varu, necháte takto několik minut provařit, odvar scedíte a pak si denně dáte pár čajových lžiček. To byl však zatím jediný, i když velmi pádný důvod, proč se skořápek nezbavovat. Představme si další způsoby využití.
2 tipy, jak skořápky určitě využijete
O jódu už nyní víte a co nevíte, se dozvíte. Právě teď.
- Přírodní barvivo na vlasy
Když použijete odvar ze skořápek na mytí vlasů, dopřejete jim hned několik bonusů. Vlasy totiž po umytí skořápkovým odvarem budou mimořádně lesklé a posílené. Co je však na odvaru v souvislosti s vašimi vlasy vůbec to nejlepší? Odvar vlasy barví. Budou o poznání tmavší.
Když pomelete na jemný prášek skořápky vlašských ořechů a přidáte ho do pasty, to se pak začnou dít věci. Při pravidelném používání jdete výrazně naproti bílým zubům. Ale ne bílým jen tak, aby se neřeklo. Budou opravdu zářivě bílé. Prášek z vlašských ořechů totiž zuby nemilosrdně zbavuje plaku a to velmi důsledným a poctivým způsobem. Zkrátka se s plakem a s bakteriemi nemaže.
Jak efektivněji louskat ořechy?
Pro vlašské ořechy jsem vyvrtal vrtákem do ocelové ploténky ze staré žehličky o síle 12 mm a rozměrech 80x120 mm otvory o průměru 13 mm a pro lískové 11 mm,pravou rukou kladivem o hmotnosti 350 g pecku rozklepnu,protože důlek zabraňuje pohybu pecky a tím i zranění prstů.“
https://babinet.cz/clanek-26686-skorapky-z-vlasskych-orechu-nevyhazujte-odvar-z-nich-pusobi-blahodarne-na-organismus.html?
20.6.2025 Listy ořešáku jsou domácí všelék na nejrůznější zdravotní neduhy, prostředek pro krásnější vlasy i zdravější pleť. Listí z ořechu zároveň funguje jako odpuzovač parazitů a obtížného hmyzu. Důležité je však vědět, jak s ořešákovým listím naložit. Jedno z kouzel listů z ořešáku tkví v jeho obsahu antioxidantů, které tělu pomáhají bojovat proti řadě chorob i proti stárnutí.„Četné flavonoidy (jako jsou kvercetiny, myricetiny a kaempferol) přítomné v listech vlašských ořechů mají antioxidační vlastnosti,“ vysvětluje portál Darwin Nutrition, který se věnuje zdravým potravinám a superpotravinám.
- Indická studie z roku 2022 s názvem Komplexní přehled etnobotanického, léčivého a nutričního potenciálu vlašského ořechu se mimo jiné zaměřila na etnomedicínský průzkum, který mapoval tradiční znalosti a způsoby využití vlašských ořechů mezi obyvateli Svazového teritoria Džammú a Kašmír.“ Listy vlašských ořechů se tam používají při kožních onemocněních, podráždění očí a zánětu spojivek. Pomáhají také zlepšit chuť k jídlu.
- Listy z ořešáku využívala například známá rakouská léčitelka Maria Treben. Čaj z ořešákového listí podle ní pomáhá mimo jiné při poruchách trávení, zácpě, nechutenství a na pročišťování krve. Úspěšně se používá i při cukrovce a žloutence.
- Listy ořešáku mají stahující účinky, jsou proto výborným pomocníkem při zastavování krvácení. Využít je můžete nejen na drobné rány, ale třeba i při krvácení z nosu.
- Čaj z ořešákového listí se doporučuje při žaludečních a střevních potížích, hlavně při průjmech. Třísloviny, které obsahuje, mají totiž zklidňující účinek. Pro lepší působení se pije půl hrnku před jídlem.
- V minulosti byl ořešákový čaj spolehlivým prostředkem, jak vyhnat ze střev parazity, jako jsou škrkavky a roupi.
Další zdravotní přínosy listů z ořešáku:
- Pomáhají detoxikovat krev a léčit kožní onemocnění.
- Používají se k čištění krve.
- Odvar má zklidňující a hojivé účinky na kůži. Hodí se na potírání ekzémů, modřin, vředů a otevřených ran.
- Odvar se používá také na štípance od hmyzu.
- Odvar přidaný do koupele pomáhá při lupénce, akné i hemeroidech a zklidňuje podrážděnou pleť.
- Výluh z listů lze použít při silném vypadávání vlasů. V tomto případě masírujeme výluhem pokožku hlavy.
- Zlepšuje vzhled vlasů.
- Pomáhá odstranit svědění vlasové pokožky.
- Čaj z ořešákového listí může přispět ke zlepšení stavu cév.
- https://www.denik.cz/zdravi/listy-z-oresaku-zdravi.html?
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402
23.8.2023 Mnohem překvapivější je ale využití skořápek. Řeč není o nedozrálých zelených plodech, které se nakládají do ořechovky, ale těch ‚dřevěných‘. Odvar ze skořápek 12 ořechů v půllitru vody podávaný ve třech dávkách za den ulevuje od kašle už do dvou dnů. Speciální využití mají přepážky – tenké dřevnaté části uprostřed jader. Ty se nejlépe uchovávají ve formě tinktury a doporučují se k posílení paměti. Nejsnáze využitelné jsou ale samotné plody, tak jim dopřejte ve svém jídelníčku prostor.
https://www.kondice.cz/prirodni-cesta/oresak-kralovsky-vlasske-orechy-cholesterol.html?