Ghí (tzv. přepuštěné máslo) je čistý bezvodý máselný tuk vyrobený z kravského mléka s malým obsahem laktózy. Odpařením vody a současně oddělením mléčné bílkoviny dostaneme čistý tuk obsahující vitamíny, minerály a antioxidanty. Ghí je považováno za elixír života. V našich zeměpisných šířkách se přepuštěné máslo nazývalo šmolc. Ghí se nepřepaluje až do teploty 240 °C (kouřový bod 250 °C). Přepuštěné máslo můžeme použít na restování zeleniny, na pečení, na smažení topinek a palačinek, na maštění brambor.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: Místo másla a oleje, do obilných kaší, pomazánek, polévek, při dušení zeleniny, při pečení.
Při přímé konzumaci doporučujeme jednu lžíci na den.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |